Whisky sour – przepis na klasyczny drink | Przepisy.pl pixel

Whisky sour – przepis na klasyczny drink

Autor: Barman

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

25 mililitrów

15 mililitrów

1 szklanka

15 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do shakera wypełnionego lodem wlejcie 50 ml whisky, 25 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny oraz 15 ml syropu cukrowego. Jeśli chcecie, aby wasz drink whisky sour miał kremową konsystencję, dodajcie 15 ml białka jajka.

Krok 2

Energicznie wstrząśnijcie shakerem przez około 15-20 sekund. Jeśli używacie białka jajka, najpierw możecie wykonać „dry shake” (bez lodu), aby lepiej spienić składniki. Następnie dodajcie lód i ponownie wstrząśnijcie.

Krok 3

Przelejcie drink whisky sour przez sitko do schłodzonej szklanki typu old fashioned lub whisky glass, wypełnionej kostkami lodu.

Krok 4

Drink whisky sour udekorujcie plasterkiem cytryny i wisienką koktajlową, aby drink wyglądał elegancko i zachęcająco.

Tagi:Impreza
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Whisky sour – przepis na klasyczny drink - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Whisky sour – przepis na klasyczny drink - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Whisky sour – przepis na klasyczny drink - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Whisky sour – przepis na klasyczny drink - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Whisky sour – przepis na klasyczny drink - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Whisky sour – przepis na klasyczny drink - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Whisky sour – przepis na klasyczny drink - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Whisky sour – przepis na klasyczny drink - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przepis z alkoholem

Czy masz ukończone 18 lat?

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Whisky sour – przepis na klasyczny drinkWhisky sour – przepis na klasyczny drink

Whisky sour to klasyka wśród koktajli. Charakteryzuje się idealnym połączeniem słodyczy, kwaśności i aromatycznego smaku whisky. Ten elegancki drink sprawdzi się zarówno na kameralne wieczory, jak i na większe przyjęcia. Jeśli szukacie idealnego przepisu na whisky sour, jesteście we właściwym miejscu!

Dla kogo?

Whisky sour to doskonała propozycja dla miłośników wytrawnych, zrównoważonych smaków. To drink, który spodoba się zarówno koneserom whisky, jak i osobom, które dopiero zaczynają przygodę z koktajlami.

Na jaką okazję?

Sour whisky to uniwersalny koktajl, który pasuje na każdą okazję. Idealny na wieczorne spotkania w gronie znajomych, eleganckie przyjęcia, a także jako dodatek do kolacji przy świecach. Jego przygotowanie nie zajmie dużo czasu, więc z powodzeniem możecie go przygotować, gdy wpadną do was niezapowiedziani goście.

Czy wiesz, że?

Whisky sour to jeden z najpopularniejszych koktajli w Ameryce. Proste proporcje whisky sour sprawiają, że drink ten pozostaje ponadczasowym klasykiem, który bardzo szybko można przygotować w domu.

Dla urozmaicenia:

Eksperymentujcie z rodzajem whisky – bourbon nada drinkowi delikatniejszy smak, podczas gdy szkocka whisky doda dymnych nut. Jeśli lubicie słodsze drinki, zwiększcie ilość syropu cukrowego do 20 ml.