Suflet szpinakowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Suflet szpinakowy

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

5 sztuk

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zawsze powtarzam: to goście czekają na suflet, nigdy odwrotnie. SUFLET SZPINAKOWY nie poczeka, tylko po prostu sobie opadnie. I już nie będzie taki śliczny, apetyczny i puszysty. Nie można do tego dopuścić.

Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Szpinak rozmroź, przełóż na patelnię, podgrzewaj, aż odparuje cała woda. W rondlu rozpuść masło, oprósz mąką i zrób jasną zasmażkę (2 minuty). Zmniejsz ogień, powoli wlewaj mleko, cały czas mieszając trzepaczką. Gdy beszamel zgęstnieje, a na jego powierzchni pojawią się malutkie wulkany, przełóż go do miski i wymieszaj ze szpinakiem i żółtkami. Dodaj oba sery, wymieszaj, przypraw gałką, solą i pieprzem. Ubij białka ze szczyptą soli, delikatnie połącz z masą szpinakową (zawsze dodawaj pianę do masy, nie odwrotnie, bo piana opadnie i suflet nie urośnie). Foremki wysmaruj masłem i wysyp mąką. Nadmiar mąki strząśnij. Foremki napełnij masą szpinakową i uderz dnem każdej o blat stołu, aby masa równo się rozłożyła i aby uszło powietrze. Wstaw foremki do gorącego piekarnika i piecz 10 minut. W tym czasie nie wolno otwierać piekarnika! Podawaj natychmiast.

Pascal Pascal

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Suflet szpinakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Suflet szpinakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Suflet szpinakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Suflet szpinakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Suflet szpinakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Suflet szpinakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Suflet szpinakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Suflet szpinakowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej