Bitki z karkówki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bitki z karkówki

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

12

452 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

213 osób wydrukowało

Pobierz pdf

220 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

200 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

30 mililitrów

2 gramy

1 szczypta

1 szczypta

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w plastry, lekko rozbij młotkiem, oprósz solą, pieprzem i majerankiem.

Bitki z karkówki - Krok 1

Krok 2

Obsmaż na patelni, dodaj pokrojoną w plastry cebulę i delikatnie ją zeszklij.

Bitki z karkówki - Krok 2

Krok 3

Całość zalej sosem grzybowym rozmieszanym w 300 mililitrach wody, dodaj czosnek.

Bitki z karkówki - Krok 3

Krok 4

Wszystko razem duś pod przykryciem około 30 minut, aż mięso będzie zupełnie miękkie. Bitki podawaj z kiszonymi ogórkami na gryczanej kaszy.

Bitki z karkówki - Krok 4
3

Opinie o przepisie

  • Ewa Czarnik

    Ewa Czarnik , 13.04.2016

    super obiad, co prawda nie mam w domu żadnych sosów więc zrobiłam swój śmietanowy co w połączeniu z majeranek dało super efekt.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Domi Mi

    Domi Mi , 28.10.2015

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Pałubicka

    Karolina Pałubicka , 18.10.2015

    Dobry pomysł na obiad

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bitki z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bitki z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bitki z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bitki z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bitki z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bitki z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bitki z karkówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bitki z karkówki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bitki z karkówkiBitki z karkówki

Od pewnego czasu większości z nas karkówka kojarzy się przede wszystkim grillem. Ten rodzaj czerwonego mięsa podbił gusta Polaków, nie zapominajmy jednak, że karczek można podawać też na inne sposoby. Bitki z karkówki to niezwykle delikatna potrawa, którą można komponować z wieloma dodatkami, więc za każdym razem, uzyskasz inny, nowy obiad. Proponujemy przygotować bitki z karkówki w sosie grzybowym z dodatkiem cebulki. Jeśli poddusisz je pod przykryciem, mięso stanie się niezwykle miękkie, dzięki czemu powinno smakować nawet najbardziej wymagającym mięsożercom. Bitki z karkówki podane w sosie grzybowym można serwować w ten sam sposób co gulasz, a więc polać nim kaszę i podać z ogórkami kiszonymi, pokrojonymi w podłużne kawałki. Całość będzie wyglądała wykwintnie, jeśli tuż przed podaniem posypiesz danie pokrojoną zieloną pietruszką.