
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
2 sztuki
3 łyżeczki
2 łyżeczki
1 szczypta
1 szczypta
2 szklanki
200 gramów
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kalafiora i brokuła podzieliłam na różyczki. Obrane marchewki pokroiłam w plasterki, a rzodkiewki w ćwiartki. Pora przekroiłam wzdłuż i podzieliłam na 2 cm kawałki.
Krok 2
Wszystkie warzywa wrzuciłam do garnka, zalałam wodą, dodałam cukier i sól i lekko obgotowałam (około 15 minut-20 minut).
Krok 3
Zagotowałam mleko, dodałam zasmażkę i mieszając gotowałam jeszcze około 1 minuty doprawiając solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Krok 4
Odcedzone warzywa ułożyłam w naczyniu żaroodpornym, obłożyłam porwaną mozzarellą i zalałam mlecznym sosem (beszamelem). Piekłam w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 30 minut, aż sos ładnie się zrumienił.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Zasmażka błyskawiczna jasna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej