Czekolada na gorąco przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Czekolada na gorąco

Autor: Anna

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 mililitrów

200 mililitrów

2 łyżki

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do rondelka wlać mleko i śmietankę kremówkę, dodać cukier wanilinowy i mieszając podgrzać prawie do zagotowania.

Krok 2

Stopniowo dodawać po kosteczce czekoladę cały czas energicznie mieszając. Zagotować i jeszcze chwilę pogotować aż czekolada będzie gładka i kremowa.

Krok 3

Zdjąć z ognia i podawać w małych filiżankach. Można udekorować bitą śmietaną i np. posypką z kakao czy cynamonu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czekolada na gorąco - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czekolada na gorąco - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czekolada na gorąco - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czekolada na gorąco - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czekolada na gorąco - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czekolada na gorąco - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czekolada na gorąco - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Czekolada na gorąco - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej