Makaron Puttanesca przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron Puttanesca

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

800 gramów

0.5 łyżeczki

1 szczypta

1 łyżeczka

0.25 szklanki

1 łyżka

6 sztuk

450 gramów

0.25 szklanki

4 sztuki

0.25 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente wedle przepisu na opakowaniu.

Krok 2

Pomidory sparz, obierz ze skórek, usuń nasiona, a miąższ rozgnieć.

Krok 3

Cebulę pokrój w plastry, czosnek i anchois posiekaj.

Krok 4

W dużym garnku rozgrzej oliwę i wrzuć cebulę oraz czosnek. Smaż przez 5 minut.

Krok 5

Dodaj pomidory, oliwki, kapary, anchois oraz oregano i rozmaryn. Dopraw pieprzem oraz solą i gotuj przez 10 minut na małym ogniu.

Krok 6

Wrzuć makaron i wymieszaj. Rozłóż na talerze i posyp posiekaną natką.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron Puttanesca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron Puttanesca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron Puttanesca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron Puttanesca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron Puttanesca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron Puttanesca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron Puttanesca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron Puttanesca - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej