Salatka z kurczakiem curry i mandarynkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z kurczaka

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
16 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

1 sztuka

3 sztuki

1 łyżka

3 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondelku zagotuj 1 szklankę wody i rozprowadź w niej kostkę Rosołu z kury Knorr.

Krok 2

Włóż umyte i oczyszczone piersi z kurczaka. Gotuj je 15-20 min. Po ugotowaniu odstaw do ostygnięcia.

Krok 3

Mandarynki odcedź z soku. Selera pokrój w plastry, pieprz posiekaj, a sałatę porwij na mniejsze kawałki.

Krok 4

Wlej do miski 1 łyżkę rosołu, dodaj do niego majonez, jogurt, zielony pieprz i curry oraz cukier, pieprz i sól do smaku.

Krok 5

Do rosołu dodać 2 łyżeczki majonezu i trochę jogurtu. Wszystko wymieszać po czym dodać

Krok 6

Kurczaka należy pokroić w plasterki, wymieszać go z mandarynkami i selerem oraz dodać sos i znowu wymieszać. Na koniec włożyć do miski wyłożonej sałatą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ryż azjatycki
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z kurczakaSałatka z kurczaka

Proponowana sałatka z kurczaka to świetna propozycja na smaczną przekąskę lub szybki obiad. Łączy w sobie wiele smaków, co sprawia, że jest szczególnie atrakcyjna dla tych, którzy nie boją się kuchennych eksperymentów. To interesujące połączenie ugotowanego filetu z piersi z kurczaka z mandarynkami, selerem naciowym i sałatą sprawia, że smak potrawy jest zdecydowany i wyrazisty. Do przyrządzenia tego dania wykorzystaj sałatę lodową, rzymską, rukolę lub też zmiksuj kilka rodzajów sałat. Możesz też modyfikować inne składniki przepisu. Zamiast mandarynek dodaj np. kawałki ananasa lub pomarańczy. Pasować też będą winogrona, truskawki i owoce granatu. Jeśli lubisz chrupiące dodatki, posyp całość posiekanymi orzechami włoskimi. Gotowe danie podawaj z gorącymi grzankami – czosnkowymi lub paprykowymi. Koniecznie skosztuj tej smacznej kombinacji!