
Składniki
1 kilogram
2 łyżki
1 sztuka
125 mililitrów
0.5 łyżeczki
1 szklanka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle.
Krok 2
Dodać obraną i pokrojoną w małą kostkę dynię. Przesmażyć razem z cebulą kilka minut.
Krok 3
Z Bulionu na włoszczyźnie Knorr i litra wody przygotować wywar. Dodać do niego dynię z cebulą i gotować ok. 30 minut.
Krok 4
Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową i zblendować.
Krok 5
Zabielić śmietanką. Podawać z grzankami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Najprostsza zupa dyniowa
Istnieją produkty, które mają zastosowanie bardzo uniwersalne. Dobrze sprawdzają się pieczone, gotowane, na słodko i wytrawnie. Dynia to jeden z nich. Żeby przygotować prostą zupę dyniową, nie musisz używać dużej ilości składników. Nieodzowne będą cebula, masło oraz trochę przypraw, które nadadzą potrawie charakteru. Zaopatrz się w gałkę muszkatołową, pieprz i sól, a najprostsza zupa z dyni zamieni się w specjał o wyjątkowych walorach. Szukasz inspiracji na obiad lub przystawkę? Ugotuj zupę dyniową – prosty przepis sprawi, że na pewno będzie pysznie!
Dla kogo? Nawet jeśli jesteś wprawionym kucharzem, docenisz prosty przepis na zupę dyniową. Zdarza się, że najwięksi pasjonaci gotowania potrzebują receptur, które pozwolą przyrządzić smakowite dania przy niewielkim nakładzie pracy.
Na jaką okazję? Dynia kojarzy się z jesiennym jadłospisem. Kiedy na zewnątrz pada deszcz, jest szaro i ponuro, prosta zupa krem z dyni okaże się przyjemnym i kolorowym punktem dnia. Jak zacząć? Dynię podsmaż na oliwie, razem z cebulą. Dobrym pomysłem jest jej upieczenie. Nadasz swojej prostej zupie dyniowej lepszego smaku, a dodatkowo ten sposób pomoże w oddzieleniu miąższu od twardej skóry.
Czy wiesz, że? Do gotowania prostej zupy z dyni wybierz odmianę hokkaido, która ma pomarańczowo-złoty kolor. Inne gatunki, np. piżmowa lub zwyczajna, także doskonale nadają się do wykorzystania w tym przepisie. Poza sezonem użyj dyni mrożonej.
Dla urozmaicenia: Część upieczonej wcześniej dyni możesz pokroić i dodać do zblendowanej prostej zupy dyniowej krem. Zetrzyj do niej mały korzeń imbiru, który nada daniu wyrazistości. Najprostsza zupa dyniowa zyska intensywniejszy kolor dzięki łyżeczce kurkumy. Przepis na zupę krem z dyni serwuj z grzankami lub bagietką. Udekoruj np. kleksem śmietany i niewielką ilością startej gałki muszkatołowej albo słodkiej papryki.


































