Chłodnik litewski inaczej - z krewetkami
łatwe
185 osób zapisało

Składniki
200 gramów
1 opakowanie
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
600 mililitrów
2 sztuki
1 łyżka
1 szczypta
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W małym garnku zagotuj 200 mililitrów wody i sparz w niej krewetki. Następnie w powstałym wywarze rozmieszaj Barszcz czerwony Knorr i odstaw go na bok, aby wystygł.

Krok 2
Zimny wywar wymieszaj z jogurtem. Zetrzyj ogórka i rzodkiewkę na tarce o grubych oczkach, a rukolę pokrój w paski. Połącz je z zupą.

Krok 3
Dopraw do smaku szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i odrobiną musztardy. Chłodnik odstaw na godzinę do lodówki. W tym czasie ugotuj jaja na twardo. Podawaj z ugotowanymi na twardo, przekrojonymi na pół jajami oraz krewetkami.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Barszcz czerwony Ulubione Smaki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chłodnik litewski inaczej - z krewetkami
Chłodnik litewski znajduje się w czołówce popularnych zup podawanych na zimno. Nic w tym dziwnego – jest nie tylko wyśmienitym daniem, ale również takim, którego smak można modyfikować na wiele sposobów. Proponowany w tym przepisie wariant charakteryzuje się lekko orzechowym posmakiem, którego nadaje mu rukola. Aby sprawić, by był jeszcze intensywniejszy, wystarczy dodać do niego pokruszone w moździerzu orzechy dowolnego typu – sprawdzą się np. włoskie. To jednak niejedyny dodatek, który będzie pasować do tego chłodnika. Spróbuj połączyć go z krewetkami koktajlowymi, które stanowić mogą również podstawę wywaru do jego przygotowania. Gotowe danie podawaj z przekrojonymi na pół i ugotowanymi na twardo jajami. Jeśli chcesz, aby przygotowane przez Ciebie danie prezentowało się efektowniej, kurze jajka możesz zastąpić przepiórczymi. Zachowaj kilka liści rukoli – przydadzą się do dekoracji chłodnika. Wypróbuj proponowany przez nas przepis i podziel się opinią na temat dania, które przygotujesz z jego pomocą.