Sałatka z makaronem i kurczakiem z curry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z makaronem i kurczakiem z curry

Autor: It's My Little Yummy

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

62 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

67 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś kroimy w kosteczkę i przyprawiamy na desce solą, pieprzem, curry i wyciskamy ząbek czosnku. Wszystko wrzucamy na rozgrzany olej i krótko podsmażamy.

Krok 2

Następnie gotujemy makaron al dente.

Krok 3

Gdy ostygnie dodajemy do niego kurczaka i drobno pokrojony w kostkę ananas (dodatkowo proponuję lekko go wycisnąć z soku). Wszystko mieszamy. Majonez proponuję podawać góra 2 godziny przed podaniem sałatki, aby nie opadł.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z makaronem i kurczakiem z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z makaronem i kurczakiem z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z makaronem i kurczakiem z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z makaronem i kurczakiem z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z makaronem i kurczakiem z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z makaronem i kurczakiem z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z makaronem i kurczakiem z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z makaronem i kurczakiem z curry - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej