Świąteczny sos mole przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Świąteczny sos mole

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 sztuki

null

0.2 łyżeczki

1 sztuka

0.2 szklanki

1 łyżka

8 sztuk

0.2 szklanki

2 sztuki

0.2 łyżeczki

4 szklanki

1 sztuka

0.2 szklanki

2.5 łyżeczki

0.2 szklanki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulkę i czosnek posiekaj drobno, zeszklij na rozgrzanym smalcu. Zdejmij z ognia i odstaw do wystygnięcia.

Krok 2

Papryki umyj, rozkrój, usuń gniazda nasienne i potnij w małą kosteczkę.

Krok 3

Orzeszki ziemne zmiel i zmiksuj razem z przyprawami i obranymi ze skórki, pociętymi w kostkę pomidorami.

Krok 4

Dodaj ostudzoną masę cebulową, kosteczki papryk i kakao, zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.

Krok 5

Mąkę przesmaż razem z masłem, i rozprowadź z odrobiną bulionu. Resztę wywaru podgrzej i wlej do niego zasmażkę. Zagotuj i wymieszaj razem ze zmiksowaną masą, dodaj namoczone rodzynki i dopraw do smaku.

Krok 6

Gotuj na małym ogniu przez ok. 1 godzinę, do momentu aż sos będzie gęsty. Świąteczny sos mole podawaj do pieczonego indyka lub kurczaka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczny sos mole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczny sos mole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczny sos mole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczny sos mole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczny sos mole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczny sos mole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczny sos mole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świąteczny sos mole - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Zupa ziemniaczana
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej