Cebula faszerowana mięsem z mozarellą i bazylią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cebula faszerowana mięsem z mozarellą i bazylią

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, włącz termoobieg (jeśli nie masz, ustaw temperaturę na 200 stopni). Zagotuj 1/2 l wody, wrzuć kostkę bulionową, gotuj minutę, mieszając. W drugim garnku zagotuj litr wody, posól ją. Odetnij końce cebul, obierz je ze skórki, zblanszuj we wrzątku, a potem odcedź i zahartuj w zimnej wodzie. Odetnij kapelusze cebul (od tej strony, gdzie wyrasta szczypior). Widelcem wyjmij cały środek cebul, pozostawiając półcentymetrowe ścianki. Łyżką oliwy posmaruj żaroodporną formę, ułóż w niej cebule. Miąższ cebul posiekaj i zeszklij na pozostałej oliwie. Dodaj mięso, wymieszaj, wlej tyle bulionu, aby przykrył mięso. Wymieszaj, gotuj 4 minuty, a potem przecedź, aby usunąć nadmiar bulionu. Dodaj mozzarellę (posiekaną lub przepuszczoną przez maszynkę), 3 łyżki parmezanu i zioła. Wymieszaj, przypraw do smaku. Masą nafaszeruj cebule „z górką”, posypuj je resztą parmezanu. Wstaw do piekarnika i piecz 30 minut. Podawaj od razu po wyjęciu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cebula faszerowana mięsem z mozarellą i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cebula faszerowana mięsem z mozarellą i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cebula faszerowana mięsem z mozarellą i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cebula faszerowana mięsem z mozarellą i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cebula faszerowana mięsem z mozarellą i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cebula faszerowana mięsem z mozarellą i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cebula faszerowana mięsem z mozarellą i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cebula faszerowana mięsem z mozarellą i bazylią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej