Składniki
2 sztuki
null
null szczypt
0.5 litra
40 gramów
60 gramów
1 pęczek
1 łyżka
500 gramów
1 sztuka
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kalafior podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie.
Krok 2
Na rozgrzanym oleju przesmaż mięso mielone z posiekaną cebulą, pod koniec smażenia dodaj koncentrat pomidorowy.
Krok 3
Masę przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Na mięso wyłóż różyczki kalafiora.
Krok 4
Na pozostałym oleju przesmaż mąkę i rozprowadź mlekiem. Cały czas mieszaj, doprowadź do wrzenia, dodaj połowę sera. Gotuj do momentu gdy ser się rozpuści. Resztę sera zetrzyj na tarce.
Krok 5
Polej zapiekankę sosem, dopraw, posyp resztą sera.
Krok 6
Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piecz 20 minut, dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcej