Tarta ze szpinakiem i serem żółtym - z ciasta | Przepisy.pl pixel

Tarta ze szpinakiem i serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

heart
276 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

346 osób wydrukowało

Pobierz pdf

343 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 opakowanie

450 gramów

1 sztuka

2 sztuki

3 sztuki

250 mililitrów

2 łyżki

0.5 szklanki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaną cebulę oraz czosnek przesmaż razem, dodaj szpinak i dopraw do smaku. Wystudź.

Krok 2

Fix rozmieszaj ze śmietaną oraz jajkami.

Krok 3

Niedużą formę do pieczenia wyłóż pergaminem i wyłóż ciastem francuskim. Ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika a 10 minut.

Krok 4

Wystudzony szpinak wymieszaj w misce z przygotowanym Fixem a następnie wyłóż na zapieczone ciasto.

Krok 5

Wierzch zapiekanki posyp serem. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekaj przez ok. 25-30 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Taką tartę możesz podawać na ciepło lub na zimno.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta ze szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta ze szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta ze szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta ze szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta ze szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta ze szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta ze szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta ze szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Duszony szpinak z czosnkiem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta ze szpinakiem i seremTarta ze szpinakiem i serem

Na zimno lub na ciepło, na słodko albo na słono, wykonana z ciasta kruchego, drożdżowego czy francuskiego – tarta jest uniwersalnym wypiekiem, który występuje w wielu odsłonach. Poznaj jedną z nich, czyli tartę szpinakowo-serową. Przekonaj się, że przyrządzanie znakomitych dań z naszymi przepisami może być bardzo łatwe i przyjemne. Do dzieła!

Dla kogo?

Ciasto francuskie ze szpinakiem i serem żółtym zadowoli zwolenników prostych, ale efektownych dań warzywnych. Takiemu posiłkowi nie oprą się nawet te osoby, które do tej pory uważały szpinak za mało atrakcyjny składnik potraw.

Na jaką okazję?

Tarta ze szpinakiem i serem to świetna propozycja zarówno na przystawkę podczas przyjęcia, jak i drugie śniadanie w pracy. Jako podstawę tarty ze szpinakiem i serem wykorzystaj gotowe ciasto francuskie – jeszcze schłodzone wyłóż na niewielką formę do pieczenia. To ułatwi pracę i sprawi, że przysmak ten przygotujesz bez długich przygotowań – nawet w dzień powszedni.

Czy wiesz, że?

Pamiętaj, by gęsto ponakłuwać ciasto widelcem, dzięki czemu nie powstaną na nim wybrzuszenia. Chcesz wzbogacić smak farszu do tarty ze szpinakiem i serem żółtym? Możesz kombinować do woli! Do szpinaku pasuje nie tylko ser żółty, ale i pleśniowy, np. gorgonzola. Dobrze sprawdzi się także słona feta, wystarczy ją pokruszyć i dodać do pozostałych składników. Całość dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem. 

Dla urozmaicenia:

Gotową tartę szpinakowo-serową serwuj solo lub z prostą sałatką, np. na bazie rukoli i pomidorków koktajlowych. Smacznego!