Grecka zapiekanka warzywna przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grecka zapiekanka warzywna

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

41

heart
1772 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

514 osób wydrukowało

Pobierz pdf

860 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

6 sztuk

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

3 łyżki

1 łyżka

200 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany obierz, pokrój w półcentymetrowe plastry, posyp Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr i odstaw na godzinę.

Grecka zapiekanka warzywna   - Krok 1

Krok 2

Sparzone pomidory obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki.

Grecka zapiekanka warzywna   - Krok 2

Krok 3

Ziemniaki obierz i pokrój w grubą kostkę. Paprykę umyj, oczyść z pestek i pokrój w dużą kostkę. Cukinię umyj i pokrój w półcentymetrowe plastry.

Grecka zapiekanka warzywna   - Krok 3

Krok 4

Cebulę drobno posiekaj, a następnie zeszklij na rozgrzanej patelni z olejem. Pomidory sparz w gorącej wodzie.

Grecka zapiekanka warzywna   - Krok 4

Krok 5

Wszystkie warzywa, z wyjątkiem pomidorów, wymieszaj w żaroodpornym naczyniu i zalej bulionetką Knorr rozmieszaną z wodą. Zapiekaj pod przykryciem przez około 30 minut, w piekarniku nagrzanym do 180° C.

Grecka zapiekanka warzywna   - Krok 5

Krok 6

Bułkę tartą wymieszaj z żółtym serem oraz pomidorami i dodaj do zapiekanki. Zapiekaj jeszcze przez 10 minut. Przed podaniem posyp całość natką pietruszki.

Grecka zapiekanka warzywna   - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grecka zapiekanka warzywna   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grecka zapiekanka warzywna   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grecka zapiekanka warzywna   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grecka zapiekanka warzywna   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grecka zapiekanka warzywna   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grecka zapiekanka warzywna   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grecka zapiekanka warzywna   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grecka zapiekanka warzywna   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grecka zapiekanka warzywna  Grecka zapiekanka warzywna

Kuchnia grecka pełną garścią korzysta z warzyw. W naszej zapiekance znajdziecie cukinię, bakłażana, paprykę, pomidory i ziemniaki zapieczone do perfekcji z serem i pachnącym bulionem.