Tarta z fetą i pomidorami
NOWY PRZEPIS
łatwe
1356 osób zapisało

Składniki
ciasto:
100 gramów
100 gramów
150 gramów
1 szczypta
składniki na farsz:
150 gramów
100 gramów
1 sztuka
100 gramów
4 sztuki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
150 gramów
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Składniki na ciasto połącz ze sobą w misce ugniatając szybko. Z ciasta uformuj placek zawiń go w folię spożywczą wstaw do zamrażalki. ( ciasto będzie dość luźne ale po schłodzeniu da się formować). Fetę pokrój w kostkę 1cm na 1cm , cebulę pokrój w piórka, pomidorki przekrój na pół , szpinak przelej wrzątkiem aby zmiękła i odciśnij.

Krok 2
Jaja wybij do miski wymieszaj ze śmietaną i przyprawami, możesz masę delikatnie doprawić szczyptą soli, ale pamiętaj ze feta jest dość słona.

Krok 3
Schłodzone ciasto rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy, na cienki 0,5 cm grubości placek. Placek przełóż do formy na tarte wcześniej delikatnie nasmarowanej tłuszczem. Ciasto w formie ponakłuwaj widelcem.

Krok 4
Na wierzchu ciasta umieść szpinak, cebulkę poukładaj równomiernie połówki pomidorków. Na wierzchu tarty ułóż kawałki fety i oliwki. Zalej masą jajeczną. Całość wstaw do nagrzanego do 190*C piekarnika na około 30 minut tak aby ciasto zrobiło się chrupkie i złociste a masa stężała i delikatnie się zapiekła.


Dobra rada:
Tartę podawaj pokrojoną w porcje na talerzu najlepiej z sałatą idealnym dodatkiem będzie rukola.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tarta z fetą i pomidorami
Tarta kojarzy Ci się z pysznym deserem? A gdyby tak podać ją w formie smacznego obiadu? Proszę bardzo! Tarta z fetą i pomidorami to danie, któremu trudno będzie się oprzeć.
Dla kogo?
Dla miłośników tart i wszelkich niebanalnych dań. Uwielbiasz pomidory? Super! Tarta z fetą na pewno przypadnie Ci do gustu.
Na jaką okazję?
Na obiad, kolację, przyjęcie rodzinne – upiecz ją, kiedy chcesz! Tarta z pomidorami i fetą to kulinarne rozwiązanie na każdą okazję.
Czy wiesz, że?
Tarta z serem feta będzie pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możesz podać ją jako przekąskę również na drugi dzień po upieczeniu. Na pewno się nie zawiedziesz!
Dla urozmaicenia
Tarta z pomidorkami koktajlowymi będzie jeszcze bardziej aromatyczna, jeśli udekorujesz ją listkami świeżej bazylii. Naprawdę warto!