Ewa / Przepisy / Bananowiec przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ewa / Przepisy / Bananowiec

Autor: joanna dereszowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ubić z cukrem na puszysty krem. Wmieszać mąkę, przelać do formy natłuszczonej masłem i wyłożonej pergaminem. Piec 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Wyjąć, zostawić do wystudzenia. Przygotować masę. Miękkie masło utrzeć z żółtkami, dodać cukier i cały czas ucierając stopniowo dodawać banany (przeciśnięte przez praskę do ziemniaków lub rozgniecione widelcem). Jeden cały owoc zostawić do dekoracji. Galaretkę cytrynową rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić. Zmiksować z masą bananową i przelać na wystudzony biszkopt. Odstawić do lodówki na 1 godzinę. Galaretkę wiśniową rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić, aż zacznie tężeć. Białka ubić na sztywną pianę i dodać tężejącą galaretkę wiśniową. Zmiksować i przelać na masę bananową. Odstawić, by piana stężała. Galaretkę pomarańczową rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić. Na pianie ułożyć plastry banana i zalać galaretką pomarańczową. Gdy galaretka się zetnie, ciasto będzie gotowe.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ewa / Przepisy / Bananowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ewa / Przepisy / Bananowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ewa / Przepisy / Bananowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ewa / Przepisy / Bananowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ewa / Przepisy / Bananowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ewa / Przepisy / Bananowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ewa / Przepisy / Bananowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ewa / Przepisy / Bananowiec - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej