Makaron Puttanesca przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron Puttanesca

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

800 gramów

0.5 łyżeczki

1 szczypta

1 łyżeczka

0.25 szklanki

1 łyżka

6 sztuk

450 gramów

0.25 szklanki

4 sztuki

0.25 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente wedle przepisu na opakowaniu.

Krok 2

Pomidory sparz, obierz ze skórek, usuń nasiona, a miąższ rozgnieć.

Krok 3

Cebulę pokrój w plastry, czosnek i anchois posiekaj.

Krok 4

W dużym garnku rozgrzej oliwę i wrzuć cebulę oraz czosnek. Smaż przez 5 minut.

Krok 5

Dodaj pomidory, oliwki, kapary, anchois oraz oregano i rozmaryn. Dopraw pieprzem oraz solą i gotuj przez 10 minut na małym ogniu.

Krok 6

Wrzuć makaron i wymieszaj. Rozłóż na talerze i posyp posiekaną natką.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron Puttanesca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron Puttanesca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron Puttanesca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron Puttanesca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron Puttanesca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron Puttanesca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron Puttanesca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron Puttanesca - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Fasolka po bretońsku
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej