Sałatka z patisonów do obiadu - sprawdzony przepis | Przepisy.pl pixel

Sałatka patisonowa

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

20 dekagramów

0.5 szklanki

50 dekagramów

15 dekagramów

10 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Patisony oczyść i obierz, a następnie ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Wystudź i pokrój w kostkę.

Krok 2

Cebulę pokrój drobno.

Krok 3

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Krok 4

Mięso pokrój w paseczki, wymieszaj z pozostałymi składnikami. Dodaj majonez i śmietanę. Dopraw do smaku. Sałatkę patisonową podawaj po schłodzeniu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka patisonowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka patisonowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka patisonowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka patisonowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka patisonowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka patisonowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka patisonowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka patisonowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej