Sałatka z prawdziwkami i pęczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

244 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

81 osób wydrukowało

Pobierz pdf

87 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

1 sztuka

5 łyżek

1 sztuka

1 pęczek

5 plastrów

150 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pęczak ugotuj do miękkości we wrzącej wodzie. Odcedź i wystudź.

Sałatka z prawdziwkami i pęczakiem - Krok 1

Krok 2

Przygotuj ziołowy sos - zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z 3 łyżkami wody i 3 łyżkami oleju. Natkę posiekaj grubo.

Sałatka z prawdziwkami i pęczakiem - Krok 2

Krok 3

Grzyby pokrój w ćwiartki i przesmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj boczek i po chwili cebulę pokrojoną w cienkie paski. Smaż chwilę razem, dopraw do smaku.

Sałatka z prawdziwkami i pęczakiem - Krok 3

Krok 4

W misce połącz: pęczak, grzyby z boczkiem i cebulą oraz posiekana natkę. Dodaj przygotowany sos i wszystko razem wymieszaj. Gotową sałatkę nałóż do salaterki i podawaj.

Sałatka z prawdziwkami i pęczakiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast prawdziwków możesz użyć innych dostępnych grzybów, np. pieczarek.

56

Opinie o przepisie

  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Kujawa

    Mariusz Kujawa

    Nie chciał się podzielić futrzak jeden wiec nie wiem, co tak smakowicie wcina :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Bojara

    Irena Bojara

    kocham robic rzeczy z peczniaka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Kamińska

    Halina Kamińska

    Prawdziwki mam, pęczak mam, będzie sałatka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojtek Mazurowski

    Wojtek Mazurowski

    Haniu jutro przyjdę do sklepu myślę że poczujesz tą sałatką

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogumiła Kwiatkowska

    Bogumiła Kwiatkowska

    Nie spróbuję.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Paciej

    Krystyna Paciej

    Eh, prawdziwki, pycha, Niestety w tym roku, przy tej suszy, grzybów nie było. :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryk Aniołek

    Henryk Aniołek

    ale ja oficjalnie protestuję ,to jest szczucie mnie na smakołyk , kiedy nie mogę go nawet powąchać !!! To są męczarnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Jarecki

    Ryszard Jarecki

    ale prawdziwkow brak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Ogorek

    Elzbieta Ogorek

    bardzo smakowicie to wygląda;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Mituła

    Basia Mituła

    Jest to proste, a jednocześnie smaczne danie, jadłam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Pieszak

    Barbara Pieszak

    Jak przepisy kulinarne to Stasiu zawsze z żoną mojego kuzyna.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Patrak

    Monika Patrak

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stenia Pazgrat

    Stenia Pazgrat

    Peczak to hicior tego sezonu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Widelska

    Anna Widelska

    wygląda smakowicie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Brunon Switalla

    Brunon Switalla

    Sądzę że prócz dobrego jedzenia kwestowałeś wczoraj z puszką ze znakiem serduszka aby ulżyć potrzebującym Andrzeju.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Olszowski

    Piotr Olszowski

    mam i te grzyby w zamrażaku i tą kaszę w spiżarni i jak odjem com narobił na weekend, zaraz wypróbuję ten przepis !!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Michalak-Orzechowska

    Barbara Michalak-Orzechowska

    Wypróbuję , mam zamrożone prawdziwki....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Nawrot

    Jadwiga Nawrot

    Nie mam prawdziwków ale sałatka ciekawa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Chabowski

    Ryszard Chabowski

    podrzudcie troche

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Srocki

    Andrzej Srocki

    Do tego kawałek mięska

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Przybysz

    Małgorzata Przybysz

    Jeszcze nie jadłam ale spróbować można

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Przybysz

    Małgorzata Przybysz

    Co ten słodziak tak smacznie wcina (chyba nie pęczak z grzybami )

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Trębicka

    Elżbieta Trębicka

    A co jeszcze?!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata Kruszyna

    Malgorzata Kruszyna

    Skąd teraz te prawdziwki?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Horzela

    Grzegorz Horzela

    Pęczak to gołębie lubią a Ja mogę resztę debatować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Kujawa

    Mariusz Kujawa

    ... mniam mniam ...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Bednarczyk

    Zbigniew Bednarczyk

    Mniam mniam smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kulak Elżbieta

    Kulak Elżbieta

    Napewno smaczna:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Lenik

    Marek Lenik

    Chyba znowu obejdę się smakiem,,,,,,,

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Sos sałatkowy francuski Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Sos sałatkowy francuski Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej