Warzywa zapiekane pod beszamelem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Warzywa zapiekane pod beszamelem

Autor: Wiedźma Wisienka

ratingratingratingratingrating

1

12 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

69 osób wydrukowało

Pobierz pdf

48 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

2 sztuki

3 łyżeczki

2 łyżeczki

1 szczypta

1 szczypta

2 szklanki

200 gramów

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafiora i brokuła podzieliłam na różyczki. Obrane marchewki pokroiłam w plasterki, a rzodkiewki w ćwiartki. Pora przekroiłam wzdłuż i podzieliłam na 2 cm kawałki.

Krok 2

Wszystkie warzywa wrzuciłam do garnka, zalałam wodą, dodałam cukier i sól i lekko obgotowałam (około 15 minut-20 minut).

Krok 3

Zagotowałam mleko, dodałam zasmażkę i mieszając gotowałam jeszcze około 1 minuty doprawiając solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Krok 4

Odcedzone warzywa ułożyłam w naczyniu żaroodpornym, obłożyłam porwaną mozzarellą i zalałam mlecznym sosem (beszamelem). Piekłam w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 30 minut, aż sos ładnie się zrumienił.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywa zapiekane pod beszamelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywa zapiekane pod beszamelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywa zapiekane pod beszamelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywa zapiekane pod beszamelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywa zapiekane pod beszamelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywa zapiekane pod beszamelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywa zapiekane pod beszamelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Warzywa zapiekane pod beszamelem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia. Jak więc oczyścić grzyby leśne? Podpowiadamy!

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej