Pulpeciki zapiekane w cieście francuskim
łatwe
578 osób zapisało

Składniki
500 gramów
300 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
1 łyżeczka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso wieprzowe pomieszaj z przyprawą do mięsa Knorr - nada ona potrawie odpowiedniego smaku i poprawi konsystencje pulpecików.

Krok 2
Po doprawieniu mięsa podziel je na małe porcje, każdą porcję uformuj w mała kule, które następnie rozpłaszcz i w środek placka włóż kawałek sera brie. Całość ponownie zawiń na powrót formując mała kulkę.

Krok 3
Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkuj ciasto francuskie do grubości około 5 mm. Z ciasta wytnij paski o długości do 8 cm i szerokości do 2 cm. W każdy pasek zawiń mięsną kulkę.

Krok 4
Gotowe pulpeciki ułóż na pergaminie na blasze do pieczenia i posmaruj z wierzchu rozkłóconym jajkiem, a następnie oprósz z wierzchu ostra papryką. Blachę wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na około 15 minut, tak aby ciasto przybrało złocistego koloru, a pulpety były upieczone w środku.


Dobra rada:
Zamiast papryki ciasto z wierzchu możesz posypać sezamem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pulpeciki zapiekane w cieście francuskim
Szukasz sposobu na oryginalne podanie mięsa wieprzowego? Wypróbuj przepis na klopsiki zapiekane w cieście francuskim. Dzięki połączeniu odpowiednich przypraw, mięsa, papryki oraz sera brie z ciastem francuskim, otrzymasz pyszny obiad. Klopsiki po przygotowaniu można przechowywać w lodówce. Do mięsa mielonego dodaj przyprawę, która nada mu odpowiedni aromat i konsystencję. Z tak przygotowanego mięsa uformuj kulki, do każdej wkładając kawałek sera brie – możesz go zastąpić także innym, np. camembertem, parmezanem lub goudą. Na stolnicy rozwałkuj ciasto francuskie (nie zapomnij jej oprószyć mąką, aby ciasto nie przywierało). Pokrój ciasto francuskie na paski i zawiń w nie każdą mięsną kulkę. Pulpeciki ułóż na blaszce do pieczenia, posmaruj jajkiem i obsyp ostrą czerwoną papryką – dzięki temu każdy pulpecik będzie złocisty i chrupiący. Możesz podawać danie bez dodatków lub np. z ziemniakami i świeżymi warzywami. Sprawdź przepis na pulpeciki zapiekane w cieście francuskim. Życzymy smacznego.

































