
Składniki
1 sztuka
1 szczypta
800 gramów
0.5 łyżeczki
1 szczypta
1 łyżeczka
0.25 szklanki
1 łyżka
6 sztuk
450 gramów
0.25 szklanki
4 sztuki
0.25 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente wedle przepisu na opakowaniu.
Krok 2
Pomidory sparz, obierz ze skórek, usuń nasiona, a miąższ rozgnieć.
Krok 3
Cebulę pokrój w plastry, czosnek i anchois posiekaj.
Krok 4
W dużym garnku rozgrzej oliwę i wrzuć cebulę oraz czosnek. Smaż przez 5 minut.
Krok 5
Dodaj pomidory, oliwki, kapary, anchois oraz oregano i rozmaryn. Dopraw pieprzem oraz solą i gotuj przez 10 minut na małym ogniu.
Krok 6
Wrzuć makaron i wymieszaj. Rozłóż na talerze i posyp posiekaną natką.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej