Wyśmienity sos meksykański przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wyśmienity sos meksykański

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

47 osób wydrukowało

Pobierz pdf

46 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 szczypta

1 sztuka

1 szczypta

1 łyżka

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Papryki umyj, rozkrój, oczyść i posiekaj w drobną kostkę, razem z cebulą i czosnkiem.

Krok 2

Pomidory obierz ze skórki, rozkrój w ósemki i wymieszaj z warzywami.

Krok 3

Wszystko zmiksuj, dodaj oliwę, dopraw do smaku i wymieszaj z posiekaną natką pietruszki i kolendrą.

Krok 4

Przed podaniem schłodź w lodówce przez przynajmniej 30 minut.

Krok 5

Sos meksykański jest idealnym dodatkiem do pieczonych mięs.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wyśmienity sos meksykański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wyśmienity sos meksykański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wyśmienity sos meksykański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wyśmienity sos meksykański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wyśmienity sos meksykański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wyśmienity sos meksykański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wyśmienity sos meksykański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wyśmienity sos meksykański - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej