Składniki
4 sztuki
150 gramów
300 gramów
2 łyżki
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
2 szczypty
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki ugotuj do miękkości. Następnie odcedź, dokładnie odparuj, dodaj masło i mleko.
Krok 2
Ugnieć na puree i przetrzyj przez praskę aby nie było grudek.
Krok 3
Puree ziemniaczane dopraw mielonym pieprzem, gałką muszkatołową oraz solą.
Krok 4
Do jeszcze ciepłych ziemniaków dodaj starty ser i wymieszaj całość aż wszystko się połączy i ser się rozpuści.
Krok 5
Do masy ziemniaczano serowej dodaj żółtka. Z białek i szczypty soli ubij bardzo sztywną pianę.
Krok 6
Teraz wymieszaj delikatnie, aczkolwiek energicznie i zdecydowanie pianę z białek z całą masą.
Krok 7
Kokilki wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wlej ostrożnie masę na suflet do kokilek do ¾ wysokości naczynia. Masa powinna być równa na wierzchu. Piecz w wcześniej rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 20 minut. W trakcie nie otwieraj pieca. Podawaj natychmiast po upieczeniu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNa zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej