Zapiekanka z kalafiorem i mięsem mielonym
łatwe
15 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
null
null szczypt
0.5 litra
40 gramów
60 gramów
1 pęczek
1 łyżka
500 gramów
1 sztuka
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kalafior podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie.
Krok 2
Na rozgrzanym oleju przesmaż mięso mielone z posiekaną cebulą, pod koniec smażenia dodaj koncentrat pomidorowy.
Krok 3
Masę przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Na mięso wyłóż różyczki kalafiora.
Krok 4
Na pozostałym oleju przesmaż mąkę i rozprowadź mlekiem. Cały czas mieszaj, doprowadź do wrzenia, dodaj połowę sera. Gotuj do momentu gdy ser się rozpuści. Resztę sera zetrzyj na tarce.
Krok 5
Polej zapiekankę sosem, dopraw, posyp resztą sera.
Krok 6
Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piecz 20 minut, dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej