Sałatka szefa - przepis z kurczakiem i papryką | Przepisy.pl pixel

Sałatka Szefa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

487

427 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3440 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19449 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.25 sztuki

1 opakowanie

3 łyżki

3 łyżki

1 sztuka

50 gramów

50 gramów

1 sztuka

1 sztuka

0.25 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sałatę porwij na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa oraz ser i szynkę pokrój w cienkie słupki, tzw. Julienne.

Krok 2

W miseczce połącz sos sałatkowy Knorr z ketchupem i majonezem.

Krok 3

W dużej misce połącz wszystkie składniki sałatki. Dodaj przygotowany sos i wszystko razem delikatnie wymieszaj. Sałatkę przełóż do salaterki, podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

„Julienne” to sposób krojenia produktów w długie cienkie paseczki, jak zapałki.

5

Opinie o przepisie

  • Aneta Klimecka

    Aneta Klimecka , 30.12.2021

    TAK robię często, a gdy nie mam sałaty lodowej dodaję rukolę, sałatę rzymską lub roszponkę, jest zawsze super smaczna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Brych

    Aleksandra Brych , 26.12.2021

    Tak. Na koniec polecam posypać cebulką smażoną

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia

    Natalia , 03.12.2021

    TAK bardzo smaczna i pożywna sałatka. Ja zamiast szynki dodałam boczek wędzony. Jego smak pobudził moje kubki smakowe.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia

    Natalia , 03.12.2021

    Bardzo smaczna i pożywna sałatka. Ja dodałam wędzonego boczku, zamiast szynki. Pokruszony, słony dodał więcej magii dla kubków smakowych.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Czuba-Kwaśnik

    Justyna Czuba-Kwaśnik , 02.12.2021

    TAK Polceam, fajny, szybki przepis, sprawdza się zarówno jako sałatka do pracy, jak i na imprezę. Ja zamiast zwykłego żółtego sera dodaje często ser gouda czerwone pesto i czasami dodaje kapary

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka Szefa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka Szefa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka Szefa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka Szefa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka Szefa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka Szefa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka Szefa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka Szefa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka SzefaSałatka Szefa

Masz pod ręką świeże warzywa? Zainspiruj się i przyrządź smaczną sałatkę szefa. Sięgnij przede wszystkim po czerwoną paprykę, cebulę (dymkę, sałatkową lub czerwoną), ogórka oraz sałatę (lodową albo rzymską). Pokrój warzywa w długie, podłużne słupki, dzięki czemu całość będzie efektownie prezentować się na talerzu. Sałatka szefa kuchni to wyjątkowo smakowity sposób na podanie chrupiących składników prosto z grządki lub targu.

Dla kogo?

Smak warzyw w sałatce szefa doskonale podkreśli sos na bazie majonezu i ketchupu. Wypróbuj go w dwóch wariantach: pikantnym oraz łagodnym. Bez trudu dopasujesz charakter sałatki do swoich preferencji. Pamiętaj również o sosie sałatkowym szefa, który idealnie uzupełni tę kombinację.

Na jaką okazję?

Obiad nie zawsze musi sprowadzać się do klasycznego zestawu, czyli zupy i drugiego dania. Sałatka szefa z piersią kurczaka to kapitalny sposób na posiłek, zwłaszcza w upalne dni, gdy nie chcesz na długo zamykać się w kuchni. Przepis na sałatkę szefa ułatwi też rozplanowanie posiłków do pracy.

Czy wiesz, że?

Z warzywami smacznie skomponują się w sałatce szefa kuchni także dodatki mięsne, takie jak: szynka konserwowa oraz pierś z kurczaka. Tę drugą wcześniej zamarynuj lub natrzyj czosnkiem, a następnie grilluj. Opcjonalnie możesz ją również podsmażyć na patelni lub wstawić do rozgrzanego piekarnika. Z kolei sałatka szefa z szynką pozwoli zaoszczędzić sporo czasu i przygotować potrawę w wersji ekspresowej.

Dla urozmaicenia:

Sałatkę szefa podawaj dobrze schłodzoną – solo lub z prostymi dodatkami, na przykład chrupiącym pieczywem czosnkowym. Koniecznie wypróbuj ten przepis przy najbliższej okazji. Przygotujesz dzięki niemu smaczną warzywną przekąskę, a sałatka szefa z kurczakiem stanie się jedną z twoich ulubionych receptur.