Tarta ze szpinakiem i serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

180 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

233 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

151 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

450 gramów

1 sztuka

2 sztuki

3 sztuki

250 mililitrów

2 łyżki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Niedużą formę do pieczenia wyłóż pergaminem i wyłóż ciastem francuskim. Ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika a 10 minut.

Krok 2

Fix rozmieszaj ze śmietaną oraz jajkami.

Krok 3

Posiekaną cebulę oraz czosnek przesmaż razem, dodaj szpinak i dopraw do smaku. Wystudź.

Krok 4

Wystudzony szpinak wymieszaj w misce z przygotowanym Fixem a następnie wyłóż na zapieczone ciasto.

Krok 5

Wierzch zapiekanki posyp serem. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekaj przez ok. 25-30 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Taką tartę możesz podawać na ciepło lub na zimno.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta ze szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta ze szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta ze szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta ze szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta ze szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta ze szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta ze szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta ze szpinakiem i seremTarta ze szpinakiem i serem

Na zimno lub na ciepło, na słodko albo na słono, wykonana z ciasta kruchego, drożdżowego czy francuskiego – tarta jest uniwersalnym wypiekiem, który występuje w wielu odsłonach. Poznaj jedną z nich, czyli tartę szpinakowo-serową. To świetna propozycja zarówno na przystawkę podczas przyjęcia, jak i drugie śniadanie w pracy. Jako podstawę dania wykorzystaj gotowe ciasto francuskie – jeszcze schłodzone wyłóż na niewielką formę do pieczenia. Pamiętaj, by gęsto ponakłuwać ciasto widelcem, dzięki czemu nie powstaną na nim wybrzuszenia. Chcesz wzbogacić smak farszu? Do szpinaku pasuje nie tylko ser żółty, ale i pleśniowy, np. gorgonzola. Dobrze sprawdzi się także słona feta, wystarczy ją pokruszyć i dodać do pozostałych składników. Całość dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Gotową tartę szpinakowo-serową serwuj solo lub z prostą sałatką, np. na bazie rukoli i pomidorków koktajlowych. Przekonaj się, że przyrządzanie znakomitych dań z naszymi przepisami może być bardzo łatwe i przyjemne. Do dzieła!