Sałatka z liśćmi botwinki z grillowanym łososiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z liśćmi botwinki z grillowanym łososiem

Autor: Edyta Chojnowska

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

2 łyżki

3 sztuki

3 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżka

1 opakowanie

200 gramów

1 łyżka

1 pęczek

5 sztuk

6 sztuk

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sałatę i botwinkę umyć, potargać na mniejsze kawałki (jeśli liście ma już miękkie, włóżcie je na noc do zimnej wody – rano będą odżywione i kruche – idealne do sałatki). Pomidory i rzodkiewki umyć pokroić w ćwiartki, ogórka obrać pokroić w kosteczkę, dodać do sałat.

Krok 2

Przygotować marynatę do ryby: wymieszać łyżkę oleju, z sokiem z cytryny i koperkiem siekanym, dodać odrobinę soli, białego pieprzu, wymieszać, natrzeć rybę odstawić na 15 minut, następnie usmażyć na grillu lub patelni.

Krok 3

Przygotować sos: wymieszać oliwę z oliwek, 1 łyżkę oleju, wodę, miód, sos sałatkowy. Polać sałatkę przed podaniem, na wierzch ułożyć kawałki łososia.

Edyta Chojnowska

Dobra rada:

Botwinka nie musi kojarzyć się wyłącznie z zupami – spróbuj sałatek z jej dodatkiem!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z liśćmi botwinki z grillowanym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z liśćmi botwinki z grillowanym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z liśćmi botwinki z grillowanym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z liśćmi botwinki z grillowanym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z liśćmi botwinki z grillowanym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z liśćmi botwinki z grillowanym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z liśćmi botwinki z grillowanym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z liśćmi botwinki z grillowanym łososiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej