
Składniki
1 opakowanie
1 opakowanie
450 gramów
1 sztuka
2 sztuki
3 sztuki
250 mililitrów
2 łyżki
0.5 szklanki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaną cebulę oraz czosnek przesmaż razem, dodaj szpinak i dopraw do smaku. Wystudź.
Krok 2
Fix rozmieszaj ze śmietaną oraz jajkami.
Krok 3
Niedużą formę do pieczenia wyłóż pergaminem i wyłóż ciastem francuskim. Ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika a 10 minut.
Krok 4
Wystudzony szpinak wymieszaj w misce z przygotowanym Fixem a następnie wyłóż na zapieczone ciasto.
Krok 5
Wierzch zapiekanki posyp serem. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekaj przez ok. 25-30 minut.

Dobra rada:
Taką tartę możesz podawać na ciepło lub na zimno.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tarta ze szpinakiem i serem
Na zimno lub na ciepło, na słodko albo na słono, wykonana z ciasta kruchego, drożdżowego czy francuskiego – tarta jest uniwersalnym wypiekiem, który występuje w wielu odsłonach. Poznaj jedną z nich, czyli tartę szpinakowo-serową. Przekonaj się, że przyrządzanie znakomitych dań z naszymi przepisami może być bardzo łatwe i przyjemne. Do dzieła!
Dla kogo?
Ciasto francuskie ze szpinakiem i serem żółtym zadowoli zwolenników prostych, ale efektownych dań warzywnych. Takiemu posiłkowi nie oprą się nawet te osoby, które do tej pory uważały szpinak za mało atrakcyjny składnik potraw.
Na jaką okazję?
Tarta ze szpinakiem i serem to świetna propozycja zarówno na przystawkę podczas przyjęcia, jak i drugie śniadanie w pracy. Jako podstawę tarty ze szpinakiem i serem wykorzystaj gotowe ciasto francuskie – jeszcze schłodzone wyłóż na niewielką formę do pieczenia. To ułatwi pracę i sprawi, że przysmak ten przygotujesz bez długich przygotowań – nawet w dzień powszedni.
Czy wiesz, że?
Pamiętaj, by gęsto ponakłuwać ciasto widelcem, dzięki czemu nie powstaną na nim wybrzuszenia. Chcesz wzbogacić smak farszu do tarty ze szpinakiem i serem żółtym? Możesz kombinować do woli! Do szpinaku pasuje nie tylko ser żółty, ale i pleśniowy, np. gorgonzola. Dobrze sprawdzi się także słona feta, wystarczy ją pokruszyć i dodać do pozostałych składników. Całość dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Dla urozmaicenia:
Gotową tartę szpinakowo-serową serwuj solo lub z prostą sałatką, np. na bazie rukoli i pomidorków koktajlowych. Smacznego!


































