
Składniki
1 sztuka
1 szczypta
800 gramów
0.5 łyżeczki
1 szczypta
1 łyżeczka
0.25 szklanki
1 łyżka
6 sztuk
450 gramów
0.25 szklanki
4 sztuki
0.25 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente wedle przepisu na opakowaniu.
Krok 2
Pomidory sparz, obierz ze skórek, usuń nasiona, a miąższ rozgnieć.
Krok 3
Cebulę pokrój w plastry, czosnek i anchois posiekaj.
Krok 4
W dużym garnku rozgrzej oliwę i wrzuć cebulę oraz czosnek. Smaż przez 5 minut.
Krok 5
Dodaj pomidory, oliwki, kapary, anchois oraz oregano i rozmaryn. Dopraw pieprzem oraz solą i gotuj przez 10 minut na małym ogniu.
Krok 6
Wrzuć makaron i wymieszaj. Rozłóż na talerze i posyp posiekaną natką.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej