Suflet ziemniaczany przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Suflet ziemniaczany

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

100 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

66 osób wydrukowało

Pobierz pdf

130 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

150 gramów

300 gramów

2 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

2 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj do miękkości. Następnie odcedź, dokładnie odparuj, dodaj masło i mleko.

Suflet ziemniaczany  - Krok 1

Krok 2

Ugnieć na puree i przetrzyj przez praskę aby nie było grudek.

Suflet ziemniaczany  - Krok 2

Krok 3

Puree ziemniaczane dopraw mielonym pieprzem, gałką muszkatołową oraz solą.

Suflet ziemniaczany  - Krok 3

Krok 4

Do jeszcze ciepłych ziemniaków dodaj starty ser i wymieszaj całość aż wszystko się połączy i ser się rozpuści.

Suflet ziemniaczany  - Krok 4

Krok 5

Do masy ziemniaczano serowej dodaj żółtka. Z białek i szczypty soli ubij bardzo sztywną pianę.

Suflet ziemniaczany  - Krok 5

Krok 6

Teraz wymieszaj delikatnie, aczkolwiek energicznie i zdecydowanie pianę z białek z całą masą.

Suflet ziemniaczany  - Krok 6

Krok 7

Kokilki wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wlej ostrożnie masę na suflet do kokilek do ¾ wysokości naczynia. Masa powinna być równa na wierzchu. Piecz w wcześniej rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 20 minut. W trakcie nie otwieraj pieca. Podawaj natychmiast po upieczeniu.

Suflet ziemniaczany  - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Suflet ziemniaczany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Suflet ziemniaczany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Suflet ziemniaczany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Suflet ziemniaczany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Suflet ziemniaczany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Suflet ziemniaczany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Suflet ziemniaczany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Suflet ziemniaczany  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Won ton z krewetkami
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Suflet ziemniaczany Suflet ziemniaczany

Ziemniaki ugotuj do miękkości. Następnie odcedź, dokładnie odparuj, dodaj masło i mleko.