
Składniki
1 sztuka
3 sztuki
null
0.2 łyżeczki
1 sztuka
0.2 szklanki
1 łyżka
8 sztuk
0.2 szklanki
2 sztuki
0.2 łyżeczki
4 szklanki
1 sztuka
0.2 szklanki
2.5 łyżeczki
0.2 szklanki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulkę i czosnek posiekaj drobno, zeszklij na rozgrzanym smalcu. Zdejmij z ognia i odstaw do wystygnięcia.
Krok 2
Papryki umyj, rozkrój, usuń gniazda nasienne i potnij w małą kosteczkę.
Krok 3
Orzeszki ziemne zmiel i zmiksuj razem z przyprawami i obranymi ze skórki, pociętymi w kostkę pomidorami.
Krok 4
Dodaj ostudzoną masę cebulową, kosteczki papryk i kakao, zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.
Krok 5
Mąkę przesmaż razem z masłem, i rozprowadź z odrobiną bulionu. Resztę wywaru podgrzej i wlej do niego zasmażkę. Zagotuj i wymieszaj razem ze zmiksowaną masą, dodaj namoczone rodzynki i dopraw do smaku.
Krok 6
Gotuj na małym ogniu przez ok. 1 godzinę, do momentu aż sos będzie gęsty. Świąteczny sos mole podawaj do pieczonego indyka lub kurczaka.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej