
Składniki
6 sztuk
3 sztuki
1 opakowanie
150 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
120 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na blasze wysmarowanej tłuszczem ułóż bułkę pokrojoną w cienkie plasterki.

Krok 2
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z pozostałą oliwą. Tak przygotowanym sosem posmaruj grzanki. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut.

Krok 3
Następnie wyjmij grzanki z pieca. Połóż na każdej plaster sera, fileciki anchois i przykryj plastrami pomidora. Posyp oregano.

Krok 4
Wstaw ponownie do piekarnika. Wyjmij, gdy ser zacznie się topić.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grzanki po neapolitańsku
Grzanki to idealna przekąska na każdą porę dnia – smakują pysznie zarówno na ciepło, jak i na zimno. A przy tym są banalnie proste w przygotowaniu. Neapol to miasto położone w południowych Włoszech, które słyną z dań z zapiekanym serem i pomidorami. Grzanki po neapolitańsku nie byłyby tak smakowite, gdyby nie te dwa składniki. Oczywiście, ważną rolę pełni tutaj też sos, który również przygotujesz według receptury włoskiej – na oliwie z przyprawami. Bardzo ciekawym dodatkiem są fileciki z anchois, które nadadzą grzankom zupełnie nowy, słony i lekko rybny smak. Jeśli nie przepadasz z tego rodzaju dodatkami, możesz położyć na bułce coś innego, na przykład oliwki. Wzmocnią delikatny smak pomidorów równie dobrze jak anchois – słony składnik na grzankach to niezbędnik. Przed zapieczeniem możesz posypać wszystko oregano lub innymi przyprawami, żeby dodać ziołowego aromatu. Przy podaniu warto położyć na pomidorach świeżą bazylię, która idealnie się z nimi komponuje. Buon appetito!