
Składniki
0.25 sztuki
1 opakowanie
3 łyżki
3 łyżki
1 sztuka
50 gramów
50 gramów
1 sztuka
1 sztuka
0.25 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sałatę porwij na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa oraz ser i szynkę pokrój w cienkie słupki, tzw. Julienne.
Krok 2
W miseczce połącz sos sałatkowy Knorr z ketchupem i majonezem.
Krok 3
W dużej misce połącz wszystkie składniki sałatki. Dodaj przygotowany sos i wszystko razem delikatnie wymieszaj. Sałatkę przełóż do salaterki, podawaj.

Dobra rada:
„Julienne” to sposób krojenia produktów w długie cienkie paseczki, jak zapałki.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka Szefa
Masz pod ręką świeże warzywa? Zainspiruj się i przyrządź smaczną sałatkę szefa. Sięgnij przede wszystkim po czerwoną paprykę, cebulę (dymkę, sałatkową lub czerwoną), ogórka oraz sałatę (lodową albo rzymską). Pokrój warzywa w długie, podłużne słupki, dzięki czemu całość będzie efektownie prezentować się na talerzu. Sałatka szefa kuchni to wyjątkowo smakowity sposób na podanie chrupiących składników prosto z grządki lub targu.
Dla kogo?
Smak warzyw w sałatce szefa doskonale podkreśli sos na bazie majonezu i ketchupu. Wypróbuj go w dwóch wariantach: pikantnym oraz łagodnym. Bez trudu dopasujesz charakter sałatki do swoich preferencji. Pamiętaj również o sosie sałatkowym szefa, który idealnie uzupełni tę kombinację.
Na jaką okazję?
Obiad nie zawsze musi sprowadzać się do klasycznego zestawu, czyli zupy i drugiego dania. Sałatka szefa z piersią kurczaka to kapitalny sposób na posiłek, zwłaszcza w upalne dni, gdy nie chcesz na długo zamykać się w kuchni. Przepis na sałatkę szefa ułatwi też rozplanowanie posiłków do pracy.
Czy wiesz, że?
Z warzywami smacznie skomponują się w sałatce szefa kuchni także dodatki mięsne, takie jak: szynka konserwowa oraz pierś z kurczaka. Tę drugą wcześniej zamarynuj lub natrzyj czosnkiem, a następnie grilluj. Opcjonalnie możesz ją również podsmażyć na patelni lub wstawić do rozgrzanego piekarnika. Z kolei sałatka szefa z szynką pozwoli zaoszczędzić sporo czasu i przygotować potrawę w wersji ekspresowej.
Dla urozmaicenia:
Sałatkę szefa podawaj dobrze schłodzoną – solo lub z prostymi dodatkami, na przykład chrupiącym pieczywem czosnkowym. Koniecznie wypróbuj ten przepis przy najbliższej okazji. Przygotujesz dzięki niemu smaczną warzywną przekąskę, a sałatka szefa z kurczakiem stanie się jedną z twoich ulubionych receptur.