Caprese

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

678 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

35 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj Sos sałatkowy włoski Knorr według przepisu na opakowaniu.

Krok 2

Pokrój sałatę w paski, wymieszaj z połową sosu i ułóż na talerzu – możesz posypać ją orzechami.

Krok 3

Pokrój w plastry ser i pomidora (najlepiej obranego ze skóry) i ułóż na sałacie.

Krok 4

Polej sosem sałatkowym.

przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Caprese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Caprese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Caprese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Caprese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Caprese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Caprese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Caprese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Spaghetti po florencku
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - CapreseCaprese

Caprese to wyjątkowo proste w przygotowaniu, a jednocześnie smaczne danie. Połączenie soczystych pomidorów z delikatną mozzarellą i opartym na oliwie sosem przywodzi na myśl dokładnie to, co w kuchni włoskiej najlepsze. Sałatkę caprese przygotowuje się w zaledwie piętnaście minut i można ją od razu zjeść. Sos oprócz oliwy zawiera zioła, a całość posypuje się włoskimi orzechami, które stanowią dobre uzupełnienie subtelnego smaku potrawy. Można ją jeść jako samodzielne danie z dodatkiem pieczywa, włoskich paluszków lub czosnkowych grzanek. W takiej formie sprawdzi się jako kolacja albo szybki lunch. Świetnie pasuje także do różnego rodzaju mięs, ryb, zapiekanek i makaronów. Ułożone na sałacie lodowej plastry sera i pomidorów można dodatkowo ozdobić liśćmi bazylii, która bardzo dobrze komponuje się z całością. Caprese możesz też posypać plastrami czarnych i zielonych oliwek. Tak przygotowana sałatka może być również zapiekana, np. na cieście francuskim lub może zamienić się w smaczną przekąskę na ciepło. Wypróbuj nasz przepis i podawaj to danie tak, jak lubisz!