Cebula faszerowana mięsem z mozarellą i bazylią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cebula faszerowana mięsem z mozarellą i bazylią

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, włącz termoobieg (jeśli nie masz, ustaw temperaturę na 200 stopni). Zagotuj 1/2 l wody, wrzuć kostkę bulionową, gotuj minutę, mieszając. W drugim garnku zagotuj litr wody, posól ją. Odetnij końce cebul, obierz je ze skórki, zblanszuj we wrzątku, a potem odcedź i zahartuj w zimnej wodzie. Odetnij kapelusze cebul (od tej strony, gdzie wyrasta szczypior). Widelcem wyjmij cały środek cebul, pozostawiając półcentymetrowe ścianki. Łyżką oliwy posmaruj żaroodporną formę, ułóż w niej cebule. Miąższ cebul posiekaj i zeszklij na pozostałej oliwie. Dodaj mięso, wymieszaj, wlej tyle bulionu, aby przykrył mięso. Wymieszaj, gotuj 4 minuty, a potem przecedź, aby usunąć nadmiar bulionu. Dodaj mozzarellę (posiekaną lub przepuszczoną przez maszynkę), 3 łyżki parmezanu i zioła. Wymieszaj, przypraw do smaku. Masą nafaszeruj cebule „z górką”, posypuj je resztą parmezanu. Wstaw do piekarnika i piecz 30 minut. Podawaj od razu po wyjęciu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cebula faszerowana mięsem z mozarellą i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cebula faszerowana mięsem z mozarellą i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cebula faszerowana mięsem z mozarellą i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cebula faszerowana mięsem z mozarellą i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cebula faszerowana mięsem z mozarellą i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cebula faszerowana mięsem z mozarellą i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cebula faszerowana mięsem z mozarellą i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cebula faszerowana mięsem z mozarellą i bazylią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Kociołek domowy
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej