Sałatka z pieczarek marynowanych i rolmopsów | Przepisy.pl pixel

Sałatka z rolmopsami i marynowanymi pieczarkami

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

5 łyżek

0.25 sztuki

1 sztuka

10 sztuk

1 łyżka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę pekińska obrać z zewnętrznych brzydkich liści i poszatkować drobno. Marchew obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach.

Krok 2

Rolmopsy pokroić w mniejsze kawałki, dodać do warzyw. Marynowane pieczarki odsączyć z zalewy, można przekroić na pół lub w ćwiartki, dodać do sałatki. Dodać świeży majeranek.

Krok 3

Jogurt naturalny wymieszać z sosem, polać sałatkę i wymieszać.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z rolmopsami i marynowanymi pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z rolmopsami i marynowanymi pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z rolmopsami i marynowanymi pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z rolmopsami i marynowanymi pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z rolmopsami i marynowanymi pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z rolmopsami i marynowanymi pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z rolmopsami i marynowanymi pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z rolmopsami i marynowanymi pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Babka puszysta
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej