Gęsie pipki - co to jest? Z czym podać?

Gęsie pipki to danie o oryginalnej nazwie i równie ciekawym smaku. Wieloletnia receptura na ten specjał kuchni żydowskiej przetrwała do dziś, dlatego zdecydowanie warto dołączyć go do jadłospisu. Co to za potrawa, czym się charakteryzuje i jak ją podawać? Podpowiadamy, jak zaserwować to pyszne danie kuchni żydowskiej. Zapraszamy!

Gęsie pipki co to jest?

Niektóre dania cieszą się popularnością mimo upływu czasu. Tak właśnie jest z gęsimi pipkami, które od XIX wieku goszczą na naszych stołach. Receptura na to danie pochodzi z kuchni żydowskiej i cieszyła się szczególnym uznaniem w Galicji. Co ciekawe, pod tą nietypową nazwą kryją się nie jedno, lecz dwa dania! Chociaż ich receptury nieco się różnią, oba specjały mogą pochwalić się doskonałym smakiem, konsystencją i aromatem.

Danie z żołądków

W XIX wieku gęsina była bardzo cenionym przysmakiem, dlatego żadna część tego mięsa nie mogła się zmarnować. Właśnie w ten sposób powstała receptura na aromatyczny gulasz z podrobów. Pod tajemniczą nazwą kryją się żołądki wzbogacone cebulą, czosnkiem i niekiedy kremowym sosem. Fani wyrazistych dań dodają do nich musztardę oraz chrzan, dzięki czemu jeszcze lepiej smakują. Potrawę tę możecie serwować z przeróżnymi dodatkami. Doskonale komponuje się z kaszą gryczaną, ziemniakami lub ryżem.

Nadziewane szyje

Gęsie pipki to również szyje gęsie nadziewane różnymi farszami, np. z ziemniaków i cebuli lub kaszy jęczmiennej. Walorami tej potrawy cieszymy się już od XIX wieku, a jej popularność ciągle rośnie. Nic w tym dziwnego – do takich smaków chce się wracać. Z czym podać gęsie pipki? Najlepiej serwować je w formie roladek pokrojonych na zimno. Zadbajcie o dodatki – buraczki, sos chrzanowy lub sałatka z kapusty.

Przepisy na gęsie pipki i nie tylko!

Od dzisiaj jesteście znawcami tego przysmaku! Możecie przygotować go w domu i cieszyć się doskonałymi efektami. Zobaczcie kilka sprawdzonych przepisów z naszej strony, które zdecydowanie ułatwią Wam zadanie!

Dla fanów ciekawych smaków polecamy żołądki z indyka po chińsku. Takiego dania jeszcze nie próbowaliście, dlatego pora nadrobić zaległości. To będzie prawdziwa uczta smaków w Waszej kuchni.

W XIX wieku gęsina była wyjątkowo cenionym mięsem. Może dołączycie ją do swojego menu? Jeżeli tak, to zacznijcie od przyrządzenia pieczonej gęsi z kasztanami. Tak przyrządzone mięso jest wyjątkowo soczyste. Równie smaczną opcją będzie aromatyczna pieczona gęś. Pycha!

Co podawać do gęsich pipek? Sałatka z buraczków i marchewki będzie strzałem w dziesiątkę! Podroby możecie również polać wyrazistym sosem chrzanowym. Smacznego!