Tarta z fetą i pomidorami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

22

148 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

317 osób wydrukowało

Pobierz pdf

751 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1.5 szklanki

1 sztuka

1 szczypta

1 łyżka

nadzienie:

250 gramów

100 gramów

2 sztuki

250 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

4 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski wsyp mąkę, szczyptę soli, dodaj Kasię i jajko, wszystko wymieszaj mieszadłami miksera i szybko zagnieć. Jeśli ciasto nie chce się zagnieść dodaj łyżkę śmietany.

Tarta z fetą i pomidorami - Krok 1

Krok 2

Formę do tarty o średnicy 26 cm wysmaruj Kasią i obsyp mąką. Ciasto rozwałkuj i wylep nim dno i boki formy, nakłuj widelcem. Formę z ciastem wstaw na 10 minut do zamrażarki. Na cieście połóż kawałek pergaminu i wysyp ziarna fasoli. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 15 minut w 200 st.C.

Tarta z fetą i pomidorami - Krok 2

Krok 3

Czosnek posiekaj i razem z papryką przesmaż na łyżce rozpuszczonej Kasi. Zioła posiekaj.

Tarta z fetą i pomidorami - Krok 3

Krok 4

Ser feta zmiksuj z jajami, dodaj przesmażoną paprykę, zioła i tarty ser. Całość wymieszaj.

Tarta z fetą i pomidorami - Krok 4

Krok 5

Z formy usuń fasolę i pergamin. Na ciasto wyłóż masę serową i wyrównaj powierzchnię.

Tarta z fetą i pomidorami - Krok 5

Krok 6

W tak przygotowaną masę powciskaj pomidorki. Tartę wstaw do nagrzanego pieca i piecz około 30 minut w 180 st.C

Tarta z fetą i pomidorami - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z fetą i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z fetą i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z fetą i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z fetą i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z fetą i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z fetą i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z fetą i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta z fetą i pomidoramiTarta z fetą i pomidorami

Tarta kojarzy Ci się z pysznym deserem? A gdyby tak podać ją w formie smacznego obiadu? Proszę bardzo! Tarta z fetą i pomidorami to danie, któremu trudno będzie się oprzeć. 

Dla kogo?

Dla miłośników tart i wszelkich niebanalnych dań. Uwielbiasz pomidory? Super! Tarta z fetą na pewno przypadnie Ci do gustu.

Na jaką okazję?

Na obiad, kolację, przyjęcie rodzinne – upiecz ją, kiedy chcesz! Tarta z pomidorami i fetą to kulinarne rozwiązanie na każdą okazję.

Czy wiesz, że?

Tarta z serem feta będzie pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możesz podać ją jako przekąskę również na drugi dzień po upieczeniu. Na pewno się nie zawiedziesz!

Dla urozmaicenia

Tarta z pomidorkami koktajlowymi będzie jeszcze bardziej aromatyczna, jeśli udekorujesz ją listkami świeżej bazylii. Naprawdę warto!