PRZEPISY.PL

Zapiekanka z kalafiorem i mięsem mielonym

  • 60
  • 4
  • Łatwe
  • 0
3
osoby dodały do Mniamlisty

Składniki

  • cebula2 szt
  • olej
  • gałka muszkatołowa
  • mleko0.5 l
  • mąka40 g
  • masło60 g
  • natka pietruszki1 pęczek
  • koncentrat pomidorowy1 łyżka
  • mięso mielone500 g
  • Gouda100 g
  • Krok 1

    Kalafior podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie.
  • Krok 2

    Na rozgrzanym oleju przesmaż mięso mielone z posiekaną cebulą, pod koniec smażenia dodaj koncentrat pomidorowy.
  • Krok 3

    Masę przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Na mięso wyłóż różyczki kalafiora.
  • Krok 4

    Na pozostałym oleju przesmaż mąkę i rozprowadź mlekiem. Cały czas mieszaj, doprowadź do wrzenia, dodaj połowę sera. Gotuj do momentu gdy ser się rozpuści. Resztę sera zetrzyj na tarce.
  • Krok 5

    Polej zapiekankę sosem, dopraw, posyp resztą sera.
  • Krok 6

    Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piecz 20 minut, dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

26
osób dodało do Mniamlisty
45''
4
Łatwe
457
osób dodało do Mniamlisty
60''
4
Łatwe
124
osoby dodały do Mniamlisty
60''
4
Łatwe
77
osób dodało do Mniamlisty
60''
4
Średnie