Suflet ziemniaczany - przepis: omlet sufletowy | Przepisy.pl pixel

Suflet ziemniaczany

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
103 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

72 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

149 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

150 gramów

300 gramów

2 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

2 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj do miękkości. Następnie odcedź, dokładnie odparuj, dodaj masło i mleko.

Suflet ziemniaczany  - Krok 1

Krok 2

Ugnieć na puree i przetrzyj przez praskę aby nie było grudek.

Suflet ziemniaczany  - Krok 2

Krok 3

Puree ziemniaczane dopraw mielonym pieprzem, gałką muszkatołową oraz solą.

Suflet ziemniaczany  - Krok 3

Krok 4

Do jeszcze ciepłych ziemniaków dodaj starty ser i wymieszaj całość aż wszystko się połączy i ser się rozpuści.

Suflet ziemniaczany  - Krok 4

Krok 5

Do masy ziemniaczano serowej dodaj żółtka. Z białek i szczypty soli ubij bardzo sztywną pianę.

Suflet ziemniaczany  - Krok 5

Krok 6

Teraz wymieszaj delikatnie, aczkolwiek energicznie i zdecydowanie pianę z białek z całą masą.

Suflet ziemniaczany  - Krok 6

Krok 7

Kokilki wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wlej ostrożnie masę na suflet do kokilek do ¾ wysokości naczynia. Masa powinna być równa na wierzchu. Piecz w wcześniej rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 20 minut. W trakcie nie otwieraj pieca. Podawaj natychmiast po upieczeniu.

Suflet ziemniaczany  - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Suflet ziemniaczany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Suflet ziemniaczany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Suflet ziemniaczany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Suflet ziemniaczany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Suflet ziemniaczany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Suflet ziemniaczany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Suflet ziemniaczany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Suflet ziemniaczany  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Suflet ziemniaczany Suflet ziemniaczany

Ziemniaki ugotuj do miękkości. Następnie odcedź, dokładnie odparuj, dodaj masło i mleko.