Odpowiednie do zupy lub na śniadanie, przygotowywane w piekarniku albo usmażone na patelni. Smaczne grzanki to uniwersalny dodatek, który urozmaici prawie każdy posiłek. Zobacz trzy sprawdzone inspiracje na przekąskę w wytrawnej wersji.

Grzanki z sardynkami

Ciekawe połączenie uzyskasz, przyrządzając grzanki z sardynkami. W tym celu przygotuj chrupiącą bagietkę, ząbek czosnku, przyprawy oraz filety z sardeli. Wykorzystaj świeżą rybę, jednak jeśli chcesz – użyj tej w zalewie z puszki. Pokrój bagietkę na małe kromki i posyp je świeżo zmielonym pieprzem oraz granulowanym czosnkiem. Każdą z nich polej odrobiną oliwy (wybierz smakową, np. paprykową lub bazyliową), po czym wstaw do piekarnika na kilka minut. Kiedy grzanki będą miały złocisty kolor, posmaruj je z każdej strony przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Jeśli wolisz łagodniejszy smak, użyj kremowego serka śmietankowego. Usmażone wcześniej sardynki, połóż na każdą kromkę i skrop oliwą. Tak przygotowane grzanki będą idealnym rozwiązaniem na szybką przekąskę. Koniecznie sprawdź dokładny przepis na grzanki z sardynkami.

Grzanki po neapolitańsku

Kolejną ciekawą inspiracją jest przepis na grzanki po neapolitańsku. Tym razem, zamiast bagietki, wykorzystaj podłużną, pełnoziarnistą bułkę. Grzanki skrop sosem przygotowanym z suszonych ziół i oliwy z oliwek, po czym upiecz je w piekarniku. Po wyjęciu ułóż na nich ser żółty. Jeszcze lepszy efekt uzyskasz, wykorzystując mozzarellę: roztopiona, w połączeniu z pomidorem, smakuje bardzo dobrze. Dla urozmaicenia smaku, do grzanek dodaj fileciki anchois. Tak przygotowane kanapki posyp majerankiem lub bazylią i wstaw ponownie do piekarnika. Grzanki po neapolitańsku serwuj na ciepło, podane z ulubioną sałatką.

Grzanki z kaparami

Smaczne grzanki przygotujesz także, gdy dodasz do nich kapary. Mają cierpki i pikantny posmak, a w połączeniu ze słodkimi rodzynkami i orzechami urozmaicą smak przekąski. Grzanki przyrządź z bagietki, skrop je oliwą, a następnie wstaw do piekarnika. W ciepłej wodzie namocz rodzynki i drobno je posiekaj. Przygotuj orzechy (spróbuj piniowych, ziemnych lub migdałów), praż je na suchej patelni do czasu, aż nabiorą złotego koloru. Tak przygotowane składniki połącz ze sobą i nałóż na chrupiące grzanki. Udekoruj listkami bazylii. Grzanki z kaparami podawaj np. z pomidorową zupą kremem.

Sposobów na przygotowanie smacznych grzanek jest, jak widać, wiele. Inspiracje proponowane powyżej możesz modyfikować, zmieniając sugerowane składniki. Skorzystaj z naszych przepisów i przygotuj szybką przekąskę na każdą porę dnia.