Makaron Puttanesca przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron Puttanesca

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

800 gramów

0.5 łyżeczki

1 szczypta

1 łyżeczka

0.25 szklanki

1 łyżka

6 sztuk

450 gramów

0.25 szklanki

4 sztuki

0.25 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente wedle przepisu na opakowaniu.

Krok 2

Pomidory sparz, obierz ze skórek, usuń nasiona, a miąższ rozgnieć.

Krok 3

Cebulę pokrój w plastry, czosnek i anchois posiekaj.

Krok 4

W dużym garnku rozgrzej oliwę i wrzuć cebulę oraz czosnek. Smaż przez 5 minut.

Krok 5

Dodaj pomidory, oliwki, kapary, anchois oraz oregano i rozmaryn. Dopraw pieprzem oraz solą i gotuj przez 10 minut na małym ogniu.

Krok 6

Wrzuć makaron i wymieszaj. Rozłóż na talerze i posyp posiekaną natką.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron Puttanesca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron Puttanesca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron Puttanesca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron Puttanesca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron Puttanesca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron Puttanesca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron Puttanesca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron Puttanesca - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej