Składniki
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Włoszczyznę kroimy w słupki.
Krok 2
Gotujemy 1,5 l wody z dodatkiem bulionetki Knorr.
Krok 3
Boczniaki kroimy w paseczki. Razem z włoszczyzną dodajemy do bulionu. Gotujemy ok. 20 minut.
Krok 4
Doprawiamy do smaku.
Krok 5
Możemy również zrobić zasmażkę z łyżki masła i łyżki mąki i dodać ją do zupy.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejZobacz również
Polecane przepisy
Inne przepisy
Flaczki z boczniaków
Flaczki z boczniaków to bezmięsna alternatywa dla popularnego polskiego dania. Przypominają mięsną wersję zarówno smakiem, jak i konsystencją, ale są nieco szybsze w przygotowaniu. Sprawdzą się jako ciepłe danie podczas spotkania ze znajomymi, a także jako codzienny obiad. Boczniaki pełne są smaku umami („przyjemnie słonego”), czyli tego, który odpowiada za smak mięsa. Od czego zacząć przygotowywanie potrawy? Najpierw pokrój w słupki marchewkę i pietruszkę, a następnie ugotuj esencjonalny bulion, który będzie podstawą flaczków. Boczniaki podziel w paski i ugotuj je w przygotowanym wywarze razem z warzywami. Pod koniec gotowania dopraw pieprzem i gałką muszkatołową, która nada zupie charakterystycznego aromatu. Na koniec dosyp odrobinę majeranku, a jeśli lubisz gęstsze zupy, dodaj jeszcze nieco zasmażki. Flaczki z boczniaków podawaj na gorąco, najlepiej z dodatkiem pieczywa, możesz także serwować je w opieczonym wcześniej bochenku chleba. Sprawdź, jak smakują flaczki z boczniaków. Do dzieła!