Jajka faszerowane z pieczarkami i rzeżuchą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jajka faszerowane z pieczarkami i rzeżuchą

Autor: Ania

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotować jajka na twardo. Ostudzić. Obrać ze skorupek i przeciąć na pół. Białka ułożyć na talerzu, a żółtka wrzucić do miski i dokładnie rozgnieść przy pomocy widelca.

Krok 2

Pieczarki pokroić w drobną kosteczkę. Chwilę poddusić na oliwie, podlać małą ilością wody i dodać pokruszoną kostkę bulionową (grzybową). Całość dusić około 10 minut. Ostudzić i dodać do rozgniecionych żółtek. Dodać posiekaną rzeżuchę i całość wymieszać. Z powstałej masy uformować 12 kulek i umieścić je w zagłębieniach ugotowanych białek.

Krok 3

Jajka ozdobić listkami rzeżuchy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka faszerowane z pieczarkami i rzeżuchą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka faszerowane z pieczarkami i rzeżuchą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka faszerowane z pieczarkami i rzeżuchą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka faszerowane z pieczarkami i rzeżuchą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka faszerowane z pieczarkami i rzeżuchą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka faszerowane z pieczarkami i rzeżuchą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka faszerowane z pieczarkami i rzeżuchą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jajka faszerowane z pieczarkami i rzeżuchą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej