Tumbet – przepis. Co to za danie?
Danie tumbet wywodzące się z kuchni hiszpańskiej to warzywna kompozycja zachwycająca smakiem i różnorodnością kolorystyczną. Jak przygotować tumbet i co wykorzystać w przepisie?
Tumbet – co to jest?
Potrawa tumbet to warzywna zapiekanka rodem z Majorki, którą przygotowuje się z pomidorów, ziemniaków, papryki, bakłażanów, czosnku, cebuli, oliwy i przypraw: świeżego oregano i tymianku oraz liści laurowych. Składniki na tumbet najpierw smaży się na oliwie, a później piecze.
Tumbet – przepis na pieczone warzywa
Zapiekankę tumbet przygotujecie z 1 kg ziemniaków, 1,5 kg pomidorów, 2 dużych papryk, 2 dużych bakłażanów, 1 cebuli, 10 łyżek oliwy, 2 liści laurowych, szczypty tymianku i szczypty oregano. Bakłażana pokrójcie na grubsze plasterki, posólcie i odłóżcie na ręcznik papierowy, żeby puściły nadmiar wody. Obrane ziemniaki pokrójcie na półcentymetrowe plasterki i obsmażcie na oliwie na złoty kolor, a później ułóżcie na dnie naczynia żaroodpornego. Sparzone pomidory obierzcie ze skórki i pokrójcie w kostkę, posiekaną cebulę i czosnek podsmażcie, dodajcie pomidory, doprawcie całość ziołami i gotujcie przez pół godziny do zredukowania. Na drugiej patelni podsmażcie pokrojoną w plasterki paprykę i przygotowanego wcześniej bakłażana, wyłóżcie je na ziemniaki, dodajcie przesmażone pomidory (bez liści laurowych) i pieczcie zapiekankę z warzyw bez przykrycia przez 30 minut w 190°C.
Danie wegańskie tumbet podawajcie z ziołowym chlebkiem, czosnkowymi bułeczkami lub pitą. Zapiekankę możecie serwować na obiad, na kolację lub na imprezę w hiszpańskim klimacie.
Komentarze (0)