Kalafior w cieście z curry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kalafior w cieście

Autor: yobada

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szklanka

0.5 szklanki

1 sztuka

1.5 szklanki

2 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżka

2 sztuki

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Różyczki kalafiora gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Obie mąki, jajo i mleko mieszamy aż uzyskamy ciasto w konsystencji przypominające naleśnikowe, dodajemy papryczki chilli, czosnek, imbir, mini kostki i pozostałe przyprawy. Różyczki kalafiora zanurzamy w cieście i smażymy na brązowy kolor w głębokim tłuszczu. Podajemy z sosem czosnkowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kalafior w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kalafior w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kalafior w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kalafior w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kalafior w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kalafior w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kalafior w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kalafior w cieście - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kalafior w cieścieKalafior w cieście

Jeśli szukasz sposobu na oryginalną, a jednocześnie łatwą do przygotowania przekąskę, spróbuj kalafiora w cieście. Może być ciekawą alternatywą dla klasycznego, podanego z bułką tartą, a najlepiej sprawdzi się jako ciepły poczęstunek podczas przyjęcia. Kalafiora ugotuj na półtwardo i podziel na małe różyczki, po czym zanurzaj je w cieście pszenno-kukurydzianym. Dopraw je do smaku orientalnymi przyprawami: curry, imbirem i chili, a także czosnkiem oraz pietruszką. Łagodny, lekko słodki kalafior wspaniale skomponuje się z wyrazistym ciastem. Smaż go w głębokim tłuszczu o neutralnym smaku, najlepiej na rafinowanym oleju. Kiedy ciasto uzyska złocisto-brązowy kolor, wyjmij kawałki kalafiora z tłuszczu i odsącz je na papierowym ręczniku. Tak przygotowanego kalafiora w cieście serwuj na ciepło, np. z dodatkiem gęstego sosu czosnkowego, BBQ albo z ketchupem. Oprócz kalafiora możesz w ten sposób usmażyć także brokuła. Przekonaj się, że proste rozwiązania są niekiedy najlepsze. Życzymy smacznego.