
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
1 łyżeczka
50 gramów
50 gramów
1 sztuka
50 gramów
1 sztuka
3 łyżki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś z kurczaka osusz papierowym ręcznikiem. Przyprawę do kurczaka Knorr rozmieszaj z jedną łyżką oliwy, a następnie posmaruj pierś z obu stron.

Krok 2
Zamarynowaną pierś smaż na grillowej patelni po 4-5 minut z każdej strony, następnie wystudź i pokrój w kostkę 1x1 cm.

Krok 3
Paprykę, ogórka oraz ser pokrój w jednakowej wielkości kostkę, jak kurczaka.

Krok 4
W misce połącz pokrojone warzywa, mięso, ser oraz odsączoną fasolę. Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z pozostałą oliwą i sokiem z cytryny.

Krok 5
Wszystkie składniki sałatki, oprócz kiełków, wymieszaj i przełóż do lunch box'a. Całość polej przygotowanym sosem, a na wierzchu ułóż kiełki słonecznika.


Dobra rada:
Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj do sałatki odrobinę posiekanej papryczki chilli.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy z gorczycą Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z grillowanym kurczakiem
Oto propozycja na przekąskę pełną smaku i koloru. Chcąc przygotować sałatkę z grillowanym kurczakiem i kiełkami słonecznika, zaopatrz się również w zieloną paprykę, czerwoną fasolę, ogórki konserwowe, ser feta oraz oliwę. Kurczaka wcześniej zamarynuj w przyprawie do złotego kurczaka wymieszanej z łyżką oliwy – dzięki temu będzie bardziej wyrazisty. Następnie upiecz go na ruszcie lub patelni grillowej. Pozostałe składniki pokrój w kostkę i połącz z wystudzonymi kawałkami mięsa. Całość polej wyrazistym sosem koperkowo-ziołowym z gorczycą. Potrawa będzie również wyśmienita z pokrojonym w kostkę serem żółtym lub kawałkami mozzarelli albo z dodatkiem pomidorków koktajlowych czy świeżego ogórka. Zabierz ją do pracy i zjedz z pełnoziarnistą bułką, lub podaj w domu na kolację, dołączając czosnkowe grzanki. W wersji bezmięsnej kurczaka można zastąpić marynowanym tofu lub grillowanym halloumi. Przyszykuj sałatkę z grillowanym kurczakiem według naszego przepisu i podawaj ją tak, jak lubisz najbardziej. Smacznego.