Zapiekanka z kalafiorem i mięsem mielonym
łatwe
15 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
null
null szczypt
0.5 litra
40 gramów
60 gramów
1 pęczek
1 łyżka
500 gramów
1 sztuka
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kalafior podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie.
Krok 2
Na rozgrzanym oleju przesmaż mięso mielone z posiekaną cebulą, pod koniec smażenia dodaj koncentrat pomidorowy.
Krok 3
Masę przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Na mięso wyłóż różyczki kalafiora.
Krok 4
Na pozostałym oleju przesmaż mąkę i rozprowadź mlekiem. Cały czas mieszaj, doprowadź do wrzenia, dodaj połowę sera. Gotuj do momentu gdy ser się rozpuści. Resztę sera zetrzyj na tarce.
Krok 5
Polej zapiekankę sosem, dopraw, posyp resztą sera.
Krok 6
Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piecz 20 minut, dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej