Grzanki z anchois po neapolitańsku - przepis | Przepisy.pl pixel

Grzanki po neapolitańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

heart
1080 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

459 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1440 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

3 sztuki

1 opakowanie

150 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

120 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na blasze wysmarowanej tłuszczem ułóż bułkę pokrojoną w cienkie plasterki.

Grzanki po neapolitańsku - Krok 1

Krok 2

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z pozostałą oliwą. Tak przygotowanym sosem posmaruj grzanki. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut.

Grzanki po neapolitańsku - Krok 2

Krok 3

Następnie wyjmij grzanki z pieca. Połóż na każdej plaster sera, fileciki anchois i przykryj plastrami pomidora. Posyp oregano.

Grzanki po neapolitańsku - Krok 3

Krok 4

Wstaw ponownie do piekarnika. Wyjmij, gdy ser zacznie się topić.

Grzanki po neapolitańsku - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Janina Wojciechowicz

    Janina Wojciechowicz , 13.09.2016

    mniam mniamuśne!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grzanki po neapolitańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grzanki po neapolitańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grzanki po neapolitańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grzanki po neapolitańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grzanki po neapolitańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grzanki po neapolitańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grzanki po neapolitańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grzanki po neapolitańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Domowe hot dogi
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grzanki po neapolitańskuGrzanki po neapolitańsku

Grzanki to idealna przekąska na każdą porę dnia – smakują pysznie zarówno na ciepło, jak i na zimno. A przy tym są banalnie proste w przygotowaniu. Neapol to miasto położone w południowych Włoszech, które słyną z dań z zapiekanym serem i pomidorami. Grzanki po neapolitańsku nie byłyby tak smakowite, gdyby nie te dwa składniki. Oczywiście, ważną rolę pełni tutaj też sos, który również przygotujesz według receptury włoskiej – na oliwie z przyprawami. Bardzo ciekawym dodatkiem są fileciki z anchois, które nadadzą grzankom zupełnie nowy, słony i lekko rybny smak. Jeśli nie przepadasz z tego rodzaju dodatkami, możesz położyć na bułce coś innego, na przykład oliwki. Wzmocnią delikatny smak pomidorów równie dobrze jak anchois – słony składnik na grzankach to niezbędnik. Przed zapieczeniem możesz posypać wszystko oregano lub innymi przyprawami, żeby dodać ziołowego aromatu. Przy podaniu warto położyć na pomidorach świeżą bazylię, która idealnie się z nimi komponuje. Buon appetito!