
Składniki
50 dekagramów
1 sztuka
3 sztuki
1 łyżka
3 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W rondelku zagotuj 1 szklankę wody i rozprowadź w niej kostkę Rosołu z kury Knorr.
Krok 2
Włóż umyte i oczyszczone piersi z kurczaka. Gotuj je 15-20 min. Po ugotowaniu odstaw do ostygnięcia.
Krok 3
Mandarynki odcedź z soku. Selera pokrój w plastry, pieprz posiekaj, a sałatę porwij na mniejsze kawałki.
Krok 4
Wlej do miski 1 łyżkę rosołu, dodaj do niego majonez, jogurt, zielony pieprz i curry oraz cukier, pieprz i sól do smaku.
Krok 5
Do rosołu dodać 2 łyżeczki majonezu i trochę jogurtu. Wszystko wymieszać po czym dodać
Krok 6
Kurczaka należy pokroić w plasterki, wymieszać go z mandarynkami i selerem oraz dodać sos i znowu wymieszać. Na koniec włożyć do miski wyłożonej sałatą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z kurczaka
Proponowana sałatka z kurczaka to świetna propozycja na smaczną przekąskę lub szybki obiad. Łączy w sobie wiele smaków, co sprawia, że jest szczególnie atrakcyjna dla tych, którzy nie boją się kuchennych eksperymentów. To interesujące połączenie ugotowanego filetu z piersi z kurczaka z mandarynkami, selerem naciowym i sałatą sprawia, że smak potrawy jest zdecydowany i wyrazisty. Do przyrządzenia tego dania wykorzystaj sałatę lodową, rzymską, rukolę lub też zmiksuj kilka rodzajów sałat. Możesz też modyfikować inne składniki przepisu. Zamiast mandarynek dodaj np. kawałki ananasa lub pomarańczy. Pasować też będą winogrona, truskawki i owoce granatu. Jeśli lubisz chrupiące dodatki, posyp całość posiekanymi orzechami włoskimi. Gotowe danie podawaj z gorącymi grzankami – czosnkowymi lub paprykowymi. Koniecznie skosztuj tej smacznej kombinacji!