Flaczki z boczniaków z majerankiem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Flaczki z boczniaków

Autor: blue_megi blue_megi

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włoszczyznę kroimy w słupki.

Krok 2

Gotujemy 1,5 l wody z dodatkiem bulionetki Knorr.

Krok 3

Boczniaki kroimy w paseczki. Razem z włoszczyzną dodajemy do bulionu. Gotujemy ok. 20 minut.

Krok 4

Doprawiamy do smaku.

Krok 5

Możemy również zrobić zasmażkę z łyżki masła i łyżki mąki i dodać ją do zupy.

blue_megi blue_megi

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Flaczki z boczniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Flaczki z boczniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Flaczki z boczniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Flaczki z boczniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Flaczki z boczniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Flaczki z boczniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Flaczki z boczniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kwaśnica z grzybami
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

Zobacz również

przepisy.pl - Flaczki z boczniakówFlaczki z boczniaków

Flaczki z boczniaków to bezmięsna alternatywa dla popularnego polskiego dania. Przypominają mięsną wersję zarówno smakiem, jak i konsystencją, ale są nieco szybsze w przygotowaniu. Sprawdzą się jako ciepłe danie podczas spotkania ze znajomymi, a także jako codzienny obiad. Boczniaki pełne są smaku umami („przyjemnie słonego”), czyli tego, który odpowiada za smak mięsa. Od czego zacząć przygotowywanie potrawy? Najpierw pokrój w słupki marchewkę i pietruszkę, a następnie ugotuj esencjonalny bulion, który będzie podstawą flaczków. Boczniaki podziel w paski i ugotuj je w przygotowanym wywarze razem z warzywami. Pod koniec gotowania dopraw pieprzem i gałką muszkatołową, która nada zupie charakterystycznego aromatu. Na koniec dosyp odrobinę majeranku, a jeśli lubisz gęstsze zupy, dodaj jeszcze nieco zasmażki. Flaczki z boczniaków podawaj na gorąco, najlepiej z dodatkiem pieczywa, możesz także serwować je w opieczonym wcześniej bochenku chleba. Sprawdź, jak smakują flaczki z boczniaków. Do dzieła!