Zapiekanka z kalafiorem i mięsem mielonym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z kalafiorem i mięsem mielonym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

null

null szczypt

0.5 litra

40 gramów

60 gramów

1 pęczek

1 łyżka

500 gramów

1 sztuka

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafior podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie.

Krok 2

Na rozgrzanym oleju przesmaż mięso mielone z posiekaną cebulą, pod koniec smażenia dodaj koncentrat pomidorowy.

Krok 3

Masę przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Na mięso wyłóż różyczki kalafiora.

Krok 4

Na pozostałym oleju przesmaż mąkę i rozprowadź mlekiem. Cały czas mieszaj, doprowadź do wrzenia, dodaj połowę sera. Gotuj do momentu gdy ser się rozpuści. Resztę sera zetrzyj na tarce.

Krok 5

Polej zapiekankę sosem, dopraw, posyp resztą sera.

Krok 6

Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piecz 20 minut, dodaj posiekaną natkę pietruszki.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z kalafiorem i mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z kalafiorem i mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z kalafiorem i mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z kalafiorem i mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z kalafiorem i mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z kalafiorem i mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z kalafiorem i mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z kalafiorem i mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Grochówka wojskowa
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej