Najprostsza zupa dyniowa przepis – Zobacz na przepisy.pl

Najprostsza zupa dyniowa

Autor: blue_megi blue_megi

ratingratingratingratingrating

3

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

110 osób wydrukowało

Pobierz pdf

59 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 łyżki

1 sztuka

125 mililitrów

0.5 łyżeczki

1 szklanka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle.

Krok 2

Dodać obraną i pokrojoną w małą kostkę dynię. Przesmażyć razem z cebulą kilka minut.

Krok 3

Z Bulionu na włoszczyźnie Knorr i litra wody przygotować wywar. Dodać do niego dynię z cebulą i gotować ok. 30 minut.

Krok 4

Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową i zblendować.

Krok 5

Zabielić śmietanką. Podawać z grzankami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Najprostsza zupa dyniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Najprostsza zupa dyniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Najprostsza zupa dyniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Najprostsza zupa dyniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Najprostsza zupa dyniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Najprostsza zupa dyniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Najprostsza zupa dyniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Najprostsza zupa dyniowaNajprostsza zupa dyniowa

Są produkty, które mają zastosowanie bardzo uniwersalne. Dobrze sprawdzają się pieczone, gotowane, na słodko i wytrawnie. Dynia to jeden z nich. Żeby przygotować z niej smaczną zupę krem, nie musisz używać dużej ilości składników. Do gotowania najlepiej wybierz dynię hokkaido, która ma pomarańczowo-złoty kolor. Inne gatunki, np. piżmowa lub zwyczajna także doskonale nadają się do wykorzystania w tym przepisie. Poza sezonem użyj dyni mrożonej. Podsmaż ją na oliwie, razem z cebulą. Dobrym pomysłem jest też jej upieczenie. Nadasz swojemu daniu lepszego smaku, a dodatkowo ten sposób pomoże Ci także w oddzieleniu miąższu od twardej skóry. Część pieczonej dyni możesz pokroić i dodać do zblendowanej zupy. Zetrzyj do niej mały korzeń imbiru, który nada daniu wyrazistości. Dodasz zupie intensywniejszego koloru dzięki łyżeczce kurkumy. Krem serwuj z grzankami lub bagietką. Udekoruj np. kleksem śmietany i niewielką ilością startej gałki muszkatołowej albo słodkiej papryki. Szukasz inspiracji na obiad lub przystawkę? Ugotuj zupę dyniową!