Letnia sałatka z grillowaną kałamarnicą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Letnia sałatka z grillowaną kałamarnicą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
53 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

200 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

15 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zamarynuj pierścienie kałamarnicy w przyprawie Knorr oraz kurkumie i pozostaw na boku podczas przygotowania sałatki.

Krok 2

Umyj rukolę i przełóż do naczynia, w którym będziesz podawać sałatkę.

Krok 3

Umyj owoce. Mango obierz od skórki, oddziel od pestki i pokrój w kostkę, a truskawki pokrój na pół. Dodaj do rukoli.

Krok 4

Rozgrzej na dużym ogniu na patelni oliwę z oliwek i smaż pierścienie kałamarnicy przez 1-2 minuty.

Krok 5

Przełóż kałamarnicę na sałatkę, skrop sokiem z cytryny i podawaj natychmiast.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Letnia sałatka z grillowaną kałamarnicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Letnia sałatka z grillowaną kałamarnicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Letnia sałatka z grillowaną kałamarnicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Letnia sałatka z grillowaną kałamarnicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Letnia sałatka z grillowaną kałamarnicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Letnia sałatka z grillowaną kałamarnicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Letnia sałatka z grillowaną kałamarnicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Letnia sałatka z grillowaną kałamarnicą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Letnia sałatka z grillowaną kałamarnicąLetnia sałatka z grillowaną kałamarnicą

Owoce morza to wyśmienite składniki wielu sałatek. Dodają potrawom wykwintności, pasują do wielu dodatków, nie tylko do warzyw. Dobrym przykładem na ich wykorzystanie jest letnia sałatka z grillowaną kałamarnicą. Wybrać możesz świeże kalmary albo pokrojone w pierścienie i zamrożone. Jeśli decydujesz się na tę drugą wersję, rozmroź je odpowiednio wcześniej. Zamarynuj je w mieszance przypraw i w kurkumie, która dodatkowo nada im złocistego koloru, a następnie smaż na patelni grillowej lub zwykłej przez krótki czas. Ich mięso jest delikatne, a zbyt długo podgrzewana kałamarnica będzie twarda. Pokrój owoce – soczyste mango i słodkie truskawki będą świetnie pasować do kalmarów, podobnie jak chrupiąca i lekko pikantna rukola. Kiedy krążki kalmarów wystygną, wymieszaj je z pozostałymi składnikami, a przed podaniem skrop wszystko sokiem z cytryny albo limonki. Podawaj jako przekąskę lub dodatek do białych mięs. Sałatka z grillowaną kałamarnicą to dowód na to, jak łatwo można przyrządzić owoce morza w pysznej odsłonie!