Składniki
ciasto:
100 gramów
100 gramów
150 gramów
1 szczypta
składniki na farsz:
150 gramów
100 gramów
1 sztuka
100 gramów
4 sztuki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
150 gramów
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Składniki na ciasto połącz ze sobą w misce ugniatając szybko. Z ciasta uformuj placek zawiń go w folię spożywczą wstaw do zamrażalki. ( ciasto będzie dość luźne ale po schłodzeniu da się formować). Fetę pokrój w kostkę 1cm na 1cm , cebulę pokrój w piórka, pomidorki przekrój na pół , szpinak przelej wrzątkiem aby zmiękła i odciśnij.
Krok 2
Jaja wybij do miski wymieszaj ze śmietaną i przyprawami, możesz masę delikatnie doprawić szczyptą soli, ale pamiętaj ze feta jest dość słona.
Krok 3
Schłodzone ciasto rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy, na cienki 0,5 cm grubości placek. Placek przełóż do formy na tarte wcześniej delikatnie nasmarowanej tłuszczem. Ciasto w formie ponakłuwaj widelcem.
Krok 4
Na wierzchu ciasta umieść szpinak, cebulkę poukładaj równomiernie połówki pomidorków. Na wierzchu tarty ułóż kawałki fety i oliwki. Zalej masą jajeczną. Całość wstaw do nagrzanego do 190*C piekarnika na około 30 minut tak aby ciasto zrobiło się chrupkie i złociste a masa stężała i delikatnie się zapiekła.
Dobra rada:
Tartę podawaj pokrojoną w porcje na talerzu najlepiej z sałatą idealnym dodatkiem będzie rukola.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tarta z fetą i pomidorami
Tarta kojarzy Ci się z pysznym deserem? A gdyby tak podać ją w formie smacznego obiadu? Proszę bardzo! Tarta z fetą i pomidorami to danie, któremu trudno będzie się oprzeć.
Dla kogo?
Dla miłośników tart i wszelkich niebanalnych dań. Uwielbiasz pomidory? Super! Tarta z fetą na pewno przypadnie Ci do gustu.
Na jaką okazję?
Na obiad, kolację, przyjęcie rodzinne – upiecz ją, kiedy chcesz! Tarta z pomidorami i fetą to kulinarne rozwiązanie na każdą okazję.
Czy wiesz, że?
Tarta z serem feta będzie pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możesz podać ją jako przekąskę również na drugi dzień po upieczeniu. Na pewno się nie zawiedziesz!
Dla urozmaicenia
Tarta z pomidorkami koktajlowymi będzie jeszcze bardziej aromatyczna, jeśli udekorujesz ją listkami świeżej bazylii. Naprawdę warto!