Suflet ziemniaczany przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Suflet ziemniaczany

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

90 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

43 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

150 gramów

300 gramów

2 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

2 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj do miękkości. Następnie odcedź, dokładnie odparuj, dodaj masło i mleko.

Suflet ziemniaczany  - Krok 1

Krok 2

Ugnieć na puree i przetrzyj przez praskę aby nie było grudek.

Suflet ziemniaczany  - Krok 2

Krok 3

Puree ziemniaczane dopraw mielonym pieprzem, gałką muszkatołową oraz solą.

Suflet ziemniaczany  - Krok 3

Krok 4

Do jeszcze ciepłych ziemniaków dodaj starty ser i wymieszaj całość aż wszystko się połączy i ser się rozpuści.

Suflet ziemniaczany  - Krok 4

Krok 5

Do masy ziemniaczano serowej dodaj żółtka. Z białek i szczypty soli ubij bardzo sztywną pianę.

Suflet ziemniaczany  - Krok 5

Krok 6

Teraz wymieszaj delikatnie, aczkolwiek energicznie i zdecydowanie pianę z białek z całą masą.

Suflet ziemniaczany  - Krok 6

Krok 7

Kokilki wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wlej ostrożnie masę na suflet do kokilek do ¾ wysokości naczynia. Masa powinna być równa na wierzchu. Piecz w wcześniej rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 20 minut. W trakcie nie otwieraj pieca. Podawaj natychmiast po upieczeniu.

Suflet ziemniaczany  - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Suflet ziemniaczany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Suflet ziemniaczany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Suflet ziemniaczany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Suflet ziemniaczany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Suflet ziemniaczany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Suflet ziemniaczany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Suflet ziemniaczany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Suflet ziemniaczany  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej