Pulpeciki zapiekane w cieście francuskim przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pulpeciki zapiekane w cieście francuskim

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

178 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

506 osób wydrukowało

Pobierz pdf

420 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

300 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso wieprzowe pomieszaj z przyprawą do mięsa Knorr - nada ona potrawie odpowiedniego smaku i poprawi konsystencje pulpecików.

Pulpeciki zapiekane w cieście francuskim - Krok 1

Krok 2

Po doprawieniu mięsa podziel je na małe porcje, każdą porcję uformuj w mała kule, które następnie rozpłaszcz i w środek placka włóż kawałek sera brie. Całość ponownie zawiń na powrót formując mała kulkę.

Pulpeciki zapiekane w cieście francuskim - Krok 2

Krok 3

Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkuj ciasto francuskie do grubości około 5 mm. Z ciasta wytnij paski o długości do 8 cm i szerokości do 2 cm. W każdy pasek zawiń mięsną kulkę.

Pulpeciki zapiekane w cieście francuskim - Krok 3

Krok 4

Gotowe pulpeciki ułóż na pergaminie na blasze do pieczenia i posmaruj z wierzchu rozkłóconym jajkiem, a następnie oprósz z wierzchu ostra papryką. Blachę wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na około 15 minut, tak aby ciasto przybrało złocistego koloru, a pulpety były upieczone w środku.

Pulpeciki zapiekane w cieście francuskim - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast papryki ciasto z wierzchu możesz posypać sezamem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpeciki zapiekane w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpeciki zapiekane w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpeciki zapiekane w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpeciki zapiekane w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpeciki zapiekane w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpeciki zapiekane w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpeciki zapiekane w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pulpeciki zapiekane w cieście francuskimPulpeciki zapiekane w cieście francuskim

Szukasz sposobu na oryginalne podanie mięsa wieprzowego? Wypróbuj przepis na klopsiki zapiekane w cieście francuskim. Dzięki połączeniu odpowiednich przypraw, mięsa, papryki oraz sera brie z ciastem francuskim, otrzymasz pyszny obiad. Klopsiki po przygotowaniu można przechowywać w lodówce. Do mięsa mielonego dodaj przyprawę, która nada mu odpowiedni aromat i konsystencję. Z tak przygotowanego mięsa uformuj kulki, do każdej wkładając kawałek sera brie – możesz go zastąpić także innym, np. camembertem, parmezanem lub goudą. Na stolnicy rozwałkuj ciasto francuskie (nie zapomnij jej oprószyć mąką, aby ciasto nie przywierało). Pokrój ciasto francuskie na paski i zawiń w nie każdą mięsną kulkę. Pulpeciki ułóż na blaszce do pieczenia, posmaruj jajkiem i obsyp ostrą czerwoną papryką – dzięki temu każdy pulpecik będzie złocisty i chrupiący. Możesz podawać danie bez dodatków lub np. z ziemniakami i świeżymi warzywami. Sprawdź przepis na pulpeciki zapiekane w cieście francuskim. Życzymy smacznego.