Dla zdrowia!

Gruszka zawiera jod, bor i potas. Spożywanie tych słodkich owoców może pomóc w walce o utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi, a także wspierać właściwe funkcjonowanie mięśni. Potas jest również odpowiedzialny za dobrą pracę układu nerwowego. Na tym nie koniec! Ze względu na dużą ilość flawonoidów i karotenoidów, częste spożywanie gruszek może okazać się pomocne w odpowiednim działaniu układu odpornościowego. Ponadto gruszki są źródłem witamin, m.in. A, E, C oraz K, która przyczynia się do poprawnego krzepnięcia krwi i pomaga w utrzymaniu zdrowych kości. Czy trzeba Cię jeszcze namawiać? Już dziś sięgnij po złocistą gruszkę i rozkoszuj się tym smakiem!
powrót do góryZainspiruj się!

Zasiądź do stołu, zaczynamy ucztę! Co powiesz na przystawkę w formie kanapeczek z suszoną szynką, marynowaną gruszką i figami? To połączenie smaków jest obłędne! W formie grillowanej z udziałem gruszki możesz przygotować chrupiące grzanki. Taka propozycja świetnie sprawdzi się na mniejsze i większe przyjęcia. W końcu – kto nie lubi podjadać? A kiedy przyjdzie czas biesiadowania, furorę zrobi pieczona jagnięcina z gruszką! Danie rodem z prawdziwej, staropolskiej uczty! Kiedy przejedzenie daje górę i szukasz przepisu na coś lekkiego, sięgnij po sałatkę z rukolą i gruszką. Tęcza kolorów na talerzu gwarantowana! A jeśli szukasz pomysłu na ulubiony punkt każdej uczty – deser, sięgnij po nasze receptury! Ciasto czekoladowe z gruszką, a może tarta gruszkowa z winogronami? Do wyboru, do koloru!
powrót do góryCzy wiesz, że?

- Do Europy gruszki dotarły z odległych terenów – aż ze starożytnej Persji. Początkowo ich uprawą zajmowano się tylko w Grecji, natomiast później trafiły do Rzymu, gdzie traktowano je jako ozdobę antycznych ogrodów. Mimo że znane są już od wieków, dopiero na przełomie XVII i XVIII wieku owoce zostały wyhodowane w Europie Zachodniej.
- Największe plantacje gruszek można znaleźć w Chinach, Argentynie i we Włoszech. Mówi się o tym, że to właśnie tam spotyka się najbardziej dorodne okazy!
- Podania i legendy głoszą, że gruszki należały do przysmaków samej królowej Bony. Podobno nie wyobrażała sobie ciężkostrawnych, mięsnych dań bez dodatku tych owoców.
- Gruszka to także słowo chętnie wykorzystywane we frazeologii. Jedno jest pewne – gruszek na wierzbie nie obiecujemy! U nas same konkrety!
- Statystyki pokazują, że gruszki nie są w rankingu najczęściej wybieranych owoców. Pora to zmienić! Wybierz się na stragan lub do pobliskiego sadu i zerwij jedną dla siebie. Pokochasz tę słodycz już od pierwszego kęsa!
- Wbrew wszelkim opiniom – gruszki nie są wcale aż tak ciężkostrawne. Jedynie te rosnące dziko mogą nieco podrażniać żołądek. Pamiętajmy, że to wszystko kwestia indywidualna!
- Gruszki znalazły również swoje zastosowanie w kosmetyce. Z ich udziałem produkuje się szampony do włosów czy kremy do pielęgnacji cery tłustej.
Jak się za to zabrać?

A co w sytuacji, gdy jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami tuzina gruszek? Zróbmy z nich zapasy na zimę! Czas na przetwory! Wchodzisz w to? Z dodatkiem cukru, laski wanilii i soku z cytryny możesz stworzyć przepyszny dżem gruszkowy. Wyobrażasz już sobie te mroźne wieczory z kubkiem gorącej herbaty i w towarzystwie aromatycznych gruszkowych przysmaków? Brzmi pysznie, prawda? Obrane, ugotowane i odpowiednio starte sprawdzą się w roli gęstego musu. W towarzystwie cynamonu i goździków smakuje jeszcze wyborniej! Czujesz już ten zapach roznoszący się po całym domu? Jak przyprawy korzenne to tylko z gruszkami! W takim połączeniu czują się najlepiej. A jeśli szukasz przepisu na zdrową alternatywę dla słodkich napojów, postaw na kompot! Ten z gruszek pokochają wszyscy milusińscy! Przekonaj się!
powrót do góryZ czym to się je?

Grusza obejmuje około 60 gatunków różnych drzew. Klasyfikacja odmian jest dość skomplikowana, jednak znacznie ją upraszczając, możemy dokonać podziału na grusze zachodnie – europejskie i wschodnie – azjatyckie. Mówi się, że jest to owoc wczesnej jesieni. Nic dziwnego – jej sezon przypada na koniec lipca, a kończy się wraz z zakończeniem września. Gruszki nie mają specjalnych wymagań zarówno co do uprawy, jak i przechowywania, dlatego w praktyce ich niezwykłym aromatem możemy cieszyć się znacznie dłużej. Niewątpliwie, te zerwane prosto z drzewa smakują najlepiej. Jedzone w formie solo, stanowią świetną alternatywę dla uwielbianego jabłka. Prawda jest taka, że gruszka idealnie komponuje się z całą gamą produktów. Z jej udziałem można stworzyć najrozmaitsze słodkości – placki, torty, naleśniki, konfitury czy musy. Na tym nie koniec! Pora poznać ich drugie oblicze! Gruszki idealnie dopasują się do smaku mięsa, nadając mu lekkości i nieco finezji. Co więcej, świetnie komponuje się z serami czy warzywami np. w formie sałatki. Musisz spróbować!
powrót do góry
Komentarze (0)