
Składniki
1 kilogram
2 sztuki
25 dekagramów
1 szklanka
2 sztuki
0.5 łyżki
1 łyżka
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Podgotuj połówki ziemniaków w mundurkach w litrze wrzątku z kostkami Rosołu z kury Knorr.

Krok 2
Posyp ziemniaki pieprzem oraz papryką i ułóż na wysmarowanej dużą ilością oliwy blasze.

Krok 3
Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz ziemniaki przez 20 minut (przewróć je w trakcie pieczenia).

Krok 4
Wymieszaj ser biały z jogurtem, dodaj drobno posiekane: cebule, rzodkiewki, szczypior i koperek. Posól do smaku (jeśli uznasz to za konieczne).

Krok 5
Każdą upieczoną połówkę ziemniaka posmaruj masłem, a następnie nałóż ser.

Dobra rada:
Podawaj z kefirem lub zsiadłym mlekiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej