
Składniki
2 sztuki
280 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
5 sztuk
50 mililitrów
90 mililitrów
50 gramów
2 łyżeczki
1 kilogram
1 sztuka
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kiełbasę, cebule i czosnek pokrój w plastry. Zielone papryki pokrój na małe kawałki. Ziemniaki obierz i przekrój na połowy.
Krok 2
Rozgrzej oliwię, wrzuć cebulę i czosnek. Dodaj paprykę w proszku i smaż nadal mieszając jeszcze kilka minut.
Krok 3
Dodaj kiełbasę i papryczki, ponownie wymieszaj i smaż chwilę.
Krok 4
Dodaj ziemniaki, dobrze wymieszaj, aby pokryły się paprykową oliwą.
Krok 5
Wlej wino i wodę, dodaj sól i pieprz, doprowadź do wrzenia. Przykryj i gotuj około 10 minut.
Krok 6
Rybę pokrój w dzwonka grubości około 5cm. Oprósz solą i pieprzem. Rybę ułóż na ziemniakach, lekko zanurzając w sosie.
Krok 7
Gotuj pod przykryciem 8 - 10 minut na niewielkim ogniu. Wyłóż gotową rybę na ogrzane talerze wraz z porcją ziemniaków z dodatkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej