Składniki
3 sztuki
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj Sos sałatkowy włoski Knorr według przepisu na opakowaniu.
Krok 2
Pokrój sałatę w paski, wymieszaj z połową sosu i ułóż na talerzu – możesz posypać ją orzechami.
Krok 3
Pokrój w plastry ser i pomidora (najlepiej obranego ze skóry) i ułóż na sałacie.
Krok 4
Polej sosem sałatkowym.
Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Caprese
Caprese to wyjątkowo proste w przygotowaniu, a jednocześnie smaczne danie. Połączenie soczystych pomidorów z delikatną mozzarellą i opartym na oliwie sosem przywodzi na myśl dokładnie to, co w kuchni włoskiej najlepsze. Sałatkę caprese przygotowuje się w zaledwie piętnaście minut i można ją od razu zjeść. Sos oprócz oliwy zawiera zioła, a całość posypuje się włoskimi orzechami, które stanowią dobre uzupełnienie subtelnego smaku potrawy. Można ją jeść jako samodzielne danie z dodatkiem pieczywa, włoskich paluszków lub czosnkowych grzanek. W takiej formie sprawdzi się jako kolacja albo szybki lunch. Świetnie pasuje także do różnego rodzaju mięs, ryb, zapiekanek i makaronów. Ułożone na sałacie lodowej plastry sera i pomidorów można dodatkowo ozdobić liśćmi bazylii, która bardzo dobrze komponuje się z całością. Caprese możesz też posypać plastrami czarnych i zielonych oliwek. Tak przygotowana sałatka może być również zapiekana, np. na cieście francuskim lub może zamienić się w smaczną przekąskę na ciepło. Wypróbuj nasz przepis i podawaj to danie tak, jak lubisz!