
Składniki
1 łyżeczka
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
6 sztuk
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
3 łyżki
1 łyżka
200 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażany obierz, pokrój w półcentymetrowe plastry, posyp Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr i odstaw na godzinę.

Krok 2
Sparzone pomidory obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki.

Krok 3
Ziemniaki obierz i pokrój w grubą kostkę. Paprykę umyj, oczyść z pestek i pokrój w dużą kostkę. Cukinię umyj i pokrój w półcentymetrowe plastry.

Krok 4
Cebulę drobno posiekaj, a następnie zeszklij na rozgrzanej patelni z olejem. Pomidory sparz w gorącej wodzie.

Krok 5
Wszystkie warzywa, z wyjątkiem pomidorów, wymieszaj w żaroodpornym naczyniu i zalej bulionetką Knorr rozmieszaną z wodą. Zapiekaj pod przykryciem przez około 30 minut, w piekarniku nagrzanym do 180° C.

Krok 6
Bułkę tartą wymieszaj z żółtym serem oraz pomidorami i dodaj do zapiekanki. Zapiekaj jeszcze przez 10 minut. Przed podaniem posyp całość natką pietruszki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grecka zapiekanka warzywna
Kuchnia grecka pełną garścią korzysta z warzyw. W naszej zapiekance znajdziecie cukinię, bakłażana, paprykę, pomidory i ziemniaki zapieczone do perfekcji z serem i pachnącym bulionem.