
Składniki
400 gramów
200 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
30 mililitrów
2 gramy
1 szczypta
1 szczypta
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w plastry, lekko rozbij młotkiem, oprósz solą, pieprzem i majerankiem.

Krok 2
Obsmaż na patelni, dodaj pokrojoną w plastry cebulę i delikatnie ją zeszklij.

Krok 3
Całość zalej sosem grzybowym rozmieszanym w 300 mililitrach wody, dodaj czosnek.

Krok 4
Wszystko razem duś pod przykryciem około 30 minut, aż mięso będzie zupełnie miękkie. Bitki podawaj z kiszonymi ogórkami na gryczanej kaszy.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bitki z karkówki
Od pewnego czasu większości z nas karkówka kojarzy się przede wszystkim grillem. Ten rodzaj czerwonego mięsa podbił gusta Polaków, nie zapominajmy jednak, że karczek można podawać też na inne sposoby. Bitki z karkówki to niezwykle delikatna potrawa, którą można komponować z wieloma dodatkami, więc za każdym razem, uzyskasz inny, nowy obiad. Proponujemy przygotować bitki z karkówki w sosie grzybowym z dodatkiem cebulki. Jeśli poddusisz je pod przykryciem, mięso stanie się niezwykle miękkie, dzięki czemu powinno smakować nawet najbardziej wymagającym mięsożercom. Bitki z karkówki podane w sosie grzybowym można serwować w ten sam sposób co gulasz, a więc polać nim kaszę i podać z ogórkami kiszonymi, pokrojonymi w podłużne kawałki. Całość będzie wyglądała wykwintnie, jeśli tuż przed podaniem posypiesz danie pokrojoną zieloną pietruszką.


































