Flaczki z boczniaków z majerankiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Flaczki z boczniaków

Autor: blue_megi blue_megi

ratingratingratingratingrating

3

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włoszczyznę kroimy w słupki.

Krok 2

Gotujemy 1,5 l wody z dodatkiem bulionetki Knorr.

Krok 3

Boczniaki kroimy w paseczki. Razem z włoszczyzną dodajemy do bulionu. Gotujemy ok. 20 minut.

Krok 4

Doprawiamy do smaku.

Krok 5

Możemy również zrobić zasmażkę z łyżki masła i łyżki mąki i dodać ją do zupy.

blue_megi blue_megi

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Wiesław Pająk

    Wiesław Pająk , 14.10.2021

    Boczniaki w tej wersji są super moja rodzina składa zamówienia z prośbą abym ugotował

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Flaczki z boczniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Flaczki z boczniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Flaczki z boczniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Flaczki z boczniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Flaczki z boczniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Flaczki z boczniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Flaczki z boczniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Flaczki z boczniaków - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Krem z borowików
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Flaczki z boczniakówFlaczki z boczniaków

Flaczki z boczniaków to bezmięsna alternatywa dla popularnego polskiego dania. Przypominają mięsną wersję zarówno smakiem, jak i konsystencją, ale są nieco szybsze w przygotowaniu. Sprawdzą się jako ciepłe danie podczas spotkania ze znajomymi, a także jako codzienny obiad. Boczniaki pełne są smaku umami („przyjemnie słonego”), czyli tego, który odpowiada za smak mięsa. Od czego zacząć przygotowywanie potrawy? Najpierw pokrój w słupki marchewkę i pietruszkę, a następnie ugotuj esencjonalny bulion, który będzie podstawą flaczków. Boczniaki podziel w paski i ugotuj je w przygotowanym wywarze razem z warzywami. Pod koniec gotowania dopraw pieprzem i gałką muszkatołową, która nada zupie charakterystycznego aromatu. Na koniec dosyp odrobinę majeranku, a jeśli lubisz gęstsze zupy, dodaj jeszcze nieco zasmażki. Flaczki z boczniaków podawaj na gorąco, najlepiej z dodatkiem pieczywa, możesz także serwować je w opieczonym wcześniej bochenku chleba. Sprawdź, jak smakują flaczki z boczniaków. Do dzieła!