Chłodnik litewski inaczej - z krewetkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chłodnik litewski inaczej - z krewetkami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

15

145 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

88 osób wydrukowało

Pobierz pdf

184 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

600 mililitrów

2 sztuki

1 łyżka

1 szczypta

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W małym garnku zagotuj 200 mililitrów wody i sparz w niej krewetki. Następnie w powstałym wywarze rozmieszaj Barszcz czerwony Knorr i odstaw go na bok, aby wystygł.

Chłodnik litewski inaczej - z krewetkami - Krok 1

Krok 2

Zimny wywar wymieszaj z jogurtem. Zetrzyj ogórka i rzodkiewkę na tarce o grubych oczkach, a rukolę pokrój w paski. Połącz je z zupą.

Chłodnik litewski inaczej - z krewetkami - Krok 2

Krok 3

Dopraw do smaku szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i odrobiną musztardy. Chłodnik odstaw na godzinę do lodówki. W tym czasie ugotuj jaja na twardo. Podawaj z ugotowanymi na twardo, przekrojonymi na pół jajami oraz krewetkami.

Chłodnik litewski inaczej - z krewetkami - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chłodnik litewski inaczej - z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chłodnik litewski inaczej - z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chłodnik litewski inaczej - z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chłodnik litewski inaczej - z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chłodnik litewski inaczej - z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chłodnik litewski inaczej - z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chłodnik litewski inaczej - z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chłodnik litewski inaczej - z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chłodnik litewski inaczej - z krewetkamiChłodnik litewski inaczej - z krewetkami

Chłodnik litewski znajduje się w czołówce popularnych zup podawanych na zimno. Nic w tym dziwnego – jest nie tylko wyśmienitym daniem, ale również takim, którego smak można modyfikować na wiele sposobów. Proponowany w tym przepisie wariant charakteryzuje się lekko orzechowym posmakiem, którego nadaje mu rukola. Aby sprawić, by był jeszcze intensywniejszy, wystarczy dodać do niego pokruszone w moździerzu orzechy dowolnego typu – sprawdzą się np. włoskie. To jednak niejedyny dodatek, który będzie pasować do tego chłodnika. Spróbuj połączyć go z krewetkami koktajlowymi, które stanowić mogą również podstawę wywaru do jego przygotowania. Gotowe danie podawaj z przekrojonymi na pół i ugotowanymi na twardo jajami. Jeśli chcesz, aby przygotowane przez Ciebie danie prezentowało się efektowniej, kurze jajka możesz zastąpić przepiórczymi. Zachowaj kilka liści rukoli – przydadzą się do dekoracji chłodnika. Wypróbuj proponowany przez nas przepis i podziel się opinią na temat dania, które przygotujesz z jego pomocą.