Kalafior w cieście z curry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kalafior w cieście

Autor: yobada

ratingratingratingratingrating

1

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szklanka

0.5 szklanki

1 sztuka

1.5 szklanki

2 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżka

2 sztuki

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Różyczki kalafiora gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Obie mąki, jajo i mleko mieszamy aż uzyskamy ciasto w konsystencji przypominające naleśnikowe, dodajemy papryczki chilli, czosnek, imbir, mini kostki i pozostałe przyprawy. Różyczki kalafiora zanurzamy w cieście i smażymy na brązowy kolor w głębokim tłuszczu. Podajemy z sosem czosnkowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kalafior w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kalafior w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kalafior w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kalafior w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kalafior w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kalafior w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kalafior w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kalafior w cieście - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kalafior w cieścieKalafior w cieście

Jeśli szukasz sposobu na oryginalną, a jednocześnie łatwą do przygotowania przekąskę, spróbuj kalafiora w cieście. Może być ciekawą alternatywą dla klasycznego, podanego z bułką tartą, a najlepiej sprawdzi się jako ciepły poczęstunek podczas przyjęcia. Kalafiora ugotuj na półtwardo i podziel na małe różyczki, po czym zanurzaj je w cieście pszenno-kukurydzianym. Dopraw je do smaku orientalnymi przyprawami: curry, imbirem i chili, a także czosnkiem oraz pietruszką. Łagodny, lekko słodki kalafior wspaniale skomponuje się z wyrazistym ciastem. Smaż go w głębokim tłuszczu o neutralnym smaku, najlepiej na rafinowanym oleju. Kiedy ciasto uzyska złocisto-brązowy kolor, wyjmij kawałki kalafiora z tłuszczu i odsącz je na papierowym ręczniku. Tak przygotowanego kalafiora w cieście serwuj na ciepło, np. z dodatkiem gęstego sosu czosnkowego, BBQ albo z ketchupem. Oprócz kalafiora możesz w ten sposób usmażyć także brokuła. Przekonaj się, że proste rozwiązania są niekiedy najlepsze. Życzymy smacznego.