Tarta ze szpinakiem i serem żółtym - z ciasta | Przepisy.pl pixel

Tarta ze szpinakiem i serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

275 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

337 osób wydrukowało

Pobierz pdf

327 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 opakowanie

450 gramów

1 sztuka

2 sztuki

3 sztuki

250 mililitrów

2 łyżki

0.5 szklanki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaną cebulę oraz czosnek przesmaż razem, dodaj szpinak i dopraw do smaku. Wystudź.

Krok 2

Fix rozmieszaj ze śmietaną oraz jajkami.

Krok 3

Niedużą formę do pieczenia wyłóż pergaminem i wyłóż ciastem francuskim. Ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika a 10 minut.

Krok 4

Wystudzony szpinak wymieszaj w misce z przygotowanym Fixem a następnie wyłóż na zapieczone ciasto.

Krok 5

Wierzch zapiekanki posyp serem. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekaj przez ok. 25-30 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Taką tartę możesz podawać na ciepło lub na zimno.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta ze szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta ze szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta ze szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta ze szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta ze szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta ze szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta ze szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta ze szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta ze szpinakiem i seremTarta ze szpinakiem i serem

Na zimno lub na ciepło, na słodko albo na słono, wykonana z ciasta kruchego, drożdżowego czy francuskiego – tarta jest uniwersalnym wypiekiem, który występuje w wielu odsłonach. Poznaj jedną z nich, czyli tartę szpinakowo-serową. Przekonaj się, że przyrządzanie znakomitych dań z naszymi przepisami może być bardzo łatwe i przyjemne. Do dzieła!

Dla kogo?

Ciasto francuskie ze szpinakiem i serem żółtym zadowoli zwolenników prostych, ale efektownych dań warzywnych. Takiemu posiłkowi nie oprą się nawet te osoby, które do tej pory uważały szpinak za mało atrakcyjny składnik potraw.

Na jaką okazję?

Tarta ze szpinakiem i serem to świetna propozycja zarówno na przystawkę podczas przyjęcia, jak i drugie śniadanie w pracy. Jako podstawę tarty ze szpinakiem i serem wykorzystaj gotowe ciasto francuskie – jeszcze schłodzone wyłóż na niewielką formę do pieczenia. To ułatwi pracę i sprawi, że przysmak ten przygotujesz bez długich przygotowań – nawet w dzień powszedni.

Czy wiesz, że?

Pamiętaj, by gęsto ponakłuwać ciasto widelcem, dzięki czemu nie powstaną na nim wybrzuszenia. Chcesz wzbogacić smak farszu do tarty ze szpinakiem i serem żółtym? Możesz kombinować do woli! Do szpinaku pasuje nie tylko ser żółty, ale i pleśniowy, np. gorgonzola. Dobrze sprawdzi się także słona feta, wystarczy ją pokruszyć i dodać do pozostałych składników. Całość dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem. 

Dla urozmaicenia:

Gotową tartę szpinakowo-serową serwuj solo lub z prostą sałatką, np. na bazie rukoli i pomidorków koktajlowych. Smacznego!