Sałatka szefa - przepis z kurczakiem i papryką | Przepisy.pl pixel

Sałatka Szefa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

489

heart
429 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3467 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19490 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.25 sztuki

1 opakowanie

3 łyżki

3 łyżki

1 sztuka

50 gramów

50 gramów

1 sztuka

1 sztuka

0.25 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sałatę porwij na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa oraz ser i szynkę pokrój w cienkie słupki, tzw. Julienne.

Krok 2

W miseczce połącz sos sałatkowy Knorr z ketchupem i majonezem.

Krok 3

W dużej misce połącz wszystkie składniki sałatki. Dodaj przygotowany sos i wszystko razem delikatnie wymieszaj. Sałatkę przełóż do salaterki, podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

„Julienne” to sposób krojenia produktów w długie cienkie paseczki, jak zapałki.

5

Opinie o przepisie

  • Aneta Klimecka

    Aneta Klimecka , 30.12.2021

    TAK robię często, a gdy nie mam sałaty lodowej dodaję rukolę, sałatę rzymską lub roszponkę, jest zawsze super smaczna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Brych

    Aleksandra Brych , 26.12.2021

    Tak. Na koniec polecam posypać cebulką smażoną

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia

    Natalia , 03.12.2021

    TAK bardzo smaczna i pożywna sałatka. Ja zamiast szynki dodałam boczek wędzony. Jego smak pobudził moje kubki smakowe.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia

    Natalia , 03.12.2021

    Bardzo smaczna i pożywna sałatka. Ja dodałam wędzonego boczku, zamiast szynki. Pokruszony, słony dodał więcej magii dla kubków smakowych.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Czuba-Kwaśnik

    Justyna Czuba-Kwaśnik , 02.12.2021

    TAK Polceam, fajny, szybki przepis, sprawdza się zarówno jako sałatka do pracy, jak i na imprezę. Ja zamiast zwykłego żółtego sera dodaje często ser gouda czerwone pesto i czasami dodaje kapary

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka Szefa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka Szefa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka Szefa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka Szefa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka Szefa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka Szefa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka Szefa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka Szefa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka SzefaSałatka Szefa

Masz pod ręką świeże warzywa? Zainspiruj się i przyrządź smaczną sałatkę szefa. Sięgnij przede wszystkim po czerwoną paprykę, cebulę (dymkę, sałatkową lub czerwoną), ogórka oraz sałatę (lodową albo rzymską). Pokrój warzywa w długie, podłużne słupki, dzięki czemu całość będzie efektownie prezentować się na talerzu. Sałatka szefa kuchni to wyjątkowo smakowity sposób na podanie chrupiących składników prosto z grządki lub targu.

Dla kogo?

Smak warzyw w sałatce szefa doskonale podkreśli sos na bazie majonezu i ketchupu. Wypróbuj go w dwóch wariantach: pikantnym oraz łagodnym. Bez trudu dopasujesz charakter sałatki do swoich preferencji. Pamiętaj również o sosie sałatkowym szefa, który idealnie uzupełni tę kombinację.

Na jaką okazję?

Obiad nie zawsze musi sprowadzać się do klasycznego zestawu, czyli zupy i drugiego dania. Sałatka szefa z piersią kurczaka to kapitalny sposób na posiłek, zwłaszcza w upalne dni, gdy nie chcesz na długo zamykać się w kuchni. Przepis na sałatkę szefa ułatwi też rozplanowanie posiłków do pracy.

Czy wiesz, że?

Z warzywami smacznie skomponują się w sałatce szefa kuchni także dodatki mięsne, takie jak: szynka konserwowa oraz pierś z kurczaka. Tę drugą wcześniej zamarynuj lub natrzyj czosnkiem, a następnie grilluj. Opcjonalnie możesz ją również podsmażyć na patelni lub wstawić do rozgrzanego piekarnika. Z kolei sałatka szefa z szynką pozwoli zaoszczędzić sporo czasu i przygotować potrawę w wersji ekspresowej.

Dla urozmaicenia:

Sałatkę szefa podawaj dobrze schłodzoną – solo lub z prostymi dodatkami, na przykład chrupiącym pieczywem czosnkowym. Koniecznie wypróbuj ten przepis przy najbliższej okazji. Przygotujesz dzięki niemu smaczną warzywną przekąskę, a sałatka szefa z kurczakiem stanie się jedną z twoich ulubionych receptur.