Letnia sałatka z grillowaną kałamarnicą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Letnia sałatka z grillowaną kałamarnicą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

49 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

200 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

15 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zamarynuj pierścienie kałamarnicy w przyprawie Knorr oraz kurkumie i pozostaw na boku podczas przygotowania sałatki.

Krok 2

Umyj rukolę i przełóż do naczynia, w którym będziesz podawać sałatkę.

Krok 3

Umyj owoce. Mango obierz od skórki, oddziel od pestki i pokrój w kostkę, a truskawki pokrój na pół. Dodaj do rukoli.

Krok 4

Rozgrzej na dużym ogniu na patelni oliwę z oliwek i smaż pierścienie kałamarnicy przez 1-2 minuty.

Krok 5

Przełóż kałamarnicę na sałatkę, skrop sokiem z cytryny i podawaj natychmiast.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Letnia sałatka z grillowaną kałamarnicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Letnia sałatka z grillowaną kałamarnicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Letnia sałatka z grillowaną kałamarnicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Letnia sałatka z grillowaną kałamarnicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Letnia sałatka z grillowaną kałamarnicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Letnia sałatka z grillowaną kałamarnicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Letnia sałatka z grillowaną kałamarnicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Letnia sałatka z grillowaną kałamarnicąLetnia sałatka z grillowaną kałamarnicą

Owoce morza to wyśmienite składniki wielu sałatek. Dodają potrawom wykwintności, pasują do wielu dodatków, nie tylko do warzyw. Dobrym przykładem na ich wykorzystanie jest letnia sałatka z grillowaną kałamarnicą. Wybrać możesz świeże kalmary albo pokrojone w pierścienie i zamrożone. Jeśli decydujesz się na tę drugą wersję, rozmroź je odpowiednio wcześniej. Zamarynuj je w mieszance przypraw i w kurkumie, która dodatkowo nada im złocistego koloru, a następnie smaż na patelni grillowej lub zwykłej przez krótki czas. Ich mięso jest delikatne, a zbyt długo podgrzewana kałamarnica będzie twarda. Pokrój owoce – soczyste mango i słodkie truskawki będą świetnie pasować do kalmarów, podobnie jak chrupiąca i lekko pikantna rukola. Kiedy krążki kalmarów wystygną, wymieszaj je z pozostałymi składnikami, a przed podaniem skrop wszystko sokiem z cytryny albo limonki. Podawaj jako przekąskę lub dodatek do białych mięs. Sałatka z grillowaną kałamarnicą to dowód na to, jak łatwo można przyrządzić owoce morza w pysznej odsłonie!