
Składniki
400 gramów
1 opakowanie
200 gramów
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
15 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zamarynuj pierścienie kałamarnicy w przyprawie Knorr oraz kurkumie i pozostaw na boku podczas przygotowania sałatki.
Krok 2
Umyj rukolę i przełóż do naczynia, w którym będziesz podawać sałatkę.
Krok 3
Umyj owoce. Mango obierz od skórki, oddziel od pestki i pokrój w kostkę, a truskawki pokrój na pół. Dodaj do rukoli.
Krok 4
Rozgrzej na dużym ogniu na patelni oliwę z oliwek i smaż pierścienie kałamarnicy przez 1-2 minuty.
Krok 5
Przełóż kałamarnicę na sałatkę, skrop sokiem z cytryny i podawaj natychmiast.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Letnia sałatka z grillowaną kałamarnicą
Owoce morza to wyśmienite składniki wielu sałatek. Dodają potrawom wykwintności, pasują do wielu dodatków, nie tylko do warzyw. Dobrym przykładem na ich wykorzystanie jest letnia sałatka z grillowaną kałamarnicą. Wybrać możesz świeże kalmary albo pokrojone w pierścienie i zamrożone. Jeśli decydujesz się na tę drugą wersję, rozmroź je odpowiednio wcześniej. Zamarynuj je w mieszance przypraw i w kurkumie, która dodatkowo nada im złocistego koloru, a następnie smaż na patelni grillowej lub zwykłej przez krótki czas. Ich mięso jest delikatne, a zbyt długo podgrzewana kałamarnica będzie twarda. Pokrój owoce – soczyste mango i słodkie truskawki będą świetnie pasować do kalmarów, podobnie jak chrupiąca i lekko pikantna rukola. Kiedy krążki kalmarów wystygną, wymieszaj je z pozostałymi składnikami, a przed podaniem skrop wszystko sokiem z cytryny albo limonki. Podawaj jako przekąskę lub dodatek do białych mięs. Sałatka z grillowaną kałamarnicą to dowód na to, jak łatwo można przyrządzić owoce morza w pysznej odsłonie!


































