Sos wenecki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos wenecki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

null szklanek

6 sztuk

null szklanek

1 szklanka

3 sztuki

1 szklanka

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczarki i cebulę drobno posiekaj i uduś na oliwie.

Krok 2

Dodaj wino, rosół z ryb, sól i pieprz.

Krok 3

Zaciągnij stopniowo żółtkami i ubijaj trzepaczką podgrzewaj, do momentu gdy sos zgęstnieje.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos wenecki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos wenecki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos wenecki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos wenecki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos wenecki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos wenecki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos wenecki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos wenecki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Potrawka z kurczaka
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej