Tarta ze szpinakiem i serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta ze szpinakiem i serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

236 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

274 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

235 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 opakowanie

450 gramów

1 sztuka

2 sztuki

3 sztuki

250 mililitrów

2 łyżki

0.5 szklanki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Niedużą formę do pieczenia wyłóż pergaminem i wyłóż ciastem francuskim. Ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika a 10 minut.

Krok 2

Fix rozmieszaj ze śmietaną oraz jajkami.

Krok 3

Posiekaną cebulę oraz czosnek przesmaż razem, dodaj szpinak i dopraw do smaku. Wystudź.

Krok 4

Wystudzony szpinak wymieszaj w misce z przygotowanym Fixem a następnie wyłóż na zapieczone ciasto.

Krok 5

Wierzch zapiekanki posyp serem. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekaj przez ok. 25-30 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Taką tartę możesz podawać na ciepło lub na zimno.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta ze szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta ze szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta ze szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta ze szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta ze szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta ze szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta ze szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta ze szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta ze szpinakiem i seremTarta ze szpinakiem i serem

Na zimno lub na ciepło, na słodko albo na słono, wykonana z ciasta kruchego, drożdżowego czy francuskiego – tarta jest uniwersalnym wypiekiem, który występuje w wielu odsłonach. Poznaj jedną z nich, czyli tartę szpinakowo-serową. To świetna propozycja zarówno na przystawkę podczas przyjęcia, jak i drugie śniadanie w pracy. Jako podstawę dania wykorzystaj gotowe ciasto francuskie – jeszcze schłodzone wyłóż na niewielką formę do pieczenia. Pamiętaj, by gęsto ponakłuwać ciasto widelcem, dzięki czemu nie powstaną na nim wybrzuszenia. Chcesz wzbogacić smak farszu? Do szpinaku pasuje nie tylko ser żółty, ale i pleśniowy, np. gorgonzola. Dobrze sprawdzi się także słona feta, wystarczy ją pokruszyć i dodać do pozostałych składników. Całość dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Gotową tartę szpinakowo-serową serwuj solo lub z prostą sałatką, np. na bazie rukoli i pomidorków koktajlowych. Przekonaj się, że przyrządzanie znakomitych dań z naszymi przepisami może być bardzo łatwe i przyjemne. Do dzieła!