Sałatka makaronowa z cukinią
i paluszkami krabowymi
łatwe
100 osób zapisało

Składniki
200 gramów
120 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
5 łyżek
4 łyżki
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente według zaleceń producenta. Następnie odcedź go, skrop oliwą i odstaw do ostygnięcia.

Krok 2
Cukinię umyj, odetnij końcówki i przekrój wzdłuż na pół. Następnie ponownie wzdłuż na pół. Teraz z każdej ćwiartki wytnij pestki. Tak przygotowaną cukinię pokrój pod kątem w romby.

Krok 3
Paluszki krabowe pokrój podobnie do cukinii, cebulę w kostkę, a koperek posiekaj.

Krok 4
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj ze śmietaną, sokiem z cytryny oraz kilkoma kroplami tabasco. Następnie połącz wszystkie składniki sałatki z sosem i przełóż do miseczek. Na wierzchu możesz udekorować sałatkę np. świeżym koperkiem i plasterkiem cytryny.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka makaronowa z cukinią
Oryginalna sałatka makaronowa z cukinią i paluszkami krabowymi sprawdzi się zarówno jako danie na kolację, jak i w charakterze przekąski na przyjęciu. Subtelny, odrobinę słodkawy smak surimi i cukinii idealnie przełamie lekko pikantny dressing. Do jego przygotowania będziesz potrzebować gęstej kwaśnej śmietany, sosu tabasco oraz soku z cytryny, a także błyskawicznego sosu sałatkowego w wersji koperkowo-ziołowej. W sałatce znajdzie się również makaron, najlepiej typu świderki – ugotuj go al dente, odcedź, skrop oliwą i odstaw do przestygnięcia. Umytą cukinię z odciętymi końcówkami przekrój wzdłuż na ćwiartki, po czym wydrąż z jej wnętrza pestki. Warzywo pokrój ukośnie w romby i podobnie postąp z paluszkami krabowymi. Białą cebulę oraz pół pęczka świeżego koperku drobno posiekaj. Wszystkie składniki potrawy połącz z przygotowanym wcześniej dressingiem i dokładnie wymieszaj. Nałóż sałatkę do miseczek, a przed podaniem udekoruj ją plasterkami cytryny oraz koperkiem. Koniecznie przyrządź przy najbliższej okazji prostą sałatkę makaronową z naszego przepisu.