Flaczki z boczniaków

Autor: blue_megi blue_megi

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włoszczyznę kroimy w słupki.

Krok 2

Gotujemy 1,5 l wody z dodatkiem bulionetki Knorr.

Krok 3

Boczniaki kroimy w paseczki. Razem z włoszczyzną dodajemy do bulionu. Gotujemy ok. 20 minut.

Krok 4

Doprawiamy do smaku.

Krok 5

Możemy również zrobić zasmażkę z łyżki masła i łyżki mąki i dodać ją do zupy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Flaczki z boczniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Flaczki z boczniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Flaczki z boczniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Flaczki z boczniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Flaczki z boczniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Flaczki z boczniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Flaczki z boczniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Warzywa z patelni
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

Zobacz również

przepisy.pl - Flaczki z boczniakówFlaczki z boczniaków

Flaczki z boczniaków to bezmięsna alternatywa dla popularnego polskiego dania. Przypominają mięsną wersję zarówno smakiem, jak i konsystencją, ale są nieco szybsze w przygotowaniu. Sprawdzą się jako ciepłe danie podczas spotkania ze znajomymi, a także jako codzienny obiad. Boczniaki pełne są smaku umami („przyjemnie słonego”), czyli tego, który odpowiada za smak mięsa. Od czego zacząć przygotowywanie potrawy? Najpierw pokrój w słupki marchewkę i pietruszkę, a następnie ugotuj esencjonalny bulion, który będzie podstawą flaczków. Boczniaki podziel w paski i ugotuj je w przygotowanym wywarze razem z warzywami. Pod koniec gotowania dopraw pieprzem i gałką muszkatołową, która nada zupie charakterystycznego aromatu. Na koniec dosyp odrobinę majeranku, a jeśli lubisz gęstsze zupy, dodaj jeszcze nieco zasmażki. Flaczki z boczniaków podawaj na gorąco, najlepiej z dodatkiem pieczywa, możesz także serwować je w opieczonym wcześniej bochenku chleba. Sprawdź, jak smakują flaczki z boczniaków. Do dzieła!