Bitki z karkówki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bitki z karkówki

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

25

503 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

284 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

423 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

200 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

30 mililitrów

2 gramy

1 szczypta

1 szczypta

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w plastry, lekko rozbij młotkiem, oprósz solą, pieprzem i majerankiem.

Bitki z karkówki - Krok 1

Krok 2

Obsmaż na patelni, dodaj pokrojoną w plastry cebulę i delikatnie ją zeszklij.

Bitki z karkówki - Krok 2

Krok 3

Całość zalej sosem grzybowym rozmieszanym w 300 mililitrach wody, dodaj czosnek.

Bitki z karkówki - Krok 3

Krok 4

Wszystko razem duś pod przykryciem około 30 minut, aż mięso będzie zupełnie miękkie. Bitki podawaj z kiszonymi ogórkami na gryczanej kaszy.

Bitki z karkówki - Krok 4
3

Opinie o przepisie

  • Ewa Czarnik

    Ewa Czarnik , 13.04.2016

    super obiad, co prawda nie mam w domu żadnych sosów więc zrobiłam swój śmietanowy co w połączeniu z majeranek dało super efekt.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Domi Mi

    Domi Mi , 28.10.2015

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Pałubicka

    Karolina Pałubicka , 18.10.2015

    Dobry pomysł na obiad

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bitki z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bitki z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bitki z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bitki z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bitki z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bitki z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bitki z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bitki z karkówki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bitki z karkówkiBitki z karkówki

Od pewnego czasu większości z nas karkówka kojarzy się przede wszystkim grillem. Ten rodzaj czerwonego mięsa podbił gusta Polaków, nie zapominajmy jednak, że karczek można podawać też na inne sposoby. Bitki z karkówki to niezwykle delikatna potrawa, którą można komponować z wieloma dodatkami, więc za każdym razem, uzyskasz inny, nowy obiad. Proponujemy przygotować bitki z karkówki w sosie grzybowym z dodatkiem cebulki. Jeśli poddusisz je pod przykryciem, mięso stanie się niezwykle miękkie, dzięki czemu powinno smakować nawet najbardziej wymagającym mięsożercom. Bitki z karkówki podane w sosie grzybowym można serwować w ten sam sposób co gulasz, a więc polać nim kaszę i podać z ogórkami kiszonymi, pokrojonymi w podłużne kawałki. Całość będzie wyglądała wykwintnie, jeśli tuż przed podaniem posypiesz danie pokrojoną zieloną pietruszką.