Salatka z kurczakiem curry i mandarynkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z kurczaka

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
16 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

1 sztuka

3 sztuki

1 łyżka

3 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondelku zagotuj 1 szklankę wody i rozprowadź w niej kostkę Rosołu z kury Knorr.

Krok 2

Włóż umyte i oczyszczone piersi z kurczaka. Gotuj je 15-20 min. Po ugotowaniu odstaw do ostygnięcia.

Krok 3

Mandarynki odcedź z soku. Selera pokrój w plastry, pieprz posiekaj, a sałatę porwij na mniejsze kawałki.

Krok 4

Wlej do miski 1 łyżkę rosołu, dodaj do niego majonez, jogurt, zielony pieprz i curry oraz cukier, pieprz i sól do smaku.

Krok 5

Do rosołu dodać 2 łyżeczki majonezu i trochę jogurtu. Wszystko wymieszać po czym dodać

Krok 6

Kurczaka należy pokroić w plasterki, wymieszać go z mandarynkami i selerem oraz dodać sos i znowu wymieszać. Na koniec włożyć do miski wyłożonej sałatą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z kurczakaSałatka z kurczaka

Proponowana sałatka z kurczaka to świetna propozycja na smaczną przekąskę lub szybki obiad. Łączy w sobie wiele smaków, co sprawia, że jest szczególnie atrakcyjna dla tych, którzy nie boją się kuchennych eksperymentów. To interesujące połączenie ugotowanego filetu z piersi z kurczaka z mandarynkami, selerem naciowym i sałatą sprawia, że smak potrawy jest zdecydowany i wyrazisty. Do przyrządzenia tego dania wykorzystaj sałatę lodową, rzymską, rukolę lub też zmiksuj kilka rodzajów sałat. Możesz też modyfikować inne składniki przepisu. Zamiast mandarynek dodaj np. kawałki ananasa lub pomarańczy. Pasować też będą winogrona, truskawki i owoce granatu. Jeśli lubisz chrupiące dodatki, posyp całość posiekanymi orzechami włoskimi. Gotowe danie podawaj z gorącymi grzankami – czosnkowymi lub paprykowymi. Koniecznie skosztuj tej smacznej kombinacji!