Sernik dyniowy - przepis na wegańskie serniczki | Przepisy.pl pixel

Wegańskie serniczki pomarańczowo-dyniowe z orzechów nerkowca

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

heart
113 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

51 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

150 gramów

150 gramów

80 gramów

1 sztuka

0.5 łyżeczki

2 sztuki

masa serowa:

400 gramów

1 puszka

45 gramów

125 gramów

1 sztuka

1 sztuka

4 łyżki

2 łyżeczki

1 sztuka

200 gramów

wykończenie:

200 mililitrów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomarańczę umyj, sparz we wrzątku i otrzyj ze skórki, goździki rozetrzyj w moździerzu na miazgę. Płatki przelej wrzątkiem.

Wegańskie serniczki pomarańczowo-dyniowe z orzechów nerkowca - Krok 1

Krok 2

Migdały, płatki, figi, skórkę z pomarańczy i przyprawy umieść w maszynie do rozdrabiania, zmiksuj, aż powstanie gęsta jednorodna masa.

Wegańskie serniczki pomarańczowo-dyniowe z orzechów nerkowca - Krok 2

Krok 3

Masą wyłóż dno ringów (małych okrągłych foremek do ciasta). Wszystko razem wstaw do lodówki.

Wegańskie serniczki pomarańczowo-dyniowe z orzechów nerkowca - Krok 3

Krok 4

Orzechy zalej wrzątkiem i zostaw na noc, pomarańczę sparz wrzątkiem, dokładnie wyszoruj, otrzyj ze skóry oraz wyciśnij sok z cytryny. Laskę wanilii przetnij na pół, wyskrob z niej pestki. Dynię upiecz do miękkości, usuń z niej skórkę i pestki.

Wegańskie serniczki pomarańczowo-dyniowe z orzechów nerkowca - Krok 4

Krok 5

Odsączone orzechy, skórkę z pomarańczy, sok z cytryny, dynię, cynamon, wanilię, erytrol, tłuszcz i sok kokosowy (coconuts milk) oraz likier umieść w kielichu miksera. Wszystko razem zmiksuj do uzyskania gładkiej masy.

Wegańskie serniczki pomarańczowo-dyniowe z orzechów nerkowca - Krok 5

Krok 6

Powstałą masę wlej w ringi wypełnione masą figową (spodem ciasta). Wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin do zastygnięcia.

Wegańskie serniczki pomarańczowo-dyniowe z orzechów nerkowca - Krok 6

Krok 7

Nasiona chia zalej gorącym mlekiem, dokładnie wymieszaj. Lekko ciepłe nasiona rozprowadź po powierzchni masy serowej.

Wegańskie serniczki pomarańczowo-dyniowe z orzechów nerkowca - Krok 7
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Dynię możesz zastąpić np. marchewką.

1

Opinie o przepisie

  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 02.01.2024

    Ekstra te serniczki, bez pieczenia, zdrowe, bez cukru białego. Dla mnie bomba, rewelacja dla osób z nietolerancją laktozy.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegańskie serniczki pomarańczowo-dyniowe z orzechów nerkowca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegańskie serniczki pomarańczowo-dyniowe z orzechów nerkowca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegańskie serniczki pomarańczowo-dyniowe z orzechów nerkowca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegańskie serniczki pomarańczowo-dyniowe z orzechów nerkowca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegańskie serniczki pomarańczowo-dyniowe z orzechów nerkowca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegańskie serniczki pomarańczowo-dyniowe z orzechów nerkowca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegańskie serniczki pomarańczowo-dyniowe z orzechów nerkowca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegańskie serniczki pomarańczowo-dyniowe z orzechów nerkowca - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wegańskie serniczki pomarańczowo-dyniowe z orzechów nerkowcaWegańskie serniczki pomarańczowo-dyniowe z orzechów nerkowca

Dieta wegańska nie musi oznaczać całkowitej rezygnacji z ulubionych smakołyków. W pełni roślinna alternatywa sernika z dynią, ale… bez sera? Teraz to możliwe! W każdym kawałku naszego wegańskiego sernika z dynią i orzechami nerkowca znajdziecie wyborne składniki, które sprawiają, że temu deserowi niczego nie brakuje. Słodkie i wytrawne smaki układają się w tym przypadku w niebywale spójną i pyszną całość. Przekonajcie się sami!

Dla kogo?

Dla zwolenników diet roślinnych – to pewne. O dokładkę wegańskiego sernika pomarańczowo-dyniowego poproszą również osoby, które do tej pory nie wyobrażały sobie tego ciasta bez twarogu. Rozpoczynamy sezon na kulinarne niespodzianki! Przepis na wegański sernik z dynią zachęci was do dalszych eksperymentów i poznawania kolejnych nietypowych kombinacji.

Na jaką okazję?

Wegański sernik dyniowy bez pieczenia sprawdzi się idealnie w charakterze letniej przekąski. Zamiast rozgrzewać piekarnik, zróbcie dla niego miejsce w lodówce obok ulubionej lemoniady. Wyobraźnie sobie leniwe popołudnie spędzone w ogrodzie lub na tarasie z dyniowym sernikiem pod ręką… Lepiej być nie może!

Czy wiesz, że?

1 listopada obchodzony jest Światowy Dzień Wegan. Datę wybrano jako sposób upamiętnienia rozpoczęcia działalności Towarzystwa Wegańskiego w 1944 roku. Jesteśmy przekonani, że sernik z dynią nadaje się również do uczczenia tej okazji.

Dla urozmaicenia:

W przepisie na wegański sernik dyniowy uwzględnić możecie pestki dyni do posypania wierzchu deseru. Jeśli do wegańskiego sernika z dynią nie zużyliście całego zapasu nerkowców, przyrządźcie z nich kremowe pesto lub smarowidło do kanapek. Czas rozbudzić swoją kulinarną kreatywność!