
Składniki
1 kilogram
2 sztuki
25 dekagramów
1 szklanka
2 sztuki
0.5 łyżki
1 łyżka
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Podgotuj połówki ziemniaków w mundurkach w litrze wrzątku z kostkami Rosołu z kury Knorr.

Krok 2
Posyp ziemniaki pieprzem oraz papryką i ułóż na wysmarowanej dużą ilością oliwy blasze.

Krok 3
Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz ziemniaki przez 20 minut (przewróć je w trakcie pieczenia).

Krok 4
Wymieszaj ser biały z jogurtem, dodaj drobno posiekane: cebule, rzodkiewki, szczypior i koperek. Posól do smaku (jeśli uznasz to za konieczne).

Krok 5
Każdą upieczoną połówkę ziemniaka posmaruj masłem, a następnie nałóż ser.

Dobra rada:
Podawaj z kefirem lub zsiadłym mlekiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej