Z czym należy kojarzyć kurkumę? Z pięknym, słonecznym kolorem, wyrazistymi smakiem oraz aromatem i niezwykłymi właściwościami. Choć w ostatnich latach zrobiło się o niej naprawdę głośno, z niezrównanych właściwości kurkumy kuchnie azjatyckie korzystają od setek lat. Zastanawiacie się, jak spożywać kurkumę na co dzień? Ilość jej zastosowań może Was zaskoczyć!
Kurkuma – co warto wiedzieć?
Jest nazywana ostryżem, żółcieniem, szafranicą i szafranem indyjskim. Zresztą często bywa stosowana w potrawach jako zamiennik szafranu – najdroższej przyprawy świata. To już jasno wskazuje, że mamy do czynienia ze składnikiem, który zasługuje na szczególną uwagę jeśli wiemy, jak stosować kurkumę, przygotowując nasze potrawy. Jest ważnym elementem najbardziej znanych i cenionych mieszanek przyprawowych, chociażby curry. Kurkumę znaleźć można w postaci sproszkowanej lub kłącza podobnego do imbiru.
Kurkuma – właściwości
W jej składzie kluczowa jest kurkumina. To ona odpowiada za charakterystyczny żółty odcień przyprawy. Kurkuma sprawia, że potrawy zyskują orientalny charakter. Wersja sproszkowana cechuje się intensywniejszym smakiem niż jest to w przypadku świeżego kłącza. Używając go w kuchni, warto pamiętać, że jest też bardzo mocnym barwnikiem, więc podczas krojenia dobrze jest używać rękawiczek. Świeżą kurkumę można przechowywać w lodówce przez około 3 tygodnie. Sproszkowaną najlepiej jest przesypać do szczelnego pojemnika.
Kurkuma – jak stosować?
Tu pojawia się pytanie: jak stosować kurkumę, by móc w pełni ją wykorzystać? Podobnie jak w przypadku wielu tego typu składników, wcale nie trzeba dodawać do potraw ilości hurtowych. Wystarczy używać około ¼ małej łyżeczki przyprawy kurkumy dziennie. Jest to odpowiednik 6 milimetrów świeżego kłącza.
Kurkuma – jak spożywać?
Nie powinno zabraknąć jej w daniach azjatyckich, przede wszystkim indyjskich. Aromatyczne curry i gęste zupy warzywne kurkumą stoją! Bardzo dobrze komponuje się z roślinami strączkowymi, zwłaszcza soczewicą. Co ciekawe, właściwości kurkumy sprawiają, że będzie też świetnym dodatkiem do naszego swojskiego rosołu oraz zupy dyniowej. Różnorodne potrawki i gulasze również zyskają na smaku. Nie miejcie oporów przed dodaniem jej do leczo. Kurkuma sprawdzi się jako element koktajli warzywno-owocowych, rozgrzewającej herbaty z cytrusami lub orzeźwiającej lemoniady.
Kurkuma – działanie w praktyce
Wiele już zostało powiedziane na temat właściwości kurkumy, czas sprawdzić jej możliwości w kuchni. Nie możecie się doczekać? Nic dziwnego! Aromatyczna zupa z soczewicy z kurkumą prezentuje się naprawdę obłędnie. Kolejnym słonecznym akcentem na talerzach będzie Amok Moan – kurczak po kambodżańsku, który pozwoli jeszcze lepiej poznać orientalne przysmaki. Potrawka z soczewicy po indyjsku to przepis idealny, gdy dopiero poznajecie specjały tej części świata, ale wiecie już, jak stosować kurkumę w kuchni. Z racji tego, że apetyt rośnie w miarę jedzenia, miejcie pod ręką recepturę cieciorki po indyjsku. Strączki z aromatyczną przyprawą są na topie! Pasty z kurkumy chętnie będziecie używać dla wzbogacenia smaku zup, sosów, gulaszów i dań na bazie ryżu lub kaszy. Efektowna letnia sałatka z grillowaną kałamarnicą zostanie przebojem wakacyjnych spotkań w ogrodzie. Jesteście ciekawi, do czego jeszcze stosować indyjski szafran? Na deser proponujemy sernik z dynią i kurkumą z niezwykle apetyczną polewą.
Komentarze (0)