
Składniki
5 sztuk
5 sztuk
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zawsze powtarzam: to goście czekają na suflet, nigdy odwrotnie. SUFLET SZPINAKOWY nie poczeka, tylko po prostu sobie opadnie. I już nie będzie taki śliczny, apetyczny i puszysty. Nie można do tego dopuścić.
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Szpinak rozmroź, przełóż na patelnię, podgrzewaj, aż odparuje cała woda. W rondlu rozpuść masło, oprósz mąką i zrób jasną zasmażkę (2 minuty). Zmniejsz ogień, powoli wlewaj mleko, cały czas mieszając trzepaczką. Gdy beszamel zgęstnieje, a na jego powierzchni pojawią się malutkie wulkany, przełóż go do miski i wymieszaj ze szpinakiem i żółtkami. Dodaj oba sery, wymieszaj, przypraw gałką, solą i pieprzem. Ubij białka ze szczyptą soli, delikatnie połącz z masą szpinakową (zawsze dodawaj pianę do masy, nie odwrotnie, bo piana opadnie i suflet nie urośnie). Foremki wysmaruj masłem i wysyp mąką. Nadmiar mąki strząśnij. Foremki napełnij masą szpinakową i uderz dnem każdej o blat stołu, aby masa równo się rozłożyła i aby uszło powietrze. Wstaw foremki do gorącego piekarnika i piecz 10 minut. W tym czasie nie wolno otwierać piekarnika! Podawaj natychmiast.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej