Świąteczny sos mole przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Świąteczny sos mole

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.2 łyżeczki

0.2 szklanki

4 szklanki

null

0.2 łyżeczki

1 łyżeczka

2 sztuki

0.2 szklanki

3 sztuki

1 sztuka

8 sztuk

0.2 szklanki

0.2 szklanki

1 sztuka

2.5 łyżeczki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulkę i czosnek posiekaj drobno, zeszklij na rozgrzanym smalcu. Zdejmij z ognia i odstaw do wystygnięcia.

Krok 2

Papryki umyj, rozkrój, usuń gniazda nasienne i potnij w małą kosteczkę.

Krok 3

Orzeszki ziemne zmiel i zmiksuj razem z przyprawami i obranymi ze skórki, pociętymi w kostkę pomidorami.

Krok 4

Dodaj ostudzoną masę cebulową, kosteczki papryk i kakao, zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.

Krok 5

Mąkę przesmaż razem z masłem, i rozprowadź z odrobiną bulionu. Resztę wywaru podgrzej i wlej do niego zasmażkę. Zagotuj i wymieszaj razem ze zmiksowaną masą, dodaj namoczone rodzynki i dopraw do smaku.

Krok 6

Gotuj na małym ogniu przez ok. 1 godzinę, do momentu aż sos będzie gęsty. Świąteczny sos mole podawaj do pieczonego indyka lub kurczaka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczny sos mole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczny sos mole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczny sos mole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczny sos mole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczny sos mole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczny sos mole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczny sos mole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świąteczny sos mole - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
36 osób ogląda przepis:
Pudding chia
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej