Jak przechowywać wędlinę w lodówce? Jak długo można ją trzymać?

Odpowiednie przechowywanie wędliny w lodówce to podstawa w kuchni każdego, kto chce cieszyć się smakiem i konsystencją ulubionej szynki czy kiełbasy. W innym wypadku mięsne wyroby po kilku dniach tracą kolor i można zauważyć na nich śliski nalot, który sugeruje zepsucie produktu. Jak przechowywać wędlinę po zakupie, aby zachwycała smakiem i świeżością? Ile trzymać ją w lodówce? Przychodzimy z poradami oraz odpowiedziami na te pytania. Zapraszamy!

W czym przechowywać wędliny w lodówce?

Kupne wędliny szybko stają się nieświeże? Jedną z przyczyn tego problemu jest nieodpowiednie opakowanie, w którym przechowujecie ulubione wyroby mięsne. Kupione na wagę wędliny zazwyczaj wkładane są do plastikowych opakowań i foliowych woreczków, które nie przepuszczają powietrza. Jeżeli ich nie przepakujecie, to możecie być pewni, że zepsują się bardzo szybko. Jak najlepiej przechowywać wędlinę w lodówce? Następnym razem od razu przełóżcie ulubioną szynkę do opakowania, które zapewni jej dostęp do powietrza. W tym przypadku najlepiej sprawdzi się zwykły pergamin, czyli papier wchłaniający wilgoć i zapobiegający szybkiemu psuciu wędliny. Suszone wyroby mięsne możecie natomiast schować do szklanych pudełek i przykryć je zwykłą ściereczką, aby miały dostęp do powietrza.

Jak trzymać wędliny w lodówce? Jak je prawidłowo przechowywać?

Odpowiednie opakowanie wyrobów mięsnych to jeden z kluczy do sukcesów. Na myśl nasuwają się jednak kolejne pytania: jak przechowywać wędlinę w lodówce? Którą półkę wybrać? Jesteśmy tu po to, by rozwiać Wasze wątpliwości! Różne rodzaje wędlin powinny zostać spakowane osobno i być przechowywane w temperaturze od 2 do 6 stopni Celsjusza. W całym urządzeniu chłodniczym temperatury zazwyczaj jednak wahają się od 0 do 10 stopni Celsjusza. Jakie miejsce wybrać, by przechowywanie wędliny w lodówce było skuteczne? Najlepiej sprawdzi się do tego środkowa półka, na której temperatura oscyluje w granicach 4 do 8 stopni Celsjusza. Przechowujcie na niej wędliny, a będziecie mieć pewność co do ich świeżości.

Jak długo można przechowywać wędliny w lodówce?

Możemy wyróżnić bardzo wiele rodzajów wędlin, dlatego czas przechowywania ich w lodówce nigdy nie będzie taki sam. Kiedy wyciągnąć je z urządzenia? Jak przechowywać wędliny w lodówce, biorąc pod uwagę ich rodzaje? Sami zobaczcie:

  1. Wędliny suszone i wędzone – nie musicie spieszyć się z jedzeniem tych wyrobów mięsnych. Możecie przechowywać je w lodówce nawet do 3 tygodni!
  2. Wędliny gotowane i parzone – czas przechowywania tych wędlin jest naprawdę krótki i wynosi maksymalnie 5 dni.
  3. Wędliny z podrobów – te wyroby zazwyczaj psują się po 5-7 dniach od włożenia do lodówki.

Nasze przepisy w Waszych kuchniach

Mamy nadzieję, że wiecie już, jak przechowywać wędliny w plasterkach w lodówce i nasze porady okazały się dla Was pomocne. Na koniec zobaczcie kulinarne propozycje, które ułatwią Wam gotowanie z pysznymi wyrobami mięsnymi w rolach głównych. Smacznego!

Każde śniadanie będzie udane, gdy na stole pojawią się aromatyczny pasztet z królika lub pasztet z wątróbki. Zaserwujcie je w towarzystwie świeżego pieczywa i zacznijcie dzień od takiego miłego akcentu.

Jak przechowywać wędliny pokrojoną w lodówce? Weźcie pod uwagę nasze propozycje i później przyrządźcie obłędną zupę jarzynową z szynką. Nie zapominamy o drugim daniu! Po tak wysoko postawionej poprzeczce poziom mogą wyrównać jedynie krokiety z szynką. Spróbujecie? Smacznego!