Suflet szpinakowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Suflet szpinakowy

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

7 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

5 sztuk

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zawsze powtarzam: to goście czekają na suflet, nigdy odwrotnie. SUFLET SZPINAKOWY nie poczeka, tylko po prostu sobie opadnie. I już nie będzie taki śliczny, apetyczny i puszysty. Nie można do tego dopuścić.

Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Szpinak rozmroź, przełóż na patelnię, podgrzewaj, aż odparuje cała woda. W rondlu rozpuść masło, oprósz mąką i zrób jasną zasmażkę (2 minuty). Zmniejsz ogień, powoli wlewaj mleko, cały czas mieszając trzepaczką. Gdy beszamel zgęstnieje, a na jego powierzchni pojawią się malutkie wulkany, przełóż go do miski i wymieszaj ze szpinakiem i żółtkami. Dodaj oba sery, wymieszaj, przypraw gałką, solą i pieprzem. Ubij białka ze szczyptą soli, delikatnie połącz z masą szpinakową (zawsze dodawaj pianę do masy, nie odwrotnie, bo piana opadnie i suflet nie urośnie). Foremki wysmaruj masłem i wysyp mąką. Nadmiar mąki strząśnij. Foremki napełnij masą szpinakową i uderz dnem każdej o blat stołu, aby masa równo się rozłożyła i aby uszło powietrze. Wstaw foremki do gorącego piekarnika i piecz 10 minut. W tym czasie nie wolno otwierać piekarnika! Podawaj natychmiast.

Pascal Pascal

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Suflet szpinakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Suflet szpinakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Suflet szpinakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Suflet szpinakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Suflet szpinakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Suflet szpinakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Suflet szpinakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Suflet szpinakowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej