Koreczki z serem feta - przepis z oliwkami | Przepisy.pl pixel

Koreczki z fetą

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
42 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

116 osób wydrukowało

Pobierz pdf

152 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 opakowania

1 słoik

1 sztuka

1 opakowanie

200 gramów

200 gramów

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ser feta pokrój w kostkę o wymiarach 2 cm x 2 cm. Podziel na dwie części.

Koreczki z fetą - Krok 1

Krok 2

Każdą cześć oprósz jedną z przypraw Knorr.

Koreczki z fetą - Krok 2

Krok 3

Oliwki odcedź z zalewy, pomidorki i winogrona pokrój na pół, a ogórka w półplastry.

Koreczki z fetą - Krok 3

Krok 4

Z tak przygotowanych składników zrób koreczki wedle uznania.

Koreczki z fetą - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Doskonałym pomysłem będzie zaangażować Waszych gości, aby wam pomogli i sami skomponowali ulubiony zestaw koreczków.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Koreczki z fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Koreczki z fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Koreczki z fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Koreczki z fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Koreczki z fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Koreczki z fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Koreczki z fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Koreczki z fetą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Koreczki z fetąKoreczki z fetą

Prostota – to słowo najlepiej opisuje przepis na koreczki z fetą. Wystarczy pokroić składniki, nadziać je na wykałaczkę i gotowe. Można też powiedzieć, że koreczki są miniaturową wersją greckiej sałatki – będą idealnie smakować latem, gdy zbierzesz na nie składniki we własnym ogródku. Za to zimą będzie w sam raz, gdy zechcesz przywołać letnie wspomnienia przy kieliszku dobrego wina. Jest wiele wersji koreczków z fetą, które warto przetestować!

Dla kogo?

Koreczki pokochają fani sera feta i greckiej kuchni. Po przyrządzeniu można je przegryzać w ciągu dnia, a wieczorem poczęstować nimi gości podczas kolacji. Ułóż je na ozdobnym półmisku i postaw na stole – oprawa natychmiast stanie się bardziej wykwintna!

Na jaką okazję?

Szukasz drobnej przystawki na wielkie imprezy? Tu doskonale spiszą się koreczki z fetą. Przepis ten polecamy na przykład na sylwestrowe przyjęcie – jak miło jest powitać Nowy Rok w tak zdrowy i pyszny sposób! Łatwo jest skraść koreczka z talerza między rozmową a szaleństwem na parkiecie. Do tego nie czeka cię wiele zmywania, bo do jedzenia koreczków nie potrzeba żadnych sztućców.

Czy wiesz, że?

Nie przepadasz za oryginalnym smakiem sera feta? Zamarynuj go! Użyj do tego ulubionej oliwy i mieszanki ziół – najlepiej tych, które sam wyhodowałeś. Dla zachowania śródziemnomorskiego charakteru nie zapomnij dosypać do marynaty oregano. Przed podaniem wstaw koreczki z fetą do lodówki.

Dla urozmaicenia:

Do koreczków z fetą możesz dodać liczne dodatki – od mięsa (np. szynkę dojrzewającą, kiełbasę, plasterki łososia), po świeże i suszone warzywa (np. ogórek, pomidory czy paprykę).