Świąteczny sos mole przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Świąteczny sos mole

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 sztuki

null

0.2 łyżeczki

1 sztuka

0.2 szklanki

1 łyżka

8 sztuk

0.2 szklanki

2 sztuki

0.2 łyżeczki

4 szklanki

1 sztuka

0.2 szklanki

2.5 łyżeczki

0.2 szklanki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulkę i czosnek posiekaj drobno, zeszklij na rozgrzanym smalcu. Zdejmij z ognia i odstaw do wystygnięcia.

Krok 2

Papryki umyj, rozkrój, usuń gniazda nasienne i potnij w małą kosteczkę.

Krok 3

Orzeszki ziemne zmiel i zmiksuj razem z przyprawami i obranymi ze skórki, pociętymi w kostkę pomidorami.

Krok 4

Dodaj ostudzoną masę cebulową, kosteczki papryk i kakao, zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.

Krok 5

Mąkę przesmaż razem z masłem, i rozprowadź z odrobiną bulionu. Resztę wywaru podgrzej i wlej do niego zasmażkę. Zagotuj i wymieszaj razem ze zmiksowaną masą, dodaj namoczone rodzynki i dopraw do smaku.

Krok 6

Gotuj na małym ogniu przez ok. 1 godzinę, do momentu aż sos będzie gęsty. Świąteczny sos mole podawaj do pieczonego indyka lub kurczaka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczny sos mole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczny sos mole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczny sos mole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczny sos mole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczny sos mole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczny sos mole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczny sos mole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świąteczny sos mole - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Pikantne placki z surimi
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej