Chłodnik litewski inaczej - z krewetkami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Chłodnik litewski inaczej - z krewetkami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

14

136 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

76 osób wydrukowało

Pobierz pdf

171 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

600 mililitrów

2 sztuki

1 łyżka

1 szczypta

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W małym garnku zagotuj 200 mililitrów wody i sparz w niej krewetki. Następnie w powstałym wywarze rozmieszaj Barszcz czerwony Knorr i odstaw go na bok, aby wystygł.

Chłodnik litewski inaczej - z krewetkami - Krok 1

Krok 2

Zimny wywar wymieszaj z jogurtem. Zetrzyj ogórka i rzodkiewkę na tarce o grubych oczkach, a rukolę pokrój w paski. Połącz je z zupą.

Chłodnik litewski inaczej - z krewetkami - Krok 2

Krok 3

Dopraw do smaku szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i odrobiną musztardy. Chłodnik odstaw na godzinę do lodówki. W tym czasie ugotuj jaja na twardo. Podawaj z ugotowanymi na twardo, przekrojonymi na pół jajami oraz krewetkami.

Chłodnik litewski inaczej - z krewetkami - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chłodnik litewski inaczej - z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chłodnik litewski inaczej - z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chłodnik litewski inaczej - z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chłodnik litewski inaczej - z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chłodnik litewski inaczej - z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chłodnik litewski inaczej - z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chłodnik litewski inaczej - z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chłodnik litewski inaczej - z krewetkamiChłodnik litewski inaczej - z krewetkami

Chłodnik litewski znajduje się w czołówce popularnych zup podawanych na zimno. Nic w tym dziwnego – jest nie tylko wyśmienitym daniem, ale również takim, którego smak można modyfikować na wiele sposobów. Proponowany w tym przepisie wariant charakteryzuje się lekko orzechowym posmakiem, którego nadaje mu rukola. Aby sprawić, by był jeszcze intensywniejszy, wystarczy dodać do niego pokruszone w moździerzu orzechy dowolnego typu – sprawdzą się np. włoskie. To jednak niejedyny dodatek, który będzie pasować do tego chłodnika. Spróbuj połączyć go z krewetkami koktajlowymi, które stanowić mogą również podstawę wywaru do jego przygotowania. Gotowe danie podawaj z przekrojonymi na pół i ugotowanymi na twardo jajami. Jeśli chcesz, aby przygotowane przez Ciebie danie prezentowało się efektowniej, kurze jajka możesz zastąpić przepiórczymi. Zachowaj kilka liści rukoli – przydadzą się do dekoracji chłodnika. Wypróbuj proponowany przez nas przepis i podziel się opinią na temat dania, które przygotujesz z jego pomocą.