
Składniki
400 gramów
200 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
30 mililitrów
2 gramy
1 szczypta
1 szczypta
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w plastry, lekko rozbij młotkiem, oprósz solą, pieprzem i majerankiem.

Krok 2
Obsmaż na patelni, dodaj pokrojoną w plastry cebulę i delikatnie ją zeszklij.

Krok 3
Całość zalej sosem grzybowym rozmieszanym w 300 mililitrach wody, dodaj czosnek.

Krok 4
Wszystko razem duś pod przykryciem około 30 minut, aż mięso będzie zupełnie miękkie. Bitki podawaj z kiszonymi ogórkami na gryczanej kaszy.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bitki z karkówki
Od pewnego czasu większości z nas karkówka kojarzy się przede wszystkim grillem. Ten rodzaj czerwonego mięsa podbił gusta Polaków, nie zapominajmy jednak, że karczek można podawać też na inne sposoby. Bitki z karkówki to niezwykle delikatna potrawa, którą można komponować z wieloma dodatkami, więc za każdym razem, uzyskasz inny, nowy obiad. Proponujemy przygotować bitki z karkówki w sosie grzybowym z dodatkiem cebulki. Jeśli poddusisz je pod przykryciem, mięso stanie się niezwykle miękkie, dzięki czemu powinno smakować nawet najbardziej wymagającym mięsożercom. Bitki z karkówki podane w sosie grzybowym można serwować w ten sam sposób co gulasz, a więc polać nim kaszę i podać z ogórkami kiszonymi, pokrojonymi w podłużne kawałki. Całość będzie wyglądała wykwintnie, jeśli tuż przed podaniem posypiesz danie pokrojoną zieloną pietruszką.