Tarta z fetą i pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Tarta z fetą i pomidorami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

232 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

321 osób wydrukowało

Pobierz pdf

795 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

100 gramów

100 gramów

150 gramów

1 szczypta

składniki na farsz:

150 gramów

100 gramów

1 sztuka

100 gramów

4 sztuki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

150 gramów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto połącz ze sobą w misce ugniatając szybko. Z ciasta uformuj placek zawiń go w folię spożywczą wstaw do zamrażalki. ( ciasto będzie dość luźne ale po schłodzeniu da się formować). Fetę pokrój w kostkę 1cm na 1cm , cebulę pokrój w piórka, pomidorki przekrój na pół , szpinak przelej wrzątkiem aby zmiękła i odciśnij.

Tarta z fetą i pomidorami - Krok 1

Krok 2

Jaja wybij do miski wymieszaj ze śmietaną i przyprawami, możesz masę delikatnie doprawić szczyptą soli, ale pamiętaj ze feta jest dość słona.

Tarta z fetą i pomidorami - Krok 2

Krok 3

Schłodzone ciasto rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy, na cienki 0,5 cm grubości placek. Placek przełóż do formy na tarte wcześniej delikatnie nasmarowanej tłuszczem. Ciasto w formie ponakłuwaj widelcem.

Tarta z fetą i pomidorami - Krok 3

Krok 4

NA wierzchu ciasta umieść szpinak, cebulkę poukładaj równomiernie połówki pomidorków. Na wierzchu tarty ułóż kawałki fety i oliwki. 6. Całość wstaw do nagrzanego do 190*C piekarnika na około 30 minut tak aby ciasto zrobiło się chrupkie i złociste a masa stężała i delikatnie się zapiekła.

Tarta z fetą i pomidorami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Tartę podawaj pokrojoną w porcje na talerzu najlepiej z sałatą idealnym dodatkiem będzie rukola.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z fetą i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z fetą i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z fetą i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z fetą i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z fetą i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z fetą i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z fetą i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta z fetą i pomidoramiTarta z fetą i pomidorami

Tarta kojarzy Ci się z pysznym deserem? A gdyby tak podać ją w formie smacznego obiadu? Proszę bardzo! Tarta z fetą i pomidorami to danie, któremu trudno będzie się oprzeć. 

Dla kogo?

Dla miłośników tart i wszelkich niebanalnych dań. Uwielbiasz pomidory? Super! Tarta z fetą na pewno przypadnie Ci do gustu.

Na jaką okazję?

Na obiad, kolację, przyjęcie rodzinne – upiecz ją, kiedy chcesz! Tarta z pomidorami i fetą to kulinarne rozwiązanie na każdą okazję.

Czy wiesz, że?

Tarta z serem feta będzie pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możesz podać ją jako przekąskę również na drugi dzień po upieczeniu. Na pewno się nie zawiedziesz!

Dla urozmaicenia

Tarta z pomidorkami koktajlowymi będzie jeszcze bardziej aromatyczna, jeśli udekorujesz ją listkami świeżej bazylii. Naprawdę warto!