Chłodnik litewski inaczej - z krewetkami
łatwe
185 osób zapisało

Składniki
200 gramów
1 opakowanie
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
600 mililitrów
2 sztuki
1 łyżka
1 szczypta
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W małym garnku zagotuj 200 mililitrów wody i sparz w niej krewetki. Następnie w powstałym wywarze rozmieszaj Barszcz czerwony Knorr i odstaw go na bok, aby wystygł.

Krok 2
Zimny wywar wymieszaj z jogurtem. Zetrzyj ogórka i rzodkiewkę na tarce o grubych oczkach, a rukolę pokrój w paski. Połącz je z zupą.

Krok 3
Dopraw do smaku szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i odrobiną musztardy. Chłodnik odstaw na godzinę do lodówki. W tym czasie ugotuj jaja na twardo. Podawaj z ugotowanymi na twardo, przekrojonymi na pół jajami oraz krewetkami.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Barszcz czerwony Ulubione Smaki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chłodnik litewski inaczej - z krewetkami
Chłodnik litewski znajduje się w czołówce popularnych zup podawanych na zimno. Nic w tym dziwnego – jest nie tylko wyśmienitym daniem, ale również takim, którego smak można modyfikować na wiele sposobów. Proponowany w tym przepisie wariant charakteryzuje się lekko orzechowym posmakiem, którego nadaje mu rukola. Aby sprawić, by był jeszcze intensywniejszy, wystarczy dodać do niego pokruszone w moździerzu orzechy dowolnego typu – sprawdzą się np. włoskie. To jednak niejedyny dodatek, który będzie pasować do tego chłodnika. Spróbuj połączyć go z krewetkami koktajlowymi, które stanowić mogą również podstawę wywaru do jego przygotowania. Gotowe danie podawaj z przekrojonymi na pół i ugotowanymi na twardo jajami. Jeśli chcesz, aby przygotowane przez Ciebie danie prezentowało się efektowniej, kurze jajka możesz zastąpić przepiórczymi. Zachowaj kilka liści rukoli – przydadzą się do dekoracji chłodnika. Wypróbuj proponowany przez nas przepis i podziel się opinią na temat dania, które przygotujesz z jego pomocą.


































