
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Włoszczyznę kroimy w słupki.
Krok 2
Gotujemy 1,5 l wody z dodatkiem bulionetki Knorr.
Krok 3
Boczniaki kroimy w paseczki. Razem z włoszczyzną dodajemy do bulionu. Gotujemy ok. 20 minut.
Krok 4
Doprawiamy do smaku.
Krok 5
Możemy również zrobić zasmażkę z łyżki masła i łyżki mąki i dodać ją do zupy.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Flaczki z boczniaków
Flaczki z boczniaków to bezmięsna alternatywa dla popularnego polskiego dania. Przypominają mięsną wersję zarówno smakiem, jak i konsystencją, ale są nieco szybsze w przygotowaniu. Sprawdzą się jako ciepłe danie podczas spotkania ze znajomymi, a także jako codzienny obiad. Boczniaki pełne są smaku umami („przyjemnie słonego”), czyli tego, który odpowiada za smak mięsa. Od czego zacząć przygotowywanie potrawy? Najpierw pokrój w słupki marchewkę i pietruszkę, a następnie ugotuj esencjonalny bulion, który będzie podstawą flaczków. Boczniaki podziel w paski i ugotuj je w przygotowanym wywarze razem z warzywami. Pod koniec gotowania dopraw pieprzem i gałką muszkatołową, która nada zupie charakterystycznego aromatu. Na koniec dosyp odrobinę majeranku, a jeśli lubisz gęstsze zupy, dodaj jeszcze nieco zasmażki. Flaczki z boczniaków podawaj na gorąco, najlepiej z dodatkiem pieczywa, możesz także serwować je w opieczonym wcześniej bochenku chleba. Sprawdź, jak smakują flaczki z boczniaków. Do dzieła!