
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Włoszczyznę kroimy w słupki.
Krok 2
Gotujemy 1,5 l wody z dodatkiem bulionetki Knorr.
Krok 3
Boczniaki kroimy w paseczki. Razem z włoszczyzną dodajemy do bulionu. Gotujemy ok. 20 minut.
Krok 4
Doprawiamy do smaku.
Krok 5
Możemy również zrobić zasmażkę z łyżki masła i łyżki mąki i dodać ją do zupy.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Flaczki z boczniaków
Flaczki z boczniaków to bezmięsna alternatywa dla popularnego polskiego dania. Przypominają mięsną wersję zarówno smakiem, jak i konsystencją, ale są nieco szybsze w przygotowaniu. Sprawdzą się jako ciepłe danie podczas spotkania ze znajomymi, a także jako codzienny obiad. Boczniaki pełne są smaku umami („przyjemnie słonego”), czyli tego, który odpowiada za smak mięsa. Od czego zacząć przygotowywanie potrawy? Najpierw pokrój w słupki marchewkę i pietruszkę, a następnie ugotuj esencjonalny bulion, który będzie podstawą flaczków. Boczniaki podziel w paski i ugotuj je w przygotowanym wywarze razem z warzywami. Pod koniec gotowania dopraw pieprzem i gałką muszkatołową, która nada zupie charakterystycznego aromatu. Na koniec dosyp odrobinę majeranku, a jeśli lubisz gęstsze zupy, dodaj jeszcze nieco zasmażki. Flaczki z boczniaków podawaj na gorąco, najlepiej z dodatkiem pieczywa, możesz także serwować je w opieczonym wcześniej bochenku chleba. Sprawdź, jak smakują flaczki z boczniaków. Do dzieła!