Grecka zapiekanka warzywna przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grecka zapiekanka warzywna

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

41

heart
1771 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

513 osób wydrukowało

Pobierz pdf

857 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

6 sztuk

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

3 łyżki

1 łyżka

200 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany obierz, pokrój w półcentymetrowe plastry, posyp Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr i odstaw na godzinę.

Grecka zapiekanka warzywna   - Krok 1

Krok 2

Sparzone pomidory obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki.

Grecka zapiekanka warzywna   - Krok 2

Krok 3

Ziemniaki obierz i pokrój w grubą kostkę. Paprykę umyj, oczyść z pestek i pokrój w dużą kostkę. Cukinię umyj i pokrój w półcentymetrowe plastry.

Grecka zapiekanka warzywna   - Krok 3

Krok 4

Cebulę drobno posiekaj, a następnie zeszklij na rozgrzanej patelni z olejem. Pomidory sparz w gorącej wodzie.

Grecka zapiekanka warzywna   - Krok 4

Krok 5

Wszystkie warzywa, z wyjątkiem pomidorów, wymieszaj w żaroodpornym naczyniu i zalej bulionetką Knorr rozmieszaną z wodą. Zapiekaj pod przykryciem przez około 30 minut, w piekarniku nagrzanym do 180° C.

Grecka zapiekanka warzywna   - Krok 5

Krok 6

Bułkę tartą wymieszaj z żółtym serem oraz pomidorami i dodaj do zapiekanki. Zapiekaj jeszcze przez 10 minut. Przed podaniem posyp całość natką pietruszki.

Grecka zapiekanka warzywna   - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grecka zapiekanka warzywna   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grecka zapiekanka warzywna   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grecka zapiekanka warzywna   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grecka zapiekanka warzywna   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grecka zapiekanka warzywna   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grecka zapiekanka warzywna   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grecka zapiekanka warzywna   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grecka zapiekanka warzywna   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grecka zapiekanka warzywna  Grecka zapiekanka warzywna

Kuchnia grecka pełną garścią korzysta z warzyw. W naszej zapiekance znajdziecie cukinię, bakłażana, paprykę, pomidory i ziemniaki zapieczone do perfekcji z serem i pachnącym bulionem.