Grecka zapiekanka warzywna

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

33

1740 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

460 osób wydrukowało

Pobierz pdf

709 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

6 sztuk

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

3 łyżki

1 łyżka

200 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany obierz, pokrój w półcentymetrowe plastry, posyp Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr i odstaw na godzinę.

Grecka zapiekanka warzywna   - Krok 1

Krok 2

Sparzone pomidory obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki.

Grecka zapiekanka warzywna   - Krok 2

Krok 3

Ziemniaki obierz i pokrój w grubą kostkę. Paprykę umyj, oczyść z pestek i pokrój w dużą kostkę. Cukinię umyj i pokrój w półcentymetrowe plastry.

Grecka zapiekanka warzywna   - Krok 3

Krok 4

Cebulę drobno posiekaj, a następnie zeszklij na rozgrzanej patelni z olejem. Pomidory sparz w gorącej wodzie.

Grecka zapiekanka warzywna   - Krok 4

Krok 5

Wszystkie warzywa, z wyjątkiem pomidorów, wymieszaj w żaroodpornym naczyniu i zalej bulionetką Knorr rozmieszaną z wodą. Zapiekaj pod przykryciem przez około 30 minut, w piekarniku nagrzanym do 180° C.

Grecka zapiekanka warzywna   - Krok 5

Krok 6

Bułkę tartą wymieszaj z żółtym serem oraz pomidorami i dodaj do zapiekanki. Zapiekaj jeszcze przez 10 minut. Przed podaniem posyp całość natką pietruszki.

Grecka zapiekanka warzywna   - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grecka zapiekanka warzywna   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grecka zapiekanka warzywna   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grecka zapiekanka warzywna   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grecka zapiekanka warzywna   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grecka zapiekanka warzywna   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grecka zapiekanka warzywna   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grecka zapiekanka warzywna   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zapiekana zupa serowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grecka zapiekanka warzywna  Grecka zapiekanka warzywna

Kuchnia grecka pełną garścią korzysta z warzyw. W naszej zapiekance znajdziecie cukinię, bakłażana, paprykę, pomidory i ziemniaki zapieczone do perfekcji z serem i pachnącym bulionem.