Tarta z pomidorami i fetą - ze szpinakiem i serem | Przepisy.pl pixel

Tarta z fetą i pomidorami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

heart
296 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

407 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1353 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

100 gramów

100 gramów

150 gramów

1 szczypta

składniki na farsz:

150 gramów

100 gramów

1 sztuka

100 gramów

4 sztuki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

150 gramów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto połącz ze sobą w misce ugniatając szybko. Z ciasta uformuj placek zawiń go w folię spożywczą wstaw do zamrażalki. ( ciasto będzie dość luźne ale po schłodzeniu da się formować). Fetę pokrój w kostkę 1cm na 1cm , cebulę pokrój w piórka, pomidorki przekrój na pół , szpinak przelej wrzątkiem aby zmiękła i odciśnij.

Tarta z fetą i pomidorami - Krok 1

Krok 2

Jaja wybij do miski wymieszaj ze śmietaną i przyprawami, możesz masę delikatnie doprawić szczyptą soli, ale pamiętaj ze feta jest dość słona.

Tarta z fetą i pomidorami - Krok 2

Krok 3

Schłodzone ciasto rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy, na cienki 0,5 cm grubości placek. Placek przełóż do formy na tarte wcześniej delikatnie nasmarowanej tłuszczem. Ciasto w formie ponakłuwaj widelcem.

Tarta z fetą i pomidorami - Krok 3

Krok 4

Na wierzchu ciasta umieść szpinak, cebulkę poukładaj równomiernie połówki pomidorków. Na wierzchu tarty ułóż kawałki fety i oliwki. Zalej masą jajeczną. Całość wstaw do nagrzanego do 190*C piekarnika na około 30 minut tak aby ciasto zrobiło się chrupkie i złociste a masa stężała i delikatnie się zapiekła.

Tarta z fetą i pomidorami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Tartę podawaj pokrojoną w porcje na talerzu najlepiej z sałatą idealnym dodatkiem będzie rukola.

2

Opinie o przepisie

  • Eli

    Eli , 16.07.2022

    Jaka śmietana? Kwaśna czy słodka ?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z fetą i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z fetą i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z fetą i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z fetą i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z fetą i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z fetą i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z fetą i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta z fetą i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta z fetą i pomidoramiTarta z fetą i pomidorami

Tarta kojarzy Ci się z pysznym deserem? A gdyby tak podać ją w formie smacznego obiadu? Proszę bardzo! Tarta z fetą i pomidorami to danie, któremu trudno będzie się oprzeć. 

Dla kogo?

Dla miłośników tart i wszelkich niebanalnych dań. Uwielbiasz pomidory? Super! Tarta z fetą na pewno przypadnie Ci do gustu.

Na jaką okazję?

Na obiad, kolację, przyjęcie rodzinne – upiecz ją, kiedy chcesz! Tarta z pomidorami i fetą to kulinarne rozwiązanie na każdą okazję.

Czy wiesz, że?

Tarta z serem feta będzie pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możesz podać ją jako przekąskę również na drugi dzień po upieczeniu. Na pewno się nie zawiedziesz!

Dla urozmaicenia

Tarta z pomidorkami koktajlowymi będzie jeszcze bardziej aromatyczna, jeśli udekorujesz ją listkami świeżej bazylii. Naprawdę warto!