Grecka zapiekanka warzywna przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grecka zapiekanka warzywna

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

41

heart
1772 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

514 osób wydrukowało

Pobierz pdf

860 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

6 sztuk

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

3 łyżki

1 łyżka

200 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany obierz, pokrój w półcentymetrowe plastry, posyp Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr i odstaw na godzinę.

Grecka zapiekanka warzywna   - Krok 1

Krok 2

Sparzone pomidory obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki.

Grecka zapiekanka warzywna   - Krok 2

Krok 3

Ziemniaki obierz i pokrój w grubą kostkę. Paprykę umyj, oczyść z pestek i pokrój w dużą kostkę. Cukinię umyj i pokrój w półcentymetrowe plastry.

Grecka zapiekanka warzywna   - Krok 3

Krok 4

Cebulę drobno posiekaj, a następnie zeszklij na rozgrzanej patelni z olejem. Pomidory sparz w gorącej wodzie.

Grecka zapiekanka warzywna   - Krok 4

Krok 5

Wszystkie warzywa, z wyjątkiem pomidorów, wymieszaj w żaroodpornym naczyniu i zalej bulionetką Knorr rozmieszaną z wodą. Zapiekaj pod przykryciem przez około 30 minut, w piekarniku nagrzanym do 180° C.

Grecka zapiekanka warzywna   - Krok 5

Krok 6

Bułkę tartą wymieszaj z żółtym serem oraz pomidorami i dodaj do zapiekanki. Zapiekaj jeszcze przez 10 minut. Przed podaniem posyp całość natką pietruszki.

Grecka zapiekanka warzywna   - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grecka zapiekanka warzywna   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grecka zapiekanka warzywna   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grecka zapiekanka warzywna   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grecka zapiekanka warzywna   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grecka zapiekanka warzywna   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grecka zapiekanka warzywna   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grecka zapiekanka warzywna   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grecka zapiekanka warzywna   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grecka zapiekanka warzywna  Grecka zapiekanka warzywna

Kuchnia grecka pełną garścią korzysta z warzyw. W naszej zapiekance znajdziecie cukinię, bakłażana, paprykę, pomidory i ziemniaki zapieczone do perfekcji z serem i pachnącym bulionem.