
Składniki
1 szczypta
60 dekagramów
1 szczypta
5 łyżek
30 dekagramów
16 sztuk
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój na małe sznycle, rozbij, lekko posól i oprósz pieprzem.
Krok 2
Połóż na nie listek szałwii , plasterek szynki i zepnij. Obsmaż na maśle* ze wszystkich stron.
Krok 3
Dolej wino i zagotuj. Przykryj i duś na małym ogniu przez 10 minut.
Krok 4
Do sosu pozostałego ze smażenia dodaj masło, wymieszaj i polej danie. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej