Klopsy z ciecierzycy z warzywnym makaronem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Klopsy z ciecierzycy z warzywnym makaronem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

58

297 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

832 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1069 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

3 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

1 pęczek

200 gramów

3 sztuki

1 sztuka

1 słoik

2 sztuki

2 sztuki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchew i pietruszkę pokrój w cienkie plastry.

Klopsy z ciecierzycy z warzywnym makaronem - Krok 1

Krok 2

Namoczoną ciecierzycę zmiel w maszynce do mielenia mięsa razem z dwoma ząbkami czosnku, serem feta, chilli i natką pietruszki. Do powstałej masy dodaj jajko, tartą bułkę, kmin rzymski, ziarna sezamu i chia.

Klopsy z ciecierzycy z warzywnym makaronem - Krok 2

Krok 3

Całość dokładnie wymieszaj. Z masy uformuj 2-3 cm kulki. Obsmaż je na patelni na rozgrzanej oliwie.

Klopsy z ciecierzycy z warzywnym makaronem - Krok 3

Krok 4

W garnku zagotuj pół szklanki wody, dodaj pomidory z puszki i Knorr Naturalnie smaczne - Klopsiki w sosie pomidorowym – sprawi on, że sos nabierze odpowiedniego smaku i gęstości. Do tak przygotowanego sosu dodaj podsmażone wcześniej klopsy.

Klopsy z ciecierzycy z warzywnym makaronem - Krok 4

Krok 5

Na tej samej patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj do niej posiekany czosnek, smaż chwilę, a następnie wrzuć przygotowane plastry warzyw, obsmaż je chwilę, tak aby się zagrzały. Makaron z warzyw wyłóż na talerz i ułóż z porcją sosu z klopsami.

Klopsy z ciecierzycy z warzywnym makaronem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Danie możesz podawać posypane tartym serem.

2

Opinie o przepisie

  • Małgorzatka Kłos

    Małgorzatka Kłos , 12.05.2018

    zrobilam i sa pyszne .Jedynie co zmniejszyłam ilosc kminu bo zdecydowanie w przepisie jest go za dużo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Jurkowska

    Sylwia Jurkowska , 21.03.2018

    Wyglądały smakowicie więc zrobiłam.... Wyszła papka.... Polecam klopsy obtoczyc w bulce tartej i usmażyć na głębokim oleju. Podać na talerz potem polać sosem inaczej danie będzie jak u mnie papka gryczana

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klopsy z ciecierzycy z warzywnym makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klopsy z ciecierzycy z warzywnym makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klopsy z ciecierzycy z warzywnym makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klopsy z ciecierzycy z warzywnym makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klopsy z ciecierzycy z warzywnym makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klopsy z ciecierzycy z warzywnym makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klopsy z ciecierzycy z warzywnym makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Bulion drobiowy
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Klopsy z ciecierzycy z warzywnym makaronemKlopsy z ciecierzycy z warzywnym makaronem

Klopsy z ciecierzycy z warzywnym makaronem to propozycja bezmięsnej potrawy, która urozmaici Twoje menu. Sprawdzi się zarówno jako obiad, jak i ciepła kolacja. Jej przygotowanie nie jest czasochłonne, a sugerując się poniższym przepisem, przyrządzisz je w bardzo prosty sposób. Na początek podstawa dania, czyli makaron warzywny. Pokrój w bardzo cienkie plastry marchew i pietruszkę. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć posiekany drobno czosnek – następnie ułóż plastry warzyw i smaż do momentu, aż będą gorące. Teraz czas na pulpeciki z grochu włoskiego – namoczoną ciecierzycę zmiel w maszynce razem z dwoma ząbkami czosnku, serem feta, chili i natką pietruszki. Do masy dodaj jajko, które spoi konsystencję pulpecików, bułkę tartą, kmin rzymski, ziarna sezamu i chia. Dla urozmaicenia posyp świeżo zmielonym pieprzem. Dokładnie wymieszaj i uformuj małe pulpeciki. Podsmaż je dokładnie na rozgrzanej patelni. Ostatnim krokiem jest przyrządzenie sosu. Danie jest już gotowe, na talerzu ułóż makaron warzywny, połóż na nim klopsiki i polej sosem. Smacznego.