Bibimbap – przepis. Co to jest za danie?

Wywodzący się z koreańskiej tradycji bibimbap oznacza w dosłownym tłumaczeniu mieszany ryż. To oznacza, że nie jest to skomplikowane danie, a wręcz przeciwnie – ma być proste i praktyczne w wykonaniu. Kreatywny sposób łączenia warzyw, mięsa, przypraw i ryżu zapewnia różnorodność na talerzu i charakterystyczny smak, który podbije serca miłośników wyrazistych potraw. Jak zrobić oryginalny bibimbap i wprowadzić odrobinę azjatyckiej kuchni do swojego menu? Oto przepis i wskazówki, jak tego dokonać!

Bibimbap – co to jest i jak przygotować się do wykonania tego dania?

Zanim zabierzecie się do przygotowywania listy zakupów, powinniście poznać sekret prawdziwego bibimbapu. Kluczowym elementem jest ułożenie wszystkich składników w estetyczny sposób na ryżu, a następnie zmieszanie ich tuż przed zjedzeniem. Różne dodatki, jakich można użyć do tego dania, gwarantują za każdym razem inne doznania. To także świetne rozwiązanie, żeby wykorzystać swoje ulubione smaki, bez sztywnego trzymania się jednego przepisu. Jak można się domyślić, koreańskie potrawy będą wymagały zaopatrzenia się w produkty, często używane właśnie w tamtejszej kuchni. Sos sojowy, pasta gochujang, olej sezamowy i grzyby shiitake to najważniejsze punkty na mapie koreańskich przysmaków. Reszta produktów powinna być wam doskonale znana z codziennych zakupów.

Bibimbap – przepis. Jakie składniki będą potrzebne do przyrządzenia tej potrawy?

Przygotowanie bibimbapu rozpocznijcie od ugotowania 1,5 szklanki ryżu jaśminowego. 200 g filetu z kurczaka pokrójcie w cienkie paski. Następnie wykonajcie do niego marynatę. Będziecie potrzebować 1 łyżeczkę oleju sezamowego, 1 łyżeczkę sosu sojowego i przeciśniętego przez praskę ząbka czosnku. Wymieszajcie całość, włóżcie kurczaka i pozostawcie na 20 minut. W tym czasie możecie zająć się warzywami. 1 marchewkę pokrójcie w cienkie paski, 1 cukinię w półplasterki i podsmażcie na odrobinie oleju. 150 g szpinaku zblanszujcie w gorącej wodzie przez ok. minutę. Doprawcie odrobiną oleju sezamowego. Grzyby pokrójcie w plasterki i zarumieńcie na patelni na złoty kolor. Usmażcie kurczaka. Dopełnieniem tego dania będzie jajko sadzone z płynnym żółtkiem w środku.

Prawidłowe ułożenie bibimbapu w stylu koreańskim na talerzu

Serwowanie tej potrawy polega na równomiernym ułożeniu w dużej misce warstwy ryżu, a na nim kolejno: marchewki, cukinii, grzybów i szpinaku. Następnie na warzywach ułóżcie kurczaka, jajko sadzone i 1 łyżkę pasty z papryki gochujang. Całość posypcie ziarnami sezamu. Bibimbap z kurczakiem tuż przed jedzeniem należy dokładnie wymieszać, aby połączyć wszystkie smaki. To danie świetnie smakuje samodzielnie, ale możecie także podać je z kimchi – sałatką z kapusty pekińskiej lub sałatką z pora. Jeśli chcecie urządzić sobie prawdziwie koreańską ucztę, nie zapomnijcie o bambusowych pałeczkach, dzięki czemu zjecie to danie jak w azjatyckiej restauracji.

Bibimbap z wołowiną – jak zrobić?

Zamiast kurczaka możecie także użyć mięsa wołowego. To właśnie w tej wersji podaje się bibimbap w Korei. Najlepsza będzie polędwica lub antrykot. Bibimbap z wołowiną robi się dokładnie w ten sam sposób. Zamarynowane w mieszance sosu sojowego, oleju sezamowego i czosnku mięso należy krótko obsmażyć na dużym ogniu. Układa się dokładnie w takiej samej kolejności, jak w wersji z mięsem drobiowym. Do przygotowania tego dania możecie także użyć owoców morza, a w wersji bezmięsnej dodać czerwoną cebulę, paprykę oraz papryczkę chili. Zamiast grzybów shiitake możecie użyć pieczarek. Niezależnie od tego, jaka wersja będzie bliższa waszym preferencjom, na pewno w każdej odnajdziecie ducha koreańskiego kultowego dania.

Orientalne dania na polskim stole – inspiracje

Mało znane potrawy z różnych regionów świata niezmiennie wzbudzają ciekawość. Zupełnie inne smaki, sposób podawania, przyprawy, które rzadko można spotkać w rodzimej kuchni, budzą chęć kulinarnych eksperymentów. Poznaliście już bibimbap, co to jest i jak go zrobić, ale to naturalnie tylko początek podróży po azjatyckich przepisach. Japońska zupa ramen znalazła już rzesze fanów, podobnie jak sajgonki z kurczakiem i warzywami, wzbogacone przyprawą Fix Do potraw chińskich Knorr. Do tego smacznego towarzystwa warto dodać także pad thai z kurczakiem, a wszelkie tajniki niezwykłych przypraw i składników tej kuchni staną przed wami otworem!