Caprese przepis – Zobacz na przepisy.pl

Caprese

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

682 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

36 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj Sos sałatkowy włoski Knorr według przepisu na opakowaniu.

Krok 2

Pokrój sałatę w paski, wymieszaj z połową sosu i ułóż na talerzu – możesz posypać ją orzechami.

Krok 3

Pokrój w plastry ser i pomidora (najlepiej obranego ze skóry) i ułóż na sałacie.

Krok 4

Polej sosem sałatkowym.

przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Caprese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Caprese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Caprese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Caprese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Caprese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Caprese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Caprese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - CapreseCaprese

Caprese to wyjątkowo proste w przygotowaniu, a jednocześnie smaczne danie. Połączenie soczystych pomidorów z delikatną mozzarellą i opartym na oliwie sosem przywodzi na myśl dokładnie to, co w kuchni włoskiej najlepsze. Sałatkę caprese przygotowuje się w zaledwie piętnaście minut i można ją od razu zjeść. Sos oprócz oliwy zawiera zioła, a całość posypuje się włoskimi orzechami, które stanowią dobre uzupełnienie subtelnego smaku potrawy. Można ją jeść jako samodzielne danie z dodatkiem pieczywa, włoskich paluszków lub czosnkowych grzanek. W takiej formie sprawdzi się jako kolacja albo szybki lunch. Świetnie pasuje także do różnego rodzaju mięs, ryb, zapiekanek i makaronów. Ułożone na sałacie lodowej plastry sera i pomidorów można dodatkowo ozdobić liśćmi bazylii, która bardzo dobrze komponuje się z całością. Caprese możesz też posypać plastrami czarnych i zielonych oliwek. Tak przygotowana sałatka może być również zapiekana, np. na cieście francuskim lub może zamienić się w smaczną przekąskę na ciepło. Wypróbuj nasz przepis i podawaj to danie tak, jak lubisz!