Kulebiak z dynią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kulebiak z dynią

Autor: Nerdy Cookin Aleksandra

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 gramów

25 mililitrów

275 gramów

1 łyżeczka

2 sztuki

150 gramów

1 sztuka

50 gramów

100 mililitrów

50 gramów

1 kilogram

50 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

4 sztuki

6 sztuk

1 łyżeczka

3 łyżki

4 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na głębokiej patelni lub w garnku (najlepiej płaskim o szerokim dnie), na średnim ogniu rozgrzej 2 łyżki oleju a następnie dodaj ziele angielskie, mielony pieprz i liście laurowe. Zamieszaj krótko, aż poczujesz wyraźny zapach przypraw. Kapustę odsącz z soku (ale go nie wylewaj), dodaj na patelnię z przyprawami, zamieszaj kilka razy, dodaj kostkę bulionu grzybowego i 2 szklanki wody z gotowania grzybów. Zamieszaj, przykryj i duś przez 30 – 45 minut na średnim ogniu. Gdy woda w większości wyparuje, dodaj pełną łyżeczkę przyprawy czosnkowej oraz przyprawy pikantnej. Zamieszaj i duś (już bez pokrywki) przez kolejne 10 minut na małym ogniu. Spróbuj czy smak kapusty Ci odpowiada – powinna być miękka, ale się nie rozpadać lekko pieprzna i pikantna w smaku. Jeśli uznasz, ze jest zbyt mało kwaśna, dodaj soku z kapusty, zamieszaj i podgrzej tym razem na średnim ogniu do odparowania soku. Odstaw do całkowitego wystudzenia.

Krok 2

Do miski wykrusz/przesyp drożdże, dodaj 25 ml letniej wody, płaską łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, zamieszaj, przykryj miskę ściereczką kuchenną lub folią i odstaw w ciepłe miejsce na 10 -15 minut. Gdy drożdże wyraźnie podrosną, dodaj do nich puree z dyni, mleko, miękkie masło, jajko i żółta. Zmiksuj na gładką masę.

Krok 3

W osobnej misce wymieszaj suche składniki i dodaj do reszty ciasta. Zagnieć, do połączenia składników a następnie wyrabiaj przez 5 – 7 minut. Dzięki temu ciasto będzie bardziej elastyczne i lżejsze. Po wyrobieniu ciasta (będzie się trochę kleić do dłoni, to normalne), zostaw je w misce, przykryj folią spożywczą lub kuchenną ściereczką i odstaw na 60 minut do wyrośnięcia.

Krok 4

W międzyczasie wracamy do farszu: przestudzony całkowicie farsz odsącz na sitku z ewentualnej reszty płynu (jeśli tego nie zrobisz, może wyjść zakalec) a następnie przełóż do na deskę i pokrój na mniejsze kawałki. Połóż na blachę arkusz papieru do pieczenia, a następnie przełóż na niego podrośnięte ciasto. Spłacz ciasto, przykryj drugim arkuszem i rozwałkuj na prostokąt – bez użycia papieru ciasto wymagało by podsypania dodatkowo mąką, co realnie przekłada się na lekkość i puszystość ciasta (czyli w tym przypadku im mniej mąki tym lepiej). Oczywiście jeśli ciasto będzie mocno się kleić (i mocno lepić do dłoni), trzeba podsypać odrobiną mąki, ale dodaj możliwie jak najmniej.

Krok 5

Rozłóż farsz na środek ciasta, zostawiając brzegi puste (w przeciwnym razie, ciasto rozklei się podczas pieczenia). Zawiń do środka dwa przeciwległe brzegi tworząc kieszonki (tzw dupki/piętki

Krok 6

W miseczce wymieszaj białko z mlekiem i posmaruj całą powierzchnię a następnie posyp sezamem/czarnuszką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego d 180 ºC (grzanie góra – dół) i piecz przez ok 30-35 minut. Kulebiak powinien mieć złocisto brązowy kolor. Po upieczeniu przestudź i pokrój na mniejsze kawałki. Najlepiej smakuje tuż po upieczeniu. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kulebiak z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kulebiak z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kulebiak z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kulebiak z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kulebiak z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kulebiak z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kulebiak z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kulebiak z dynią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej