Saltimbocca - „niebo w gębie”. przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Saltimbocca - „niebo w gębie”.

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

60 dekagramów

1 szczypta

5 łyżek

30 dekagramów

16 sztuk

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój na małe sznycle, rozbij, lekko posól i oprósz pieprzem.

Krok 2

Połóż na nie listek szałwii , plasterek szynki i zepnij. Obsmaż na maśle* ze wszystkich stron.

Krok 3

Dolej wino i zagotuj. Przykryj i duś na małym ogniu przez 10 minut.

Krok 4

Do sosu pozostałego ze smażenia dodaj masło, wymieszaj i polej danie. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Saltimbocca - „niebo w gębie”. - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Saltimbocca - „niebo w gębie”. - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Saltimbocca - „niebo w gębie”. - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Saltimbocca - „niebo w gębie”. - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Saltimbocca - „niebo w gębie”. - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Saltimbocca - „niebo w gębie”. - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Saltimbocca - „niebo w gębie”. - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Saltimbocca - „niebo w gębie”. - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej