Kalafior w cieście z curry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kalafior w cieście

Autor: yobada

ratingratingratingratingrating

1

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szklanka

0.5 szklanki

1 sztuka

1.5 szklanki

2 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżka

2 sztuki

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Różyczki kalafiora gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Obie mąki, jajo i mleko mieszamy aż uzyskamy ciasto w konsystencji przypominające naleśnikowe, dodajemy papryczki chilli, czosnek, imbir, mini kostki i pozostałe przyprawy. Różyczki kalafiora zanurzamy w cieście i smażymy na brązowy kolor w głębokim tłuszczu. Podajemy z sosem czosnkowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kalafior w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kalafior w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kalafior w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kalafior w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kalafior w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kalafior w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kalafior w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kalafior w cieście - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kalafior w cieścieKalafior w cieście

Jeśli szukasz sposobu na oryginalną, a jednocześnie łatwą do przygotowania przekąskę, spróbuj kalafiora w cieście. Może być ciekawą alternatywą dla klasycznego, podanego z bułką tartą, a najlepiej sprawdzi się jako ciepły poczęstunek podczas przyjęcia. Kalafiora ugotuj na półtwardo i podziel na małe różyczki, po czym zanurzaj je w cieście pszenno-kukurydzianym. Dopraw je do smaku orientalnymi przyprawami: curry, imbirem i chili, a także czosnkiem oraz pietruszką. Łagodny, lekko słodki kalafior wspaniale skomponuje się z wyrazistym ciastem. Smaż go w głębokim tłuszczu o neutralnym smaku, najlepiej na rafinowanym oleju. Kiedy ciasto uzyska złocisto-brązowy kolor, wyjmij kawałki kalafiora z tłuszczu i odsącz je na papierowym ręczniku. Tak przygotowanego kalafiora w cieście serwuj na ciepło, np. z dodatkiem gęstego sosu czosnkowego, BBQ albo z ketchupem. Oprócz kalafiora możesz w ten sposób usmażyć także brokuła. Przekonaj się, że proste rozwiązania są niekiedy najlepsze. Życzymy smacznego.