Dobrze zrobiona domowa bita śmietana potrafi rozbudzić wyobraźnię i apetyt każdego. To as z rękawa kuchennego fartucha, którym mogą posługiwać się nawet mniej zaprawieni w bojach kucharze. Torty, ciasta, babeczki, gofry, koktajle – z nią wszystko prezentuje się o niebo lepiej. Czy wiecie, że popularna śmietanka kremówka nie jest niezbędna do zrobienia tego przysmaku? Bita śmietana z mleka może smakować i prezentować się równie dobrze!

Idealna bita śmietana

Lekka konsystencja i puszystość bitej śmietany sprawiają, że niejeden deser zyskuje na uroku. Nic dziwnego, że szarlotki, strudle i wuzetki są jednymi z najbardziej rozchwytywanych deserów. Właściwie ubita powinna być sztywna, by zachowała swój apetyczny wygląd. Nie należy przesadzać ze słodkimi dodatkami – jej smak ma być delikatny, by całokształt deseru nie okazał się mdły.

Jak zrobić bitą śmietaną z mleka?

Nie zawsze w lodówkach i spiżarkach dysponujemy zapasem śmietanki kremówki o minimalnej zawartości tłuszczu na poziomie 30%. Tymczasem ochota na coś słodkiego może pojawić się w każdym momencie. Niekiedy zdarza się, że domowe wypieki mamy zaplanowane z dużym wyprzedzeniem, ale tej jednej rzeczy zapomnieliśmy w czasie zakupów. Nie jest to powód, by ponownie biec na złamanie karku do sklepu. Do zrobienia bitej śmietany wystarczy… mleko! Należy jednak pamiętać o kilku wskazówkach:

  • Najlepiej sprawdza się tłuste mleko krowie. Koniecznie dobrze schłodzone!
  • Potrzebny będzie cukier puder – jego ilość zależy od indywidualnych upodobań smakowych.
  • Do ubijania śmietany z mleka dobrze jest wykorzystać naczynia szklane lub wykonane ze stali nierdzewnej. Je także warto umieścić wcześniej w lodówce. Podobnie można potraktować metalowe łopatki lub końcówki miksera.

Hulanki, swawole, desery!

Każdemu czasem należy się słodka przyjemność, a napoleonki z bitą śmietaną wydają się w takich sytuacjach idealne. Oto deser, na który skusiłby się nawet słynny przywódca! Nie musimy jednak organizować wystawnego balu, by cieszyć się smakiem tartaletek z musem z białej czekolady, które można przygotować łatwo i szybko. Nie potrzeba żadnych pretekstów – kameralne popołudnie w gronie najbliższych wystarczy. Gdy spodziewamy się gości, rolada z bitą śmietaną z malinami będzie jak znalazł. Wspomniane patenty na zrobienie bitej śmietany warto wykorzystać podczas przygotowywania tarty z jagodami. Domowa bita śmietana i sezonowe owoce to jedno z naszych ulubionych połączeń. Impreza urodzinowa nie może obyć się bez tortu czekoladowego. Jeśli jesteście fanami orzeźwiających smaków, tort jasny z nutą cytrusową będzie bardziej odpowiedni.