Klopsy z ciecierzycy z warzywnym makaronem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Klopsy z ciecierzycy z warzywnym makaronem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

60

heart
307 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

889 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1172 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

3 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

1 pęczek

200 gramów

3 sztuki

1 sztuka

1 słoik

2 sztuki

2 sztuki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchew i pietruszkę pokrój w cienkie plastry.

Klopsy z ciecierzycy z warzywnym makaronem - Krok 1

Krok 2

Namoczoną ciecierzycę zmiel w maszynce do mielenia mięsa razem z dwoma ząbkami czosnku, serem feta, chilli i natką pietruszki. Do powstałej masy dodaj jajko, tartą bułkę, kmin rzymski, ziarna sezamu i chia.

Klopsy z ciecierzycy z warzywnym makaronem - Krok 2

Krok 3

Całość dokładnie wymieszaj. Z masy uformuj 2-3 cm kulki. Obsmaż je na patelni na rozgrzanej oliwie.

Klopsy z ciecierzycy z warzywnym makaronem - Krok 3

Krok 4

W garnku zagotuj pół szklanki wody, dodaj pomidory z puszki i Knorr Naturalnie smaczne - Klopsiki w sosie pomidorowym – sprawi on, że sos nabierze odpowiedniego smaku i gęstości. Do tak przygotowanego sosu dodaj podsmażone wcześniej klopsy.

Klopsy z ciecierzycy z warzywnym makaronem - Krok 4

Krok 5

Na tej samej patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj do niej posiekany czosnek, smaż chwilę, a następnie wrzuć przygotowane plastry warzyw, obsmaż je chwilę, tak aby się zagrzały. Makaron z warzyw wyłóż na talerz i ułóż z porcją sosu z klopsami.

Klopsy z ciecierzycy z warzywnym makaronem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Danie możesz podawać posypane tartym serem.

2

Opinie o przepisie

  • Małgorzatka Kłos

    Małgorzatka Kłos , 12.05.2018

    zrobilam i sa pyszne .Jedynie co zmniejszyłam ilosc kminu bo zdecydowanie w przepisie jest go za dużo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Jurkowska

    Sylwia Jurkowska , 21.03.2018

    Wyglądały smakowicie więc zrobiłam.... Wyszła papka.... Polecam klopsy obtoczyc w bulce tartej i usmażyć na głębokim oleju. Podać na talerz potem polać sosem inaczej danie będzie jak u mnie papka gryczana

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klopsy z ciecierzycy z warzywnym makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klopsy z ciecierzycy z warzywnym makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klopsy z ciecierzycy z warzywnym makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klopsy z ciecierzycy z warzywnym makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klopsy z ciecierzycy z warzywnym makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klopsy z ciecierzycy z warzywnym makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klopsy z ciecierzycy z warzywnym makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klopsy z ciecierzycy z warzywnym makaronem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Klopsy z ciecierzycy z warzywnym makaronemKlopsy z ciecierzycy z warzywnym makaronem

Klopsy z ciecierzycy z warzywnym makaronem to propozycja bezmięsnej potrawy, która urozmaici Twoje menu. Sprawdzi się zarówno jako obiad, jak i ciepła kolacja. Jej przygotowanie nie jest czasochłonne, a sugerując się poniższym przepisem, przyrządzisz je w bardzo prosty sposób. Na początek podstawa dania, czyli makaron warzywny. Pokrój w bardzo cienkie plastry marchew i pietruszkę. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć posiekany drobno czosnek – następnie ułóż plastry warzyw i smaż do momentu, aż będą gorące. Teraz czas na pulpeciki z grochu włoskiego – namoczoną ciecierzycę zmiel w maszynce razem z dwoma ząbkami czosnku, serem feta, chili i natką pietruszki. Do masy dodaj jajko, które spoi konsystencję pulpecików, bułkę tartą, kmin rzymski, ziarna sezamu i chia. Dla urozmaicenia posyp świeżo zmielonym pieprzem. Dokładnie wymieszaj i uformuj małe pulpeciki. Podsmaż je dokładnie na rozgrzanej patelni. Ostatnim krokiem jest przyrządzenie sosu. Danie jest już gotowe, na talerzu ułóż makaron warzywny, połóż na nim klopsiki i polej sosem. Smacznego.