Składniki
1 kilogram
1 sztuka
2 łyżki
200 gramów
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki ugotuj.
Krok 2
Zmiel ziemniaki, a następnie dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto.
Krok 3
Uformuj wałek, odrobinę go spłaszcz i krój ukośnie nożem.
Krok 4
Kluski gotuj we wrzącej, osolonej wodzie. Przed podaniem polej masłem z bułką tartą.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej