
Składniki
2 opakowania
1 słoik
1 sztuka
1 opakowanie
200 gramów
200 gramów
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ser feta pokrój w kostkę o wymiarach 2 cm x 2 cm. Podziel na dwie części.

Krok 2
Każdą cześć oprósz jedną z przypraw Knorr.

Krok 3
Oliwki odcedź z zalewy, pomidorki i winogrona pokrój na pół, a ogórka w półplastry.

Krok 4
Z tak przygotowanych składników zrób koreczki wedle uznania.


Dobra rada:
Doskonałym pomysłem będzie zaangażować Waszych gości, aby wam pomogli i sami skomponowali ulubiony zestaw koreczków.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa Orientalna Grubo Mielona Do Drobiu i Owoców Morza Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Koreczki z fetą
Prostota – to słowo najlepiej opisuje przepis na koreczki z fetą. Wystarczy pokroić składniki, nadziać je na wykałaczkę i gotowe. Można też powiedzieć, że koreczki są miniaturową wersją greckiej sałatki – będą idealnie smakować latem, gdy zbierzesz na nie składniki we własnym ogródku. Za to zimą będzie w sam raz, gdy zechcesz przywołać letnie wspomnienia przy kieliszku dobrego wina. Jest wiele wersji koreczków z fetą, które warto przetestować!
Dla kogo?
Koreczki pokochają fani sera feta i greckiej kuchni. Po przyrządzeniu można je przegryzać w ciągu dnia, a wieczorem poczęstować nimi gości podczas kolacji. Ułóż je na ozdobnym półmisku i postaw na stole – oprawa natychmiast stanie się bardziej wykwintna!
Na jaką okazję?
Szukasz drobnej przystawki na wielkie imprezy? Tu doskonale spiszą się koreczki z fetą. Przepis ten polecamy na przykład na sylwestrowe przyjęcie – jak miło jest powitać Nowy Rok w tak zdrowy i pyszny sposób! Łatwo jest skraść koreczka z talerza między rozmową a szaleństwem na parkiecie. Do tego nie czeka cię wiele zmywania, bo do jedzenia koreczków nie potrzeba żadnych sztućców.
Czy wiesz, że?
Nie przepadasz za oryginalnym smakiem sera feta? Zamarynuj go! Użyj do tego ulubionej oliwy i mieszanki ziół – najlepiej tych, które sam wyhodowałeś. Dla zachowania śródziemnomorskiego charakteru nie zapomnij dosypać do marynaty oregano. Przed podaniem wstaw koreczki z fetą do lodówki.
Dla urozmaicenia:
Do koreczków z fetą możesz dodać liczne dodatki – od mięsa (np. szynkę dojrzewającą, kiełbasę, plasterki łososia), po świeże i suszone warzywa (np. ogórek, pomidory czy paprykę).