
Składniki
1 sztuka
1 szczypta
800 gramów
0.5 łyżeczki
1 szczypta
1 łyżeczka
0.25 szklanki
1 łyżka
6 sztuk
450 gramów
0.25 szklanki
4 sztuki
0.25 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente wedle przepisu na opakowaniu.
Krok 2
Pomidory sparz, obierz ze skórek, usuń nasiona, a miąższ rozgnieć.
Krok 3
Cebulę pokrój w plastry, czosnek i anchois posiekaj.
Krok 4
W dużym garnku rozgrzej oliwę i wrzuć cebulę oraz czosnek. Smaż przez 5 minut.
Krok 5
Dodaj pomidory, oliwki, kapary, anchois oraz oregano i rozmaryn. Dopraw pieprzem oraz solą i gotuj przez 10 minut na małym ogniu.
Krok 6
Wrzuć makaron i wymieszaj. Rozłóż na talerze i posyp posiekaną natką.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej