
Składniki
1 sztuka
3 sztuki
null
0.2 łyżeczki
1 sztuka
0.2 szklanki
1 łyżka
8 sztuk
0.2 szklanki
2 sztuki
0.2 łyżeczki
4 szklanki
1 sztuka
0.2 szklanki
2.5 łyżeczki
0.2 szklanki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulkę i czosnek posiekaj drobno, zeszklij na rozgrzanym smalcu. Zdejmij z ognia i odstaw do wystygnięcia.
Krok 2
Papryki umyj, rozkrój, usuń gniazda nasienne i potnij w małą kosteczkę.
Krok 3
Orzeszki ziemne zmiel i zmiksuj razem z przyprawami i obranymi ze skórki, pociętymi w kostkę pomidorami.
Krok 4
Dodaj ostudzoną masę cebulową, kosteczki papryk i kakao, zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.
Krok 5
Mąkę przesmaż razem z masłem, i rozprowadź z odrobiną bulionu. Resztę wywaru podgrzej i wlej do niego zasmażkę. Zagotuj i wymieszaj razem ze zmiksowaną masą, dodaj namoczone rodzynki i dopraw do smaku.
Krok 6
Gotuj na małym ogniu przez ok. 1 godzinę, do momentu aż sos będzie gęsty. Świąteczny sos mole podawaj do pieczonego indyka lub kurczaka.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej