Jajka faszerowane z pieczarkami i rzeżuchą
łatwe
5 osób zapisało

Składniki
6 sztuk
1 sztuka
1 łyżka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotować jajka na twardo. Ostudzić. Obrać ze skorupek i przeciąć na pół. Białka ułożyć na talerzu, a żółtka wrzucić do miski i dokładnie rozgnieść przy pomocy widelca.
Krok 2
Pieczarki pokroić w drobną kosteczkę. Chwilę poddusić na oliwie, podlać małą ilością wody i dodać pokruszoną kostkę bulionową (grzybową). Całość dusić około 10 minut. Ostudzić i dodać do rozgniecionych żółtek. Dodać posiekaną rzeżuchę i całość wymieszać. Z powstałej masy uformować 12 kulek i umieścić je w zagłębieniach ugotowanych białek.
Krok 3
Jajka ozdobić listkami rzeżuchy.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej




















