
Składniki
4 sztuki
150 gramów
300 gramów
2 łyżki
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
2 szczypty
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki ugotuj do miękkości. Następnie odcedź, dokładnie odparuj, dodaj masło i mleko.
Krok 2
Ugnieć na puree i przetrzyj przez praskę aby nie było grudek.
Krok 3
Puree ziemniaczane dopraw mielonym pieprzem, gałką muszkatołową oraz solą.
Krok 4
Do jeszcze ciepłych ziemniaków dodaj starty ser i wymieszaj całość aż wszystko się połączy i ser się rozpuści.
Krok 5
Do masy ziemniaczano serowej dodaj żółtka. Z białek i szczypty soli ubij bardzo sztywną pianę.
Krok 6
Teraz wymieszaj delikatnie, aczkolwiek energicznie i zdecydowanie pianę z białek z całą masą.
Krok 7
Kokilki wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wlej ostrożnie masę na suflet do kokilek do ¾ wysokości naczynia. Masa powinna być równa na wierzchu. Piecz w wcześniej rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 20 minut. W trakcie nie otwieraj pieca. Podawaj natychmiast po upieczeniu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcej