Świąteczny sos mole przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Świąteczny sos mole

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 sztuki

null

0.2 łyżeczki

1 sztuka

0.2 szklanki

1 łyżka

8 sztuk

0.2 szklanki

2 sztuki

0.2 łyżeczki

4 szklanki

1 sztuka

0.2 szklanki

2.5 łyżeczki

0.2 szklanki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulkę i czosnek posiekaj drobno, zeszklij na rozgrzanym smalcu. Zdejmij z ognia i odstaw do wystygnięcia.

Krok 2

Papryki umyj, rozkrój, usuń gniazda nasienne i potnij w małą kosteczkę.

Krok 3

Orzeszki ziemne zmiel i zmiksuj razem z przyprawami i obranymi ze skórki, pociętymi w kostkę pomidorami.

Krok 4

Dodaj ostudzoną masę cebulową, kosteczki papryk i kakao, zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.

Krok 5

Mąkę przesmaż razem z masłem, i rozprowadź z odrobiną bulionu. Resztę wywaru podgrzej i wlej do niego zasmażkę. Zagotuj i wymieszaj razem ze zmiksowaną masą, dodaj namoczone rodzynki i dopraw do smaku.

Krok 6

Gotuj na małym ogniu przez ok. 1 godzinę, do momentu aż sos będzie gęsty. Świąteczny sos mole podawaj do pieczonego indyka lub kurczaka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczny sos mole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczny sos mole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczny sos mole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczny sos mole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczny sos mole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczny sos mole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczny sos mole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świąteczny sos mole - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej