Zapiekanka z kalafiorem i mięsem mielonym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z kalafiorem i mięsem mielonym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

null

null szczypt

0.5 litra

40 gramów

60 gramów

1 pęczek

1 łyżka

500 gramów

1 sztuka

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafior podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie.

Krok 2

Na rozgrzanym oleju przesmaż mięso mielone z posiekaną cebulą, pod koniec smażenia dodaj koncentrat pomidorowy.

Krok 3

Masę przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Na mięso wyłóż różyczki kalafiora.

Krok 4

Na pozostałym oleju przesmaż mąkę i rozprowadź mlekiem. Cały czas mieszaj, doprowadź do wrzenia, dodaj połowę sera. Gotuj do momentu gdy ser się rozpuści. Resztę sera zetrzyj na tarce.

Krok 5

Polej zapiekankę sosem, dopraw, posyp resztą sera.

Krok 6

Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piecz 20 minut, dodaj posiekaną natkę pietruszki.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z kalafiorem i mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z kalafiorem i mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z kalafiorem i mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z kalafiorem i mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z kalafiorem i mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z kalafiorem i mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z kalafiorem i mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z kalafiorem i mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Kluseczki a la Stroganoff
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej