Pulpeciki zapiekane w cieście francuskim
łatwe
573 osoby zapisały

Składniki
500 gramów
300 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
1 łyżeczka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso wieprzowe pomieszaj z przyprawą do mięsa Knorr - nada ona potrawie odpowiedniego smaku i poprawi konsystencje pulpecików.

Krok 2
Po doprawieniu mięsa podziel je na małe porcje, każdą porcję uformuj w mała kule, które następnie rozpłaszcz i w środek placka włóż kawałek sera brie. Całość ponownie zawiń na powrót formując mała kulkę.

Krok 3
Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkuj ciasto francuskie do grubości około 5 mm. Z ciasta wytnij paski o długości do 8 cm i szerokości do 2 cm. W każdy pasek zawiń mięsną kulkę.

Krok 4
Gotowe pulpeciki ułóż na pergaminie na blasze do pieczenia i posmaruj z wierzchu rozkłóconym jajkiem, a następnie oprósz z wierzchu ostra papryką. Blachę wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na około 15 minut, tak aby ciasto przybrało złocistego koloru, a pulpety były upieczone w środku.


Dobra rada:
Zamiast papryki ciasto z wierzchu możesz posypać sezamem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pulpeciki zapiekane w cieście francuskim
Szukasz sposobu na oryginalne podanie mięsa wieprzowego? Wypróbuj przepis na klopsiki zapiekane w cieście francuskim. Dzięki połączeniu odpowiednich przypraw, mięsa, papryki oraz sera brie z ciastem francuskim, otrzymasz pyszny obiad. Klopsiki po przygotowaniu można przechowywać w lodówce. Do mięsa mielonego dodaj przyprawę, która nada mu odpowiedni aromat i konsystencję. Z tak przygotowanego mięsa uformuj kulki, do każdej wkładając kawałek sera brie – możesz go zastąpić także innym, np. camembertem, parmezanem lub goudą. Na stolnicy rozwałkuj ciasto francuskie (nie zapomnij jej oprószyć mąką, aby ciasto nie przywierało). Pokrój ciasto francuskie na paski i zawiń w nie każdą mięsną kulkę. Pulpeciki ułóż na blaszce do pieczenia, posmaruj jajkiem i obsyp ostrą czerwoną papryką – dzięki temu każdy pulpecik będzie złocisty i chrupiący. Możesz podawać danie bez dodatków lub np. z ziemniakami i świeżymi warzywami. Sprawdź przepis na pulpeciki zapiekane w cieście francuskim. Życzymy smacznego.