Klopsy z ciecierzycy z warzywnym makaronem
łatwe
1172 osoby zapisały

Składniki
300 gramów
1 opakowanie
3 łyżki
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
1 pęczek
200 gramów
3 sztuki
1 sztuka
1 słoik
2 sztuki
2 sztuki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchew i pietruszkę pokrój w cienkie plastry.

Krok 2
Namoczoną ciecierzycę zmiel w maszynce do mielenia mięsa razem z dwoma ząbkami czosnku, serem feta, chilli i natką pietruszki. Do powstałej masy dodaj jajko, tartą bułkę, kmin rzymski, ziarna sezamu i chia.

Krok 3
Całość dokładnie wymieszaj. Z masy uformuj 2-3 cm kulki. Obsmaż je na patelni na rozgrzanej oliwie.

Krok 4
W garnku zagotuj pół szklanki wody, dodaj pomidory z puszki i Knorr Naturalnie smaczne - Klopsiki w sosie pomidorowym – sprawi on, że sos nabierze odpowiedniego smaku i gęstości. Do tak przygotowanego sosu dodaj podsmażone wcześniej klopsy.

Krok 5
Na tej samej patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj do niej posiekany czosnek, smaż chwilę, a następnie wrzuć przygotowane plastry warzyw, obsmaż je chwilę, tak aby się zagrzały. Makaron z warzyw wyłóż na talerz i ułóż z porcją sosu z klopsami.


Dobra rada:
Danie możesz podawać posypane tartym serem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Naturalnie Smaczne Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Klopsy z ciecierzycy z warzywnym makaronem
Klopsy z ciecierzycy z warzywnym makaronem to propozycja bezmięsnej potrawy, która urozmaici Twoje menu. Sprawdzi się zarówno jako obiad, jak i ciepła kolacja. Jej przygotowanie nie jest czasochłonne, a sugerując się poniższym przepisem, przyrządzisz je w bardzo prosty sposób. Na początek podstawa dania, czyli makaron warzywny. Pokrój w bardzo cienkie plastry marchew i pietruszkę. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć posiekany drobno czosnek – następnie ułóż plastry warzyw i smaż do momentu, aż będą gorące. Teraz czas na pulpeciki z grochu włoskiego – namoczoną ciecierzycę zmiel w maszynce razem z dwoma ząbkami czosnku, serem feta, chili i natką pietruszki. Do masy dodaj jajko, które spoi konsystencję pulpecików, bułkę tartą, kmin rzymski, ziarna sezamu i chia. Dla urozmaicenia posyp świeżo zmielonym pieprzem. Dokładnie wymieszaj i uformuj małe pulpeciki. Podsmaż je dokładnie na rozgrzanej patelni. Ostatnim krokiem jest przyrządzenie sosu. Danie jest już gotowe, na talerzu ułóż makaron warzywny, połóż na nim klopsiki i polej sosem. Smacznego.