Koreczki z serem feta - przepis z oliwkami | Przepisy.pl pixel

Koreczki z fetą

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
42 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

118 osób wydrukowało

Pobierz pdf

155 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 opakowania

1 słoik

1 sztuka

1 opakowanie

200 gramów

200 gramów

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ser feta pokrój w kostkę o wymiarach 2 cm x 2 cm. Podziel na dwie części.

Koreczki z fetą - Krok 1

Krok 2

Każdą cześć oprósz jedną z przypraw Knorr.

Koreczki z fetą - Krok 2

Krok 3

Oliwki odcedź z zalewy, pomidorki i winogrona pokrój na pół, a ogórka w półplastry.

Koreczki z fetą - Krok 3

Krok 4

Z tak przygotowanych składników zrób koreczki wedle uznania.

Koreczki z fetą - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Doskonałym pomysłem będzie zaangażować Waszych gości, aby wam pomogli i sami skomponowali ulubiony zestaw koreczków.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Koreczki z fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Koreczki z fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Koreczki z fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Koreczki z fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Koreczki z fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Koreczki z fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Koreczki z fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Koreczki z fetą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Suflet ziemniaczany
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Koreczki z fetąKoreczki z fetą

Prostota – to słowo najlepiej opisuje przepis na koreczki z fetą. Wystarczy pokroić składniki, nadziać je na wykałaczkę i gotowe. Można też powiedzieć, że koreczki są miniaturową wersją greckiej sałatki – będą idealnie smakować latem, gdy zbierzesz na nie składniki we własnym ogródku. Za to zimą będzie w sam raz, gdy zechcesz przywołać letnie wspomnienia przy kieliszku dobrego wina. Jest wiele wersji koreczków z fetą, które warto przetestować!

Dla kogo?

Koreczki pokochają fani sera feta i greckiej kuchni. Po przyrządzeniu można je przegryzać w ciągu dnia, a wieczorem poczęstować nimi gości podczas kolacji. Ułóż je na ozdobnym półmisku i postaw na stole – oprawa natychmiast stanie się bardziej wykwintna!

Na jaką okazję?

Szukasz drobnej przystawki na wielkie imprezy? Tu doskonale spiszą się koreczki z fetą. Przepis ten polecamy na przykład na sylwestrowe przyjęcie – jak miło jest powitać Nowy Rok w tak zdrowy i pyszny sposób! Łatwo jest skraść koreczka z talerza między rozmową a szaleństwem na parkiecie. Do tego nie czeka cię wiele zmywania, bo do jedzenia koreczków nie potrzeba żadnych sztućców.

Czy wiesz, że?

Nie przepadasz za oryginalnym smakiem sera feta? Zamarynuj go! Użyj do tego ulubionej oliwy i mieszanki ziół – najlepiej tych, które sam wyhodowałeś. Dla zachowania śródziemnomorskiego charakteru nie zapomnij dosypać do marynaty oregano. Przed podaniem wstaw koreczki z fetą do lodówki.

Dla urozmaicenia:

Do koreczków z fetą możesz dodać liczne dodatki – od mięsa (np. szynkę dojrzewającą, kiełbasę, plasterki łososia), po świeże i suszone warzywa (np. ogórek, pomidory czy paprykę).