Sałatka makaronowa z cukinią
i paluszkami krabowymi
łatwe
101 osób zapisało

Składniki
200 gramów
120 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
5 łyżek
4 łyżki
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente według zaleceń producenta. Następnie odcedź go, skrop oliwą i odstaw do ostygnięcia.

Krok 2
Cukinię umyj, odetnij końcówki i przekrój wzdłuż na pół. Następnie ponownie wzdłuż na pół. Teraz z każdej ćwiartki wytnij pestki. Tak przygotowaną cukinię pokrój pod kątem w romby.

Krok 3
Paluszki krabowe pokrój podobnie do cukinii, cebulę w kostkę, a koperek posiekaj.

Krok 4
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj ze śmietaną, sokiem z cytryny oraz kilkoma kroplami tabasco. Następnie połącz wszystkie składniki sałatki z sosem i przełóż do miseczek. Na wierzchu możesz udekorować sałatkę np. świeżym koperkiem i plasterkiem cytryny.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka makaronowa z cukinią
Oryginalna sałatka makaronowa z cukinią i paluszkami krabowymi sprawdzi się zarówno jako danie na kolację, jak i w charakterze przekąski na przyjęciu. Subtelny, odrobinę słodkawy smak surimi i cukinii idealnie przełamie lekko pikantny dressing. Do jego przygotowania będziesz potrzebować gęstej kwaśnej śmietany, sosu tabasco oraz soku z cytryny, a także błyskawicznego sosu sałatkowego w wersji koperkowo-ziołowej. W sałatce znajdzie się również makaron, najlepiej typu świderki – ugotuj go al dente, odcedź, skrop oliwą i odstaw do przestygnięcia. Umytą cukinię z odciętymi końcówkami przekrój wzdłuż na ćwiartki, po czym wydrąż z jej wnętrza pestki. Warzywo pokrój ukośnie w romby i podobnie postąp z paluszkami krabowymi. Białą cebulę oraz pół pęczka świeżego koperku drobno posiekaj. Wszystkie składniki potrawy połącz z przygotowanym wcześniej dressingiem i dokładnie wymieszaj. Nałóż sałatkę do miseczek, a przed podaniem udekoruj ją plasterkami cytryny oraz koperkiem. Koniecznie przyrządź przy najbliższej okazji prostą sałatkę makaronową z naszego przepisu.