
Składniki
1 kilogram
2 łyżki
1 sztuka
125 mililitrów
0.5 łyżeczki
1 szklanka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle.
Krok 2
Dodać obraną i pokrojoną w małą kostkę dynię. Przesmażyć razem z cebulą kilka minut.
Krok 3
Z Bulionu na włoszczyźnie Knorr i litra wody przygotować wywar. Dodać do niego dynię z cebulą i gotować ok. 30 minut.
Krok 4
Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową i zblendować.
Krok 5
Zabielić śmietanką. Podawać z grzankami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Najprostsza zupa dyniowa
Istnieją produkty, które mają zastosowanie bardzo uniwersalne. Dobrze sprawdzają się pieczone, gotowane, na słodko i wytrawnie. Dynia to jeden z nich. Żeby przygotować prostą zupę dyniową, nie musisz używać dużej ilości składników. Nieodzowne będą cebula, masło oraz trochę przypraw, które nadadzą potrawie charakteru. Zaopatrz się w gałkę muszkatołową, pieprz i sól, a najprostsza zupa z dyni zamieni się w specjał o wyjątkowych walorach. Szukasz inspiracji na obiad lub przystawkę? Ugotuj zupę dyniową – prosty przepis sprawi, że na pewno będzie pysznie!
Dla kogo? Nawet jeśli jesteś wprawionym kucharzem, docenisz prosty przepis na zupę dyniową. Zdarza się, że najwięksi pasjonaci gotowania potrzebują receptur, które pozwolą przyrządzić smakowite dania przy niewielkim nakładzie pracy.
Na jaką okazję? Dynia kojarzy się z jesiennym jadłospisem. Kiedy na zewnątrz pada deszcz, jest szaro i ponuro, prosta zupa krem z dyni okaże się przyjemnym i kolorowym punktem dnia. Jak zacząć? Dynię podsmaż na oliwie, razem z cebulą. Dobrym pomysłem jest jej upieczenie. Nadasz swojej prostej zupie dyniowej lepszego smaku, a dodatkowo ten sposób pomoże w oddzieleniu miąższu od twardej skóry.
Czy wiesz, że? Do gotowania prostej zupy z dyni wybierz odmianę hokkaido, która ma pomarańczowo-złoty kolor. Inne gatunki, np. piżmowa lub zwyczajna, także doskonale nadają się do wykorzystania w tym przepisie. Poza sezonem użyj dyni mrożonej.
Dla urozmaicenia: Część upieczonej wcześniej dyni możesz pokroić i dodać do zblendowanej prostej zupy dyniowej krem. Zetrzyj do niej mały korzeń imbiru, który nada daniu wyrazistości. Najprostsza zupa dyniowa zyska intensywniejszy kolor dzięki łyżeczce kurkumy. Przepis na zupę krem z dyni serwuj z grzankami lub bagietką. Udekoruj np. kleksem śmietany i niewielką ilością startej gałki muszkatołowej albo słodkiej papryki.