
Składniki
25 mililitrów
15 mililitrów
1 szklanka
15 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do shakera wypełnionego lodem wlejcie 50 ml whisky, 25 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny oraz 15 ml syropu cukrowego. Jeśli chcecie, aby wasz drink whisky sour miał kremową konsystencję, dodajcie 15 ml białka jajka.
Krok 2
Energicznie wstrząśnijcie shakerem przez około 15-20 sekund. Jeśli używacie białka jajka, najpierw możecie wykonać „dry shake” (bez lodu), aby lepiej spienić składniki. Następnie dodajcie lód i ponownie wstrząśnijcie.
Krok 3
Przelejcie drink whisky sour przez sitko do schłodzonej szklanki typu old fashioned lub whisky glass, wypełnionej kostkami lodu.
Krok 4
Drink whisky sour udekorujcie plasterkiem cytryny i wisienką koktajlową, aby drink wyglądał elegancko i zachęcająco.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przepis z alkoholem
Czy masz ukończone 18 lat?
Podobne przepisy
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Whisky sour – przepis na klasyczny drink
Whisky sour to klasyka wśród koktajli. Charakteryzuje się idealnym połączeniem słodyczy, kwaśności i aromatycznego smaku whisky. Ten elegancki drink sprawdzi się zarówno na kameralne wieczory, jak i na większe przyjęcia. Jeśli szukacie idealnego przepisu na whisky sour, jesteście we właściwym miejscu!
Dla kogo?
Whisky sour to doskonała propozycja dla miłośników wytrawnych, zrównoważonych smaków. To drink, który spodoba się zarówno koneserom whisky, jak i osobom, które dopiero zaczynają przygodę z koktajlami.
Na jaką okazję?
Sour whisky to uniwersalny koktajl, który pasuje na każdą okazję. Idealny na wieczorne spotkania w gronie znajomych, eleganckie przyjęcia, a także jako dodatek do kolacji przy świecach. Jego przygotowanie nie zajmie dużo czasu, więc z powodzeniem możecie go przygotować, gdy wpadną do was niezapowiedziani goście.
Czy wiesz, że?
Whisky sour to jeden z najpopularniejszych koktajli w Ameryce. Proste proporcje whisky sour sprawiają, że drink ten pozostaje ponadczasowym klasykiem, który bardzo szybko można przygotować w domu.
Dla urozmaicenia:
Eksperymentujcie z rodzajem whisky – bourbon nada drinkowi delikatniejszy smak, podczas gdy szkocka whisky doda dymnych nut. Jeśli lubicie słodsze drinki, zwiększcie ilość syropu cukrowego do 20 ml.