
Składniki
1 sztuka
1 szklanka
0.5 szklanki
1 sztuka
1.5 szklanki
2 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżka
2 sztuki
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Różyczki kalafiora gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Obie mąki, jajo i mleko mieszamy aż uzyskamy ciasto w konsystencji przypominające naleśnikowe, dodajemy papryczki chilli, czosnek, imbir, mini kostki i pozostałe przyprawy. Różyczki kalafiora zanurzamy w cieście i smażymy na brązowy kolor w głębokim tłuszczu. Podajemy z sosem czosnkowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kalafior w cieście
Jeśli szukasz sposobu na oryginalną, a jednocześnie łatwą do przygotowania przekąskę, spróbuj kalafiora w cieście. Może być ciekawą alternatywą dla klasycznego, podanego z bułką tartą, a najlepiej sprawdzi się jako ciepły poczęstunek podczas przyjęcia. Kalafiora ugotuj na półtwardo i podziel na małe różyczki, po czym zanurzaj je w cieście pszenno-kukurydzianym. Dopraw je do smaku orientalnymi przyprawami: curry, imbirem i chili, a także czosnkiem oraz pietruszką. Łagodny, lekko słodki kalafior wspaniale skomponuje się z wyrazistym ciastem. Smaż go w głębokim tłuszczu o neutralnym smaku, najlepiej na rafinowanym oleju. Kiedy ciasto uzyska złocisto-brązowy kolor, wyjmij kawałki kalafiora z tłuszczu i odsącz je na papierowym ręczniku. Tak przygotowanego kalafiora w cieście serwuj na ciepło, np. z dodatkiem gęstego sosu czosnkowego, BBQ albo z ketchupem. Oprócz kalafiora możesz w ten sposób usmażyć także brokuła. Przekonaj się, że proste rozwiązania są niekiedy najlepsze. Życzymy smacznego.