Caprese przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Caprese

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

689 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

52 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj Sos sałatkowy włoski Knorr według przepisu na opakowaniu.

Krok 2

Pokrój sałatę w paski, wymieszaj z połową sosu i ułóż na talerzu – możesz posypać ją orzechami.

Krok 3

Pokrój w plastry ser i pomidora (najlepiej obranego ze skóry) i ułóż na sałacie.

Krok 4

Polej sosem sałatkowym.

przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Caprese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Caprese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Caprese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Caprese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Caprese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Caprese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Caprese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Caprese - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.

Czytaj więcej

Bez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - CapreseCaprese

Caprese to wyjątkowo proste w przygotowaniu, a jednocześnie smaczne danie. Połączenie soczystych pomidorów z delikatną mozzarellą i opartym na oliwie sosem przywodzi na myśl dokładnie to, co w kuchni włoskiej najlepsze. Sałatkę caprese przygotowuje się w zaledwie piętnaście minut i można ją od razu zjeść. Sos oprócz oliwy zawiera zioła, a całość posypuje się włoskimi orzechami, które stanowią dobre uzupełnienie subtelnego smaku potrawy. Można ją jeść jako samodzielne danie z dodatkiem pieczywa, włoskich paluszków lub czosnkowych grzanek. W takiej formie sprawdzi się jako kolacja albo szybki lunch. Świetnie pasuje także do różnego rodzaju mięs, ryb, zapiekanek i makaronów. Ułożone na sałacie lodowej plastry sera i pomidorów można dodatkowo ozdobić liśćmi bazylii, która bardzo dobrze komponuje się z całością. Caprese możesz też posypać plastrami czarnych i zielonych oliwek. Tak przygotowana sałatka może być również zapiekana, np. na cieście francuskim lub może zamienić się w smaczną przekąskę na ciepło. Wypróbuj nasz przepis i podawaj to danie tak, jak lubisz!